×
En del av Stockholms stad
Dans
Henrietta Wallberg, Erik Nyberg i BEAUTY/SCHÖNHEIT/SKÖNHET. Urpremiär 4 december Kulturhuset Stadsteatern. Koreograf Susanne Jaresand.
Foto: Wilhelm Jaresand

Arkiverat evenemang:

BEAUTY/SCHÖNHEIT/ SKÖNHET

Susanne Jaresand


Hörsalen


Hur sjunger dansen, hur dansar musiken, hur uppstår en kontrapunkt mellan ton och rörelse? I Beauty/Schönheit/Skönhet utforskar koreografen och projektledaren Susanne Jaresand och tonsättaren Sven-David Sandström, tillsammans med sexton dansare och KammarensembleN, hur lyssnandet förenar dans och musik.

Den 4 december har verket uruppförande i Hörsalen.

Kan beröringspunkter uppstå mellan koreografisk och musikalisk komposition i en lyssnande hållning, punkter där mötet mellan konstarterna blir synligt och hörbart?

Har samspelet mellan dansen och musiken möjlighet att ge oss upplevelser av oss själva i omvärldens rum och tid?

Ett sätt att lyfta fram den lyssnande hållningen – inte bara enkelriktad med koreografen som lyssnar till ett färdigt stycke – har varit att låta Sven-David Sandström göra en tonsättning som utgår från en dans koreograferad i tystnad.

I stråkkvartetten Fragmente–Stille, An Diotima av Luigi Nono ger den lyssnande tystnaden i de många fermaterna en möjlighet till lyssnaren att upptäcka, avtäcka sig själv. Dansens materialitet förkroppsligar sprickor, tveksamheter i ett försök att återuppväcka örat, ögat, mänskligt tänkande, skönhet bortom gängse ideal. Det som är väsentligt.

Föreställningen är resultatet av ett interdisciplinärt konstnärligt forskningsprojekt, med stöd av Vetenskapsrådet, där de konstnärliga uttrycken dans och musik har utforskats i det som förenar dem, lyssnandet. 

Då Beauty/Schönheit/Skönhet är ett konstnärligt forskningsprojekt ges före varje föreställning en kort introduktion där deltagande forskare Maria Calissendorf och Erik Wallrup beskriver den konstnärliga processen och vilka frågor som de har fokuserat på.

Introduktionerna ges 18.30-18.45 torsdag, fredag och lördag samt 17.30-17.45 söndag.

 

BEAUTY/SCHÖNHEIT/ SKÖNHET from Kulturhuset on Vimeo.


Susanne Jaresand är professor i rytmik och rörelse och verksam som koreograf. Vid närmare femtio koreografier har hon även engagerats för ett stort antal uppsättningar på Stockholms främsta scener i teater och opera. Hon var huvudansvarig för divertissementet under Nobelmiddagen år 2000. Susanne stod för regi och koreografi för Kristinas Resa, SVT och turné genom Europa med slutmål Rom i samarbete med sopranen Susanne Rydén. Hon har koreograferat tre förställningar på Norrlandsoperan med musik av A. Pettersson, I. Lidholm och senast Violinkonsert av Unsuk Chin med Anna Lindal som solist tolkat av nio dansare. I dessa tre uppsättningar har Susanne även ansvarat för det musikaliska urvalet för den konsertdel som öppnade föreställningarna.

Sven-David Sandström är en av Sveriges främsta tonsättare och har under flera decennier präglat det samtida svenska musiklivet. Hans verklista, som räknar drygt 300 kompositioner, rymmer en enorm bredd: alltifrån storslagna operor och oratorier till intim körlyrik och kammarmusik. Sven-David samarbetade nära med koreografen Per Jonsson med åtta originella balettpartitur som resultat. Med sin osannolika kombination av kreativitet och hantverksskicklighet, rastlösa nyfikenhet och grundmurade formsäkerhet växlar Sandström till synes obekymrat mellan sofistikerade orkesterpartitur, musikalmelodier och kyrkomusik.

Anna Lindal är violinist och framträder regelbundet som solist, som kammarmusiker, i olika grupper för fri improvisation och experimentell teater. Samarbetar med ett stort antal samtida tonsättare och har fått många nya verk tillägnade sig. Medlem i ensemblerna Lipparella, Makadam, Skogen, JAAS, Klas Nevrin ensemble m fl. Under 2014/15 turnerar hon i olika projekt såsom: ”Sequenza Show” med Luciano Berios Sequenzor, operan ”Lohengrin” av Salvatore Sciarrino, Makadam+Ann Rosén, ”Primus motor” med performance-gruppen Rigmor Mortis. Uruppförde även en dubbelkonsert för två violiner tillsammans med Eva Lindal och SNYKO av Pär Frid under Sound of Stockholm i november 2014. 

KammarensembleN (KeN) bildades 1984 i Stockholm. Ensemblen spelar samtida musik och utgörs av virtuosa instrumentalister från Sveriges symfoni- och kammarorkestrar. I samarbete med regissörer, ljussättare och videokonstnärer har KammarensembleN gett uppmärksammade konsertserier i Stockholm och framträtt vid internationella festivaler. Läs mer om KammarensembleN här.

DOCHs ämneslärarutbildning är en femårig utbildning med dans och koreografi som huvudområden. Studenterna deltar i projektet som en del av ett konstnärligt självständigt arbete på avancerad nivå inom sin utbildning.

Yrkesdansarutbildningen på Kungliga Svenska Balettskolan omfattar ett 3-årigt gymnasieprogram och delar av utbildningen är yrkespraktik förlagd till en arbetsplats, APL. Genom detta projekt ges eleverna möjlighet att utveckla yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstå yrkeskulturen och bli en del av ett scenkonstnärligt arbete som även är konstnärlig forskning.

Luigi Nono tillhör den modernistiska musikens främsta namn. I en blick tillbaka på 1950-talet utgjorde han tillsammans med Karlheinz Stockhausen och Pierre Boulez ”Darmstadts treenighet” (syftande på den sydtyska staden som var centrum för den nutida musiken från 1950-talet och framåt). Även om hans produktion har skiftat genom årtiondena, från 50-talets serialism, över de två följande årtiondenas anti-fascistiska verk, fram till de sena verkens introverta hållning finns ett konsekvent politiskt ställningstagande. I sin sena musik, till vilken stråkkvartetten Fragmente–Stille, An Diotima tillhör, låter han systemen falla samman. Just i kvartetten öppnar sig tystnaden som ett rum öppet för reflektion över ljud och ljudkonstellationer, men samtidigt över det egna jaget. Hans primära fokus var att skapa ett engagerat humant sammanhang för sina verk.

Oskar Landström, Erik Nyberg i BEAUTY/SCHÖNHEIT/SKÖNHET. Koreograf Susanne Jaresand. Urpremiär 4 december på Kulturhuset Stadsteatern.
Erik Nyberg, Oskar Landström i BEAUTY/SCHÖNHEIT/SKÖNHET. Koreograf Susanne Jaresand. Urpremiär 4 december på Kulturhuset Stadsteatern.
Henrietta Wallberg, Oskar Landström, Erik Nyberg i BEAUTY/SCHÖNHEIT/SKÖNHET. Koreograf Susanne Jaresand. Urpremiär 4 december på Kulturhuset Stadsteatern.
Oskar Landström, Erik Nyberg i BEAUTY/SCHÖNHEIT/SKÖNHET. Koreograf Susanne Jaresand. Urpremiär 4 december på Kulturhuset Stadsteatern.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

4 december 2014

Pris

  • Ordinarie:220 kr
  • Pensionär:185 kr
  • Stud. från 26 år:175 kr
  • Barn t.o.m. 12 år:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Dans

Just nu inga föreställningar inlagda