×
En del av Stockholms stad
Dans
Samlingen av och med Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Olafsdottir, Stina Nyberg och Zoë Poluch, intar Foajé 3 3-6 september,
Foto: Matilda Rahm

Arkiverat evenemang:

Samlingen


3 september - 6 september 2015
Foajé 3 • Fri Entré


I september invaderar det koreografiska projektet Samlingen Hörsalens foajé för att hylla den officiella och inofficiella, bortglömda och berättade danshistorien. Med utgångspunkt i Kulturhusets öppnande 1974 vill Samlingen tillsammans med publiken och med hjälp av feministisk gemenskap, tidslinjer, dans och rundabordssamtal skapa en lekfullt förkroppsligad danshistoria. 

Här kan du lyssna på alla Samlingens rundabordssamtal i efterhand!

Det är tisdag, en vanlig höstdag i Stockholm i mitten av oktober 1974. Den globala oljekrisen är på gång och gör att bensinpriserna går upp, men det finns inte så många bilar. Folk flyttar från storstaden och miljonprogrammets lägenheter står tomma. Olof Palme är Sveriges statsminister och i tv-rutan matas vi med bilder från Vietnamkriget. Vi går runt, inte med en liten dator, utan med den senaste uppfinningen: en miniräknare. 1974 invigs Kulturhuset i Stockholm med förhoppning om att byggnaden ska öppna upp för "Gatans stämning och verkstadens möjligheter".

Det är tisdag, en vanlig sensommardag i Stockholm i början av september 2015. Det är dags nu. Att samlas. Det är nu det börjar.

Program torsdag 3/9

13.00 Orakeldans - var med och delta i en dans som siar om framtiden!

Orakeldans är en kollektiv dans som siar om framtiden. Ingen förkunskap behövs och ingen förberedelse krävs. Du kommer att få dansa, sia, fråga frågor, lyssna, titta och andas. Ha på dig vad du vill.

15.00 Samling - var med och delta i vår gemensamma historieskrivning!

Under våren har Samlingen träffat tio kvinnoidentifierade personer som arbetar med koreografi och dans och pratat om danshistoria utifrån personliga minnen, anekdoter, glömd, gömd eller förkastad historia som relaterar till de senaste 41 åren. Nu genomförs fyra nya samlingar i Hörsalens foajé för alla som jobbar med dans och för Kulturhuset Stadsteaterns besökare. 

17.00 Radiosänt rundabordssamtal - tema SKOLAN

“Bara 1% av er kommer att lyckas och resten ska hjälpa till att försörja dem” - alla lärare på alla dansskolor i alla tider

Blod, svett och tårar - klichén av att gå en dansutbildning har genom historien varit en romantiserad berättelse om att älska att bli tuktad. Idag vet vi bättre, eller? I en tid där konsten har möjlighet att tänka annorlunda kring kropp, dans och teori - kan våra utbildningar vara den plats som påbörjar denna förändring? Tillsammans med Ellen Söderhult, Anna Grip och Emma Kim Hagdahl  bjuder Samlingen in till ett samtal där vi skriker “Hey! Teachers! Leave us kids alone!” i syfte att spekulera om och kräva våra drömmars utbildning.

Se och hör samtalet live i Hörsalens foaje eller i efterhand i poddversion.

Program fredag 4/9

13.00 Orakeldans - var med och delta i en dans som siar om framtiden

15.00 Samling - var med och delta i vår gemensamma historieskrivning

17.00 Radiosänt rundabordssamtal - tema ARBETET

“Man fick ju skicka brev” - Efva Lilja om arbetsförhållandena på 80-talet

Träna i studion, maila på café, kuska runt mellan residens i Europa, bygga sig en egen teater, festa, arbeta “för” Arbetsförmedlingen, sträcka på fötterna, läsa böcker, fakturera, långtidsanställa, vara ensam avsändare eller hänga kollektivt? Hur arbetar vi idag och hur arbetade vi förr? Samlingen samtalar med Cilla Roos, Josefine Wikström, Sanna Söderholm och Shirley Harthey Ubilla om den prekära dansaren, arbetslinjen och om hur vi organiserar oss då, nu och i framtiden.  

Se och hör samtalet live i Hörsalens foaje eller i efterhand i poddversion.

Program lördag 5/9

11.00 Orakeldans - var med och delta i en dans som siar om framtiden

13.00 Samling - var med och delta i vår gemensamma historieskrivning

15.00 Radiosänt rundabordssamtal - tema INSTITUTIONEN

“What have you done for me lately? Ooh ooh ooh yeah”- Janet Jackson

Fråga inte vad du kan göra för institutionen, fråga vad institutionen kan göra för dig. Vad händer egentligen på de cementklossar där dans visas och görs? Vad har de gjort för dig på sistone? Vad vill du att de ska göra? Tillsammans med Efva Lilja, Agnieszka Dlugoszewska Sjökvist och Anna Efraimsson vill Samlingen spekulera om vad institutionerna kan göra utöver vad som redan ligger i deras uppdrag. 

Se och hör samtalet live i Hörsalens foaje eller i efterhand i poddversion.

Program söndag 6/9

11.00 Orakeldans - var med och delta i en dans som siar om framtiden

13.00 Samling - var med och delta i vår gemensamma historieskrivning

15.00 Radiosänt rundabordssamtal - tema FEMINISMEN

“Rörelsen är en kvinna” - Cristina Caprioli

Vad är lesbiskhet inom dans och koreografi? Borde dansen vara kvinnoseparatistisk, den är ju ändå kvinnodominerad? Vi struntar i diskussionen om att det är för få killar som börjar dansa. Vem bryr sig liksom? I detta samtal bjuder Samlingen in proffsen Tiina Rosenberg, Iki Gonzalez Magnusson och Malin Hellkvist Sellén för att snacka om tjejer, queera rörelser, funktionalitet, feminism, trans och dans.

Se och hör samtalet live i Hörsalens foaje eller i efterhand i poddversion.

Samlingen –  av och med Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch –  är ett koreografiskt projekt där ett gemensamt intresse för koreografi och feminism flätas samman med passion för danshistoria. 

Tack till: Efva Lilja, Cristina Caprioli, Cecilia Roos, Åsa Landvik Gustafsson, Anna Koch, Sandra Medina, Lisa Spets, Minna Krook, Anna Vnuk, Anna Efraimsson, Maryam Nikandish, Anna Grip, Linda Adami, Sophie Augot, Sara Souma.

Samlingen av och med Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Olafsdottir, Stina Nyberg och Zoë Poluch, intar Kulturhuset Stadsteatern i september.
DansFri entré