×
En del av Stockholms stad
Leila Marzocchi

Arkiverat evenemang:

Leila Marzocchi


lördag 25 oktober 2014


I ett samarbete med Italienska Kulturinstitutet i Stockholm kan Serieteket presentera en av Italiens mest intressanta serieskapare och illustratörer. Välkommen till Stockholm, Leila Marzocchi!

Lördag 25 oktober gästar Leila Marzocchi Serieteket. Hon visar upp sina verk, inklusive hela filmen Gandersheim (13 min) och diskuterar sin konst i ett samtal med Serietekets Ola Hellsten. Samtalet tolkas mellan svenska och italienska.

Leila Marzocchi föddes i Bologna och debuterade som illustratör och serieskapare i slutet av åttiotalet med publikationer i diverse dagstidningar och magasin. 1990 var hon med och startade det auteurdrivna seriemagasinet Fuego. Under samma period började även hennes internationella karrriär, exempelvis med publiceringar i franska ungdomstidningen Science & Vie Junior, japanska mangamagsinet Morning (utgivet av Kodansha), och sagoillustrationer för barn till japanska förlaget Shogakukan. Hennes serier ges ut i Frankrike av Vertige Graphics och Futuropolis, och i USA av Fantagraphics Books.

I hemlandet Italien har hennes visuellt utmanande serieböcker getts ut av förlag såsom Centro Fumetto (Bagolino Monogatari) och Biber (Il camioncino Rosso), men hennes vanligaste förlagshemvist är förmodligen Coconino Press som har gett ut hennes mest kända alster – L’enigma, Niger, Il Diario del Verme del Pino och La ballata di Hambone, den sistnämnda ett samarbete med seriekollegan Igort. Hennes pågående (sedan 2006) serie Niger är en ekologisk fabel för alla åldrar och även översatt till engelska.

Förutom serier har hon illustrerat mycket barnlitteratur. 2014 kommer hennes kortfilm Gandersheim ut, producerad i samarbete med Teatro delle Albe. (Filmen lanseras i DVD-samlingen Rosvita, utgiven av Sossella Editore).

Evenemanget på Facebook.

Programmet presenteras i samarbete med Italienska Kulturinstitutet och är en del av den italienska språkveckan Settimaqna della Lingua italiana nel mondo 20–28 oktober.

Serieteket • Fri entré