×
En del av Stockholms stad

SIS 2014: Gäster

SETH [KAN]

Hedersgäst på Stockholms internationella seriefestival 2014! Kanadensaren Gregory Gallant, mer känd under pseudonymen Seth, har varit en av världens främsta   independentserieskapare ända sedan hans tidning (numera bokserie) Palookaville började ges ut av Drawn & Quarterly 1990. I Palookaville ursprungspublicerades flera av Seths kritikerrosade serieromaner, såsom It's a Good Life, If You Don't Weaken och Clyde Fans. Vid sidan av Palookaville har han även skapat grafiska mästerverk som Wimbledon Green (2005), George Sprott (först publicerad i New York Times Magazine 2006-2007) och The Great Northern Brotherhood of Canadian Cartoonists (2011). Seth är inte bara en hyllad serieberättare, utan också en illustratör och formgivare av rang. Förutom sina egna publikationer har han exempelvis formgivit Fantagraphics ambitiösa Snobben-samlingar, The Complete Peanuts. Inbjuden i samarbete med Galago och konstnärsnämnden IASPIS.

KATE BEATON [KAN]

En efterlängtad gäst bland SIS-besökarna. Kate Beaton är född i Nova Scotia och har en akademisk bakgrund med examen i historia och antropologi från Mount Allison University. Tecknarkarriären startade då hon började göra serier för universitetets nyhetstidning under studietiden. 2007 började hon publicera serier online. Ursprungligen tecknades serierna på raster medan Beaton jobbade på sjöfartsmuseet i Victoria. Det är dessa serier som sedermera blev till den mycket populära webbserien Hark! A Vagrant! som sedan gavs ut som bok av Drawn & Quarterly. Beatons humoristiska och rappa seriestrippar har ofta historisk anknytning och kretsar kring såväl historiska personer som till exempel Nikola Tesla och Ada Lovelace, som fiktiva personer från västerländsk litteraturhistoria, såsom Sherlock Holmes. Hon har publicerats i ett antal tidskrifter och är flerfaldigt prisbelönt för sina serier. Inbjuden i samarbete med PEOW Studio.

PHILIPPE GIRARD [KAN]

Philippe Girard gästade vår seriefestival redan 2012 och vi ser fram emot ett kärt återseende. Denne Québec-konstnär har tecknat serier ända sedan 8 års ålder. Hans ”vuxnare” verk har sedan 1990-talet publicerats i tidningar som Tabasko!, Le Prisme, La Graphe och Zine Zag. Den återkommande antihjälten Jim le Malingre har varit huvudfigur i ett flertal album utgivna i Kanada. Girard har i huvudsak publicerat sina serier på franska, men på senare år har hans märkliga men vardagsnära historier som Ruts & Gullies, Killing Velazquez och Obituary Man kommit på engelska. Inbjuden i samarbete med AIEQ – Association internationale des études québécoises.

FAITH ERIN HICKS [KAN]

Serieskaparen och animatören Faith Erin Hicks kommer från kanadensiska Halifax och är förmodligen bäst känd för sin prisbelönta webbserie Demonology 101, om en tonårig demon som växer upp i en mänsklig familj. Hon har även gjort serier som Distant Faith, Zombies Calling, Ice och strippserien Jenny’s Brothers, publicerad i lokala Halifax Chronicle-Herald. 2012 kom hennes uppmärksammade serieroman Friends With Boys, som har varit mycket populär bland Serietekets låntagare. Det här är hennes första Sverigebesök.

DAKOTA McFADZEAN [KAN]

Dakota McFadzean tecknar serier varje dag och publicerar dem på sin blogg Drawing Every Day. Hans serier och illustrationer har publicerats i en mängd olika antologier, inklusive The Best American Comics och MAD Magazine. Egna seriebokdebuten Other Stories and the Horse You Rode In On gavs ut av Conundrum Press 2013.

RENE ENGSTRÖM [SVE/KAN]

Rene Engström är född och uppvuxen i Kanada men har svenskt ursprung och flyttade i slutet av 1990-talet till Jämtland, där hon har blivit kvar. Internationell ryktbarhet nådde Rene med sin webbserie Anders ♥ Maria (utläses "Anders loves Maria"). Hon är en av få serietecknare som försörjt sig helt på sin webbserie, som publicerades åren 2006–2010 och vars avslutande avsnitt drog en miljonpublik. Uppföljaren So Far Apart görs tillsammans med Rasmus Gran. Rene Engström är även medlem i Seriefrämjandets styrelse sedan 2008.

DRAWN & QUARTERLY [KAN]

Montrealbaserade förlaget Drawn and Quarterly har ända sedan det grundades av Chris Oliveros 1990, varit en av västvärldens viktigaste utgivare av (främst) independentserier. Under hela 1990-talet var förlaget tongivande med sin utgivning av den unga generationen nordamerikanska serieskapare, däribland Julie Doucet, Chester Brown, Joe Matt, Daniel Clowes, Joe Sacco, Lynda Barry, Adrian Tomine och Chris Ware. I antologititeln Drawn & Quarterly debuterade åtskilliga av dagens stora namn. Utgivningen är betydelsefull än idag, med namn som Guy Delisle, Rutu Modan, Marc Bell och Yoshihiro Tatsumi. Förlagets underetikett för barnserier – Enfant – har bland annat gett ut de klassiska serieversionerna av Mumin och Pippi Långstrump på engelska. På Stockholms internationella seriefestival 2014 representeras förlaget av förläggaren Peggy Burns och ”creative director” Tom Devlin, samt två av de största serieskaparna i deras ”stall” – Seth och Kate Beaton. Förlaget är inbjudet i samarbete med Galago och konstnärsnämnden IASPIS.

CONUNDRUM PRESS [KAN]

Conundrum Press är ett Montrealbaserat serieförlag, grundat 1995. Under nästan tjugo år har man gett ut ett flertal ”alternativa serieskapare”, såsom Dana Bath, Marc Bell, Nina Bunjevac, Philippe Girard (se ovan), Catherine Kidd, Suki Lee, Amanda Marchand, Stéphane Olivier, Joe Ollmann och Michel Rabagliati. Serieskaparen Dakota McFadzean kommer till Stockholm för att berätta om förlagets utgivning.

MaGnUs [URU]

Ända från Uruguay kommer Martín A. Pérez, mer känd under pseudonymen MaGnUs – författare, skribent, radiovärd och radioproducent bosatt i Montevideo. Han skriver artiklar om rollspel, serier och science fiction och leder radioshowen Perdidos En El Eter, inriktad på samma segment av ”nördkulturen” (hans egna ord). Som manusförfattare till tecknade serier har han medverkat i flera antologier och serieromaner, samt författar de pågående webbserierna My Life without a Jetpack och Portento. Inbjuden i samarbete med Uruguays ambassad och Cervantesinstitutet.

OLIVIER MARTIN [FRA]

Från Frankrike kommer tecknaren Olivier Martin, medskapare till serier som Sang et Encre (med Eric Omond) och Crypto (med Philippe Menvielle). I Sverige är Martin främst känd för Den mörka sidan, författad av Sylvain Runberg och tecknad i en japansk ”mangainspirerad” stil. Martins intresse för japansk kultur var en bidragande orsak till seriens tillkomst. I samband med att Ordbilder Media under våren släpper den andra och avslutande delen av Den mörka sidan, har förlaget bjudit in både Runberg och Martin till vår seriefestival.

SYLVAIN RUNBERG [FRA/SVE]

Runberg föddes belgiska Tournai och växte upp i sydfranska Provence, men delar idag sitt boende mellan Frankrike och Sverige. Som en av den fransk-belgiska seriemarknadens mer produktiva manusförfattare har han sedan debuten med Astrid 2004 varit medskapare till ett 30-tal seriealbum  i samarbete med olika tecknare, varav Orbital kanske är den mest kända. Flera serier har getts ut på svenska såsom Hammerfall (Albumförlaget) Den mörka sidan (Ordbilder Media) samt Interpol Stockholm: Sektledaren, tecknad av svenske Peter Bergting och publicerad i Agent X9. Han har även skrivit den franskspråkiga serieversionen av Stieg Larssons Millennium-deckare.  I vår släpper Ordbilder den andra och avslutande delen av Den mörka sidan, och har till vår seriefestival bjudit in både Runberg och seriens tecknare Olivier Martin (se ovan).

ERIK KRIEK [NL]

Vår populära gäst från i fjol är tillbaka. Erik Kriek är serietecknare och illustratör från Amsterdam. Han publiceras kontinuerligt magasinet Zone 5300 och diverse dagstidningar. Hans mest kända skapelse torde vara serierna om Gutsman, manliga tillkortakommandens maskerades förkämpe, som berättas helt och hållet i bilder och därav nått en läsekrets långt utanför den nederländska. Krieks arbete har influenser från superhjälteserier och skräck från EC-skolan. 2012 släppte Kriek en bok med serier baserade på H.P. Lovecrafts noveller, utgiven på nederländska, franska, spanska och engelska. I år ges den svenska utgåvan ut av Placebo Press under titeln Den andra sidan. Inbjuden i samarbete med Placebo Press.

DOMINIQUE MARICQ [BEL]

Dominique Maricq är en av världens främsta experter på serien Tintin och ansvarig arkivarie för Hergés efterlämnade arkiv. Han har även författat flera böcker, bland annat den lilla boken Hergé in His Own Words (2007). Dessutom har han skrivit boken Le Journal Tintin (2006) som berättar historien om serietidningen Tintin som grundades av Raymond Leblanc 1946. Vidare han forskat kring Hergés lantställe i Céroux-Mousty söder om Bryssel och redovisat sina fynd i den fina boken Hergé côté jardin (2011). Samma år utkom han med översiktsverket Tintin à l’écran (2011) som behandlar Tintins långa och snåriga historia på film. Och nu senast har han gett ut praktverket Les trésors de Tintin (2013), som berättar historien om Tintin utifrån exklusiva faksimiler av skisser, anteckningar, tidningar, affischer med mycket mera! Maricq är inbjuden av Generation T – den svenska Tintinföreningen och kommer bland annat att medverka vid föreningens årsmöte under SIS14.

STÉPHANE NOËL [BEL]

Förläggare på belgiska förlagetL'employé du moi, som bland annat gett ut antologin Échos, föremål för ett eget scensamtal på SIS14 och förlaga till miniustställningen med samma titel på Serieteket. Inbjuden i samarbete med Belgiska ambassaden.

JOANNA LORHO [BEL]

Joanna Lorho är serieskapare och allkonstnär, född 1983 i Bretagne men har utbildat sig i Saint-Luc, Bryssel. Hon har gjort animerad film såsom Kijé (2014) och medverkat i antologier som Crrisp! (2008) och Échos, den sistnämnda utgiven av förlaget L'employé du moi och föremål för ett eget scensamtal på SIS14. Hon medverkar även i miniutställningen på Serieteket. Inbjuden i samarbete med Belgiska ambassaden.

JAROMIR 99 & JOHANA ZIKOVÁ [TJE]

Jaromír “Jaromir 99″ Švejdík bor I Prag där han verkar som serietecknare, målare och muskier. Tillsammans med manusförfattaren Jaroslav Rudiš skapade han 2003–2005 den kritikerrosade serieromanen Alois Nebel om författarens egen farfar. Alois Nebel blev 2011 animerad långfilm i regi av Tomáš Luňák och förlänades ett European Film Award. Jaromir 99 är inbjuden i samarbete med Tjeckiska centret och kommer själv att presentera filmen då den visas i Klarabiografen den 15 maj. Med sig har han Johana Zikova, en av filmens animatörer.

kuš! [LET]

kuš! (uttalas koosh!) är ett förlag och en serieantologi i Lettland. Varje nummer fokuserar på ett specifikt tema och innehåller serier av både lettiska och internationella serieskapare. De organiserar även utställningar, workshops och andra serierelaterade evenemang världen över. Syftet med kuš! är att öka kunskapen om serier i ett land där konstformen i stort sett är icke-existerande och att sprida lettiska serier utanför landets gränser. kuš! ligger bakom årets festivalutställning ComiX4= Comics for Equality i Bibliotek Plattan, där ett urval av serier från tävlingen European Award for the Best Unpublished Comics by Authors with Migrant Backgrounds visas. Här visas olika erfarenheter av migration i serieform i syftet att skapa en interkulturell dialog för att bekämpa rasism, xenofobi och främlingsfientlighet. Projektet är finansierat av EU – Fundamental Rights and Citizenship Programme – med hjälp av aktörer i flera europeiska länder.

COMIX4 [EU]

ComiX4 (= Comix for equality) uppstod i behovet att främja ett europeiskt samhälle baserat på respekt för mänskliga rättigheter och kampen mot rasism, xenofobi och annan intolerans. Projektet använder interkulturell dialog som verktyg och fokuserar huvudsakligen på Italien, Bulgarien, Estland, Rumänien och Lettland. Det vänder sig till serieskapare med erfarenheter av migration (egen eller i andra generation). Huvudaktiviteterna inkluderar ComiX4 = Comix for Equality Award (en tävling för opublicerade serier av serieskapare med erfarenheter av migration), en interaktiv hemsida, en resande utställning och seriestripp-workshops som kommer att hållas runtom i Europa. Tack vare vårt samarbete med lettiska konstnärsgruppen kuš! har vi en ComiX4-utställning som vår officiella festivalutställning.

AMALIA ALVAREZ

[SVE]

Amalia Alvarez flyttade från Chile till Skåne för tolv år sedan. Som tecknare är hon självlärd och har medverkat ibland annat Arbetaren, Liberación, Mana och i tidskriften Clandestin@ för papperslösa arbetare. Hennes uppmärksammade seriebokdebut Fem papperslösa kvinnors historier gavs ut förra året av Seriefrämjandet som en del av projektet Tusen Serier, på både svenska och spanska. Fem papperslösa kvinnors historier är en gripande skildring av en vardag som få av oss vanligtvis tar del av och lämnar inte läsaren oberörd. Boken vann Bokcirklar.se:s utmärkelse Stora läsarpriset för bästa tecknade serie 2013.

KIM W. ANDERSSON [SVE]

Darren i manschetterna, serieläsare – Sveriges skräckmästare Kim W. Andersson är tillbaka på årets SIS. Kim W är mannen bakom skräckserier som Love Hurts och Alena, kända från serietidningarna Nemi och Utopi samt från egna album. Han har även medverkat i projekt som Johnossi Comics och förra årets storsäljare Berättelser från Engelsfors med serier baserade på Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs populära Cirkeln-böcker. I år är Kim W. aktuell med samlingsboken Love Hurts 2, utgiven av Kolik förlag.

NATALIA BATISTA [SVE]

Svensk serietecknare och illustratör som framför allt tecknar i mangastil. Alumn från Serieskolan i Malmö 2007. Har gett ut serier som A Song For Elise, barnserien Mjau! och fantasyserien Sword Princess Amalthea. Medlem av svenska Nosebleed Studio som bland annat ger ut antologier med svensk manga. På årets festival håller hon föredraget ”Mangaflickor och söta pojkar” om- könsstereotyper i manga och anime.

PETER BERGTING [SVE]

En rollspelare som gick från entusiast till att vara tongivande för mångas intryck av detta mångfasetterade fält genom sina bilder. En entreprenör som startade sitt eget första företag vid tjugo års ålder och numer driver Bergting Arts AB. En serieskapare och illustratör som kom att bli den förste svensk att få en serie publicerad av alltmer prestigefyllda amerikanska förlaget Image Comics. En pedagog och föreläsare som rör sig helt otvunget mellan olika tekniker, stilar och genrer. Det är några av det sätt varpå man kan beskriva Peter Bergting. På hans meritlista hittar vi bland annat fantasyhistorien Legenden om Morwhayle i både litteratur- och serieform, samt serierna The Portent, Domovoi, Gängkrig 145 (med Jens Lapidus) och Interpol Stockholm: Sektledaren (med Sylvain Runberg), Under våren 2014 kommer fristående Portent-fortsättningen Tecken i skyn ut på Kartago förlag.

DOTTERBOLAGET [SVE]

Feministiskt och separatistiskt serieskaparnätverk för transpersoner och kvinnor. Nätverkets syfte är att motarbeta de patriarkala strukturer som idag fortfarande genomsyrar seriebranschen, samt att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma. Dotterbolaget fungerar både som en social arena och som ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra. Nätverket ger dessutom ut fanzines, har utställningar, serieuppläsningar och arrangerar workshops i serieteckning. För närvarande finns det Dotterbolagsgrupperingar i bland annat Malmö, Göteborg, Stockholm, Gästrikland, Umeå, Norrbotten och Luleå.

ELLEN EKMAN [SVE]

Ellen Ekman är utbildad på Serieskolan i Malmö. Henne Stockholmskildring Lilla Berlin startade som ett skolprojekt och ett gästspel i Sydsvenskan 2012. Året därpå började den publiceras på daglig basis i dagstidningen Metro och resten är historia. Med hyperrealism och satirisk skärpa gestaltar Ellen Ekman ett figurgalleri av ungdomar och åldrade hipsters som fotar, festar, facebookar och förfasar sig genom 2010-talet. På kort tid har Lilla Berlin blivit en av landets mest populära humorserier.. I år gavs den första samlingsboken ut av Kolik förlag – Lilla Berlin: So last year!

OSCAR EKMAN & CAROLINA STÅHLBERG [SVE]

Oscar Ekman och Carolina ”Carromic” Ståhlberg gör tillsammans den mangainspirerade ungdomsserien Bleckmossen (eller Bleckmossen Boyz) för tidningen Kamratposten. Ekman har skrivit manus till serien alltsedan dess debut 2006, medan Ståhlberg efterträdde den första tecknaren Kwok-Hei Mak på serien 2007. 2011 gav Kartago ut Sjöhästens hemlighet, ett nytecknat album som utspelar sig före avsnitten som publicerats i Kamratposten. Under SIS14 deltar de båda i Kartagos och KP:s barnseriedagar.

FEMICOMIX [FIN]

Femicomix är ett nystartat feministiskt serieskaparnätverk från Finland. Femicomix ordnar regelbundna serieskaparträffar i Helsingfors, medverkar på festivaler och organiserar den feministiska, runtresande serie-butiken Femidistro. Inspirerade av Ladydrawers of Chicago har Femicomix också inlett en studie av hur olika grupper är representerade på den finska seriemarknaden i förhållande till kön och bakgrund, liksom av hur pengar rör sig och fördelas.

JOANNA HELLGREN [SVE]

Joanna Hellgren gick ut Konstfack 2004. Som serietecknare är hon främst känd för sin prisbelönta serietrilogi Frances, ursprungligen utgiven av franska Édition Cambourakis och därefter översatt till svenska av Galago. Hon har även illustrerat böcker som Stina Aronsons Syskonbädd och Minna Nymans Fixa cashen – men sen då? I år är hon aktuell med svenska översättningen av sitt debutalbum (ursprungligen på franska) Min nattbror på Galago, men medverkar också i belgiska antologin Échos, utgiven av förlaget L'employé du moi och föremål för ett eget scensamtal på SIS14. Hon medverkar även i miniutställningen på Serieteket.

NINA HEMMINGSSON [SVE]

Konstnären bakom årets officiella festivalbild behöver knappast någon närmare presentation. En av Sveriges vassaste och mest uppmärksammade serietecknare har gästat oss förut. 2004 debuterade hon med serieboken Hjälp! tillsammans med Sara Olausson. Därefter har böcker som Jag är din flickvän nu, Mina vackra ögon, Det är svårt att vara Elvis i Uppsala m.fl. nått tusentals svenska bokhyllor. 2012 debuterade hon som poet med samlingen Det var jag som kom hem till dig. Hon tilldelades Serieakademins Adamssonstatyett 2007 och Karin Boyes litterära pris 2012. I vår är hon aktuell med samlingsboken Snyggast på festen, utgiven av Kartago.

STINA HJELM [SVE]

Stina Hjelm är utbildad på Serieskolan i Malmö och för närvarande yrkesverksam i samma stad. Tillsammans med kollegan Jonna Björnstjerna har hon drivit projektet Big Sister Comics. Hennes serier har bland annat publicerats i Galago, Knasen, Bild & Bubbla, Kultro och Tusj. Hon är även en av de tecknare som medverkar i Pär Thörns serieantologi Ordningen upprätthålls alltid från Apart Förlag. Hjelm har under flera år publicerat självbiografiska dagboksserier på sin blogg. Några av dessa bildar serieromanen Mitt dåliga samvete, som under våren ges ut i bokform av Kolik förlag. Hjelms debutbok är en oblyg skildring av liv och kärleksliv i Malmö under 2000-talen.

JOHANNA KOLJONEN & NINA VON RÜDIGER (MS MANDU) [FIN/SVE]

Om du inte vet vem Johanna Koljonen är har du förmodligen levt i ett antimassmedialt vakuum de senaste åren. Kulturjournalist och filmkritiker, programledare i radio och TV, Sommarpratare och På spåret-vinnare, tillsatt expert i litteraturutredningen och mycket mer. Inte lika känd är hennes karriär som seriemanusförfattare. Tillsammans med Nina von Rüdiger bildar hon serieskaparduon Ms Mandu som ligger bakom fantasyserien Oblivion High – beskriven som ”Breakfast Club möter klassisk folktro”. I Oblivion High har Näcken tagit skepnad av en japansk utbytesstudent på en högstadieskola i Upplands Väsby där han sprider både glädje och skräck bland övriga elever. Tecknaren Nina Von Rüdiger är liksom Koljonen född i Finland, men bor för närvarande liksom Näcken i Upplands Väsby. Hennes mangainspirerade stil fick stor uppmärksamhet när första delen av Oblivion High gavs ut i Sverige för två år sedan. Under våren ges del 2 ut av Kolik Förlag.

JOHANNA KRISTIANSSON & JOAKIM GUNNARSSON [SVE]

Kristiansson och Gunnarsson gör tillsammans den omåttligt populära barnserien Katten Nils (samt spinoffen Lisa Sylt) som publiceras i Kamratposten sedan 2007. Boken Katten Nils och Morris: Den mystiska ön gavs ut i fjol på Kartago Förlag. Johanna Kristiansson är illustratör och serietecknare. Joakim Gunnarsson är författare och tecknare och har tidigare arbetat med serier som Emma & Sara och Bamse, Idag sitter han i tidningen Bamses redaktion som projektledare. Under SIS14 deltar de båda i Kartagos och KP:s barnseriedagar.

KUTIKUTI [FIN]

Finländska konst- och seriestudion KutiKuti är återkommande gäster på Stockholms Internationella Seriefestival. Gruppen är baserad i Pasila, Helsingfors och är en av de ansvariga parterna för stadens seriecentrum Sarjakuvakesku. KutiKuti skapar och publicerar serier samt arrangerar serieutbildningar. Främst bland publikationerna är den fantastiska tabloidserietidningen Kuti.

MATS KÄLLBLAD [SVE]

Källblad (född 1969), växte upp i Osby och är numera bosatt i Malmö. Han bokdebuterade 1995 med Garagedrömmar, som belönades med Urhunden för årets bästa svenska seriealbum och har fått två uppföljare. Han har även tecknat serien Sture Stelben i MC-folket och allåldersserien Vimmelgrind i 91:an. Utöver Urhunden har han även tilldelats Adamsonstayetten, Adam och Lotta-priset samt Unghunden. I år är han aktuell med boken Hundra år i samma klass, utgiven av Galago.

SARA OLAUSSON [SVE]

Sara Olausson har gett ut självbiografiska och satiriska vuxenserier men har också tecknat barnserien Loranga, Masarin och Dartanjang efter Barbro Lindgrens barnböcker. Nu släpper hon första delen av sin berättelse om Felicia, den rumänska tiggarkvinnan som blev hennes vän. Felicias saga tolkas genom Sara Olaussons tecknade serie, en frukt av timmar av skratt och gråt både i Sverige och i Rumänien. Sara och Felicia blev vänner i oktober 2013 och började kommunicera med hjälp av enstaka ord och kroppsspråk, sen med hjälp av en översättningsfunktion i mobilen och vidare via möten mellan tre kvinnor – en rumänska, en svenska och en rumänsk-svenska som tolkade. I denna berättelse är det Felicias röst du hör, senare är det dags för Sara att berätta sin historia om mötet med Felicia. Hela boken med både Felicias och Saras berättelser samlade kommer att bli klar under hösten och ges ut av mikroförlaget pionier press.

JOHANNA ROJOLA [FIN]

Johanna Rojola alias Roju är född i Borås men lever och verkar idag som serieskapare, redaktör, curator och föreläsare i Finland. Hon har arbetat mycket med feministiska serieprojekt, såsom antologin Suffragettien City (med svenska feministiska serieskapare översatta till finska) och nätverket Femicomix.

JOANNA RUBIN DRANGER

[SVE]

Joanna Rubin Dranger gjorde succé 1999 med Fröken Livrädd & Kärleken, en internationellt uppmärksammad serieroman som blandade saga och humor med sociala frågor. Därefter kom uppföljare som Fröken Märkvärdig & Karriären och Alltid redo att dö för mitt barn. Fröken Märkvärdig blev animerad (och prisbelönt) film 2010, med Rubin Dranger som manusförfattare och regissör. Idag innehar hon tjänsten som professor i illustration på Konstfack i Stockholm. Hösten 2013 började hon publicera "Bildskolan" på den feministiska nättidningen Fempers, med syfte att folkbilda om stereotypa minoritetsbilder av minoriteter. På SIS14 håller hon sitt föredrag Visuell Makt – om hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och rasstereotypa bilder hänger ihop.

PÄR THÖRN [SVE]

Pär Thörn är… ja, vad är han inte? Författare, ljudkonstnär, musiker och performanceartist, avantgardistisk poet och absurdistisk prosaist. Han debuterade 2002 med Kändisar som jag har delat ut post till och har sedan dess vidgat den svenska litteraturens referensaramar med verk som den minimalistiska diktboken Alla platser där du inte läser detta, eller sin alfabetiska version av Strindbergs Röda Rummet. Nu är han även serieskapare. I höstas gav Apart Förlag ut Ordningen upprätthålls alltid, en samling korta deckarnoveller i serieform, illustrerade av ett tjugotal av Sveriges mest namnkunniga serietecknare. Några av dessa har även publicerats i tidningen Agent X9. Inbjuden i samarbete med Apart Förlag.

RUI TENREIRO [SVE]

Rui Tenreiro är författare, illustratör, art director och serietecknare, kommer från Moçambique men bor för närvarande i Stockholm. Han arbetar narrativt i ord eller bild eller bådadera, oavsett om det handlar om text, film eller serier. Han har illustrerat ett flertal böcker och bilderböcker på svenska och norska. Hans eget seriealbum "Høytiden"/"Metsän pidot" har getts ut på norska och finska, och han har medverkat i flera nummer av den norska serieantologin Angst. Under SIS14 är han aktuell med en utställning på Stockholms Stadsbibliotek (12 maj–13 juni).

TUSEN SERIER [SVE]

Tusen Serier är ett Malmöbaserat projekt som just nu håller på att etablera sig även i Stockholm. Tusen Serier har som uttalat mål att bryta upp den väldigt vita svenska seriekulturen. Inom ramen för detta producerar man böcker (utgivna av Seriefrämjandet), arrangerar utställningar och håller workshops. Med deras egna ord ”Vi vill öppna upp den svenska seriekulturen och bryta det mönster som länge gjort att serier som gjorts och getts ut i Sverige med få undantag bara försöker tilltala ’svenskar’. Att visa att det finns tusen historier att berätta och tusen håll att komma ifrån.” På plats under SIS finns bland andra projektets representanter Mattias Elftorp, Amanda Casanellas och Anna Drvnik, samt serieskaparen Amalia Alvarez. En workshop kommer att arrangeras under festivalens flagg.

JOHAN WANLOO [SVE]

Johan Wanloo är en av Sveriges främsta humortecknare. Genom att hämta inspiration från så vitt skilda källor som gamla VHS-omslag, countrymusik, vardagens bisarrerier (som kommer till uttryck främst i hans återkommande enrutingar) och ett fantastiskt frossande i popkulturella referenser har han karvat ut en egen nisch i serievärlden. Han har producerat serier för vuxna och förvuxna barn såsom Rock Manlyfist och Världens tråkigaste man, men tecknar även den populära barnserien Kapten Klara i Dagens Nyheter (tidigare även i den nu sorgligt insomnade tidningen Tivoli). Första Kapten Klara-boken Kapten Klara i underjorden gavs ut av Kartago i fjol. Under SIS14 deltar Johan Wanloo i Kartagos och KP:s barnseriedagar.

YUME [SVE]

Serieskaparen Yume är född och uppvuxen i Stockholm men har föräldrar som kommer från irakiska Kurdistan. Upphovskvinna till den webbpublicerade och mangainspirerade serien Kurdî om den multikulturella familjen Ibrahim. I sitt scenframträdande på SIS14 – ”Whallah we exist!” –  berättar hon om sina erfarenheter och sitt perspektiv som svensk serieskapare med annan etnisk bakgrund.