×
En del av Stockholms stad
Alois Nobel
Foto: Jaromír Švejdík

Arkiverat evenemang:

Alois Nebel

Serietekets filmklubb


torsdag 15 maj 2014
Klarabiografen • Fri Entré


Långfilmen Alois Nebel är baserad på serieromanen med samma namn av Jaroslav Rudiš och Jaromír 99. Den kombinerar animation och skådespelare och regisseras av Tomáš Luňák. Upphovsmännen valde rotoskopisk animation för att upprätthålla den visuella stil som etablerats i boken.

Det är slutet av 80-talet och det tjugonde århundradet. Alois Nebel är klarerare på den lilla järnvägsstationen vid tjeckisk/polska gränsen. Han är något av en enstöring som föredrar gamla tidtabeller framför människor och njuter av ensamheten på stationen – förutom när det blir dimma. Med den kommer hallucinationerna och tåg som passerat stationen de senaste hundra åren återvänder. Ombord finns spöken och skuggor från centrala Europas mörka förflutna.

Jaromir99 och animatören Johana Ziková finns på plats för att presentera filmen och svarar på frågor efteråt.

Biljetter

Gratis inträde för filmklubbens medlemmar. Medlemskapet är gratis och medlem kan du bli på plats. Gratisbiljetter finns i Serietekets disk från och med 8 maj.

Fakta om filmen

Land: Tjeckien
Längd: 87 min
Språk: tjeckiska med engelsk textning

Mer om Jaromir99

Jaromir99 är en pseudonym för den tjeckiska musikern och konstnären Jaromír Švejdík. Han är medlem i banden Priessnitz, Umakart och The Bombers. Älskar bergen och långa promenader.

Han är skaparen bakom fotbollsserien Bomber och serietrilogin Alois Nebel, den första moderna serieromanen som publicerades i Tjeckien. Ursprungligen bestod den av en volym, Bílý Potok, som gavs ut 2003. Framgångarna gjorde att ytterligare två volymer gavs ut (Central Station och Zlaté Hory) och hela trilogin släpptes sedermera som en volym 2006. Berättelsen återges i råa, svartvita teckningar i avsikten att förstärka kontrasterna mellan tonen och den historia som återges. Tecknaren Jaromir99 fann inspiration i amerikanska 50-talsserier, socialistisk realism och motiv från traditionen med papperssilluetter, alltjämt en vanligt förekommande folkkonst i tjeckiska bergsregionen Jeseník.

Hans senaste verk är en serieversion av Franz Kafkas mästerverk Slottet.

Filmvisningen är ett samarbete mellan Tjeckiska centret i Stockholm och Serieteket

Serieteket • Fri entré • Filmer