×
En del av Stockholms stad
Dans

Arkiverat evenemang:

Volti Subito

Virpi Pahkinen


Hörsalen


Volti Subito är en musikterm för ”Vänd hastigt”. Det är också titeln på Virpi Pahkinens nya verk, med sex dansare och nyskriven musik av Jonas Sjöblom och Gunnar Idenstam, som har urpremiär i Hörsalen den 20 november.

”De fruktbaraste händelserna kommer till oss långt innan själen lägger märke till dem. Och när vi börjar öppna ögonen för det synliga är vi sedan länge anhängare av det osynliga.” 

Gabriele d´Annunzio: Contemplazione della Morte

Hastighetsteoretikern Paul Virilio har målat upp en negativ horisont med sitt begrepp dromologi, där teknologins fysiska hastighet påverkar hela samhället. Våra sinnen bedövas av allt snabbare, effektivare och alltomslukande flimmer. Det som rör sig snabbt tenderar att dominera det som rör sig långsamt.

Virpi Pahkinen vill med Volti Subito vända koreografins ansikte mot det som handlar om människans inre hastighet. De digitala informationskaskaderna dränerar våra organiska minnen till en platt och uttorkad trädgård.

Kan rörelserna förankra oss människor i djupdelar av våra hjärnor?

Finns det långsamma rörelser som inte blir förlorare?

Finns det en positiv horisont där själen hinner vila?

 

Presscitat

"Pahkinens mest lyckade, främsta ensembleverk." /DN

"...vackert, intensivt och symbolladdat." /Expressen

"Det är i flödet och samspelet, men framförallt i brytningarna mellan de olika dansarnas temperament och uttryck, som energin i Volti Subito uppstår." /Nummer

"Mystik präglar som alltid Pahkinens koreografiska universum, men det hindrar varken suggestionskraften eller dansarnas plastiska skicklighet." /Aftonbladet

"Det är vilsamt att vistas i ”Volti subitos” vackert skiftande rum." /SvD

"”Volti subito”, vänd snabbt, är ett verk där dansarna både töjer tiden och verkar fångna i den. Associationerna går till det tidiga 1900-talets modernism, till asiatiska tempel och science fiction." /SvD

 

Om Virpi Pahkinen

Flerfaldigt prisbelönade Virpi Pahkinen har turnerat världen över som både koreograf och dansare. Hennes föreställningar och verk har kritikerrosats i över fyrtiofem länder, däribland USA, Australien, Mexico, Sydafrika och Libanon.

Förutom scenverk har hon också koreograferat och medverkat i flera dansfilmer. Hennes senaste dansfilm Arbor and Sahara hade premiär på SVT 2013 och har sedan dess presenterats på flera internationella dansfilmfestivaler.

Bland de många priser Virpi Pahkinen mottagit märks bland andra Svenska Dagbladets Operapris, Finlands kulturpris för unga artister och Svenska teaterkritikers förenings danspris. Nyligen mottog hon Cullbergpriset av Stockholm stad, med motiveringen:

”Som ett djurlikt väsen, med meditativa, graciösa och minimalistiska uttryck, hänför och vidgar Virpi Pahkinen sin publik. Hennes originella, egensinniga och solitära estetik sträcker sig långt ut i världen.”

Läs mer på: pahkinen.com >


VOLTI SUBITO from Kulturhuset on Vimeo.

En produktion av Virpi Pahkinen Dance Company i samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern. Med stöd av Statens kulturråd, Stockholms stad, Kulturbryggan och Svenska kyrkans kulturstipendium.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

20 november 2014

Pris

  • Ordinarie:220 kr
  • Pensionär:185 kr
  • Stud. från 26 år:175 kr
  • Barn t.o.m. 12 år:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Dans

Just nu inga föreställningar inlagda