×
En del av Stockholms stad

SIS2015: Internationella gäster

Varje år spänner vi bågen ytterligare för att stärka det internationella i Stockholms Internationella Seriefestival. I år gästas vi av kreatörer från fyra världsdelar.

Fler gästpresentationer kommer successivt att läggas upp här. 

JP AHONEN [FIN]

Jussi Pekka "JP" Ahonen har länge varit ett hushållsnamn i hemlandet Finland, där han exempelvis tecknat sin populära Villimpi Pohjola regelbundet sedan 2003. Hans serier har även publicerats i de amerikanska serieantologierna Flight och Fablewood. 2013 kom Ahonen tillsammans med manusförfattaren KP Alare ut med metalserieromanen Perkeros som snabbt blev utgiven både i USA (av Abrams ComicsArt under titeln Sing no Evil) och i Frankrike/Belgien (av Casterman under titeln Perkeros: Les notes fantômes).  Nu når den internationella succén även Sverige med en utgåva från Cobolt Förlag.

JP Ahonen och KP Alare delar kärleken till heavy metal och serier. Perkeros tog sina första ackord i upphovsmännens huvud 2006, men det dröjde sju år innan boken blev verklighet i Finland. En uppföljare är under produktion. Söndagen den 10 maj klockan 13.30–14.30 intervjuas JP Ahonen på scenen i Ekoteket (våning 2). Samtalsledare är Marianne Skoglund, bibliotekarie samt recensent för Close-Up Magazine.

SCOTT ALLIE [USA]

Scott Allie är chefredaktör på Dark Horse Comics, en av de mer framstående utgivarna av s.k. »genreserier« (superhjältar, sci-fi, skräck och fantasy) i USA. Han är även en framstående manusförfattare, med skräckserier som Buffy the Vampire Slayer, Solomon Kane och Abe Sapien på meritlistan. Allie medverkar både på seminariekvällen på Iaspis den 7 maj, samt i ett scensamtal med Serietekets Anders Lundgren under festivalhelgen.Läs mer om Dark Horse Comics >  
Presenteras i samarbete med Svenska institutet och Kulturrådet

SAM ARTHUR [UK]

Sam Arthur är VD och medgrundare till brittiska förlaget Nobrow Press, som publicerar serier och annan grafisk litteratur. Nobrow producerar vackert formgivna grafiska och illustrerade berättelser i bokform. Deras kreatörer och deras design har vunnit åtskilliga priser i mängder av sammanhang. Under 2014 startade Nobrow sin underetikett Flying Eye Books inriktad på barnserier och illustrerade barnböcker. (Översatta till svenska har vi bland annat sett Epix' utgåvor av Luke Pearsons Hilda-böcker.) Sam Arthur är även styrelsemedlem i Association of Illustrators, och är medgrundare till festivalen ELCAF (East London Comics & Arts Festival). Han medverkar på seminariekvällen på Iaspis den 7 maj. Böckerna från Nobrow kan köpas vid Jonas Bok & Bilds bord på small press expo-marknaden.
Läs mer om Nobrow >
Presenteras i samarbete med Svenska institutet och Kulturrådet

DAVID B. [FRA]


David B. Foto: Didier Gonord

Vår franska hedersgäst är Sverigeaktuell med sin kanske mest kända serie, Epileptisk, utgiven av Placebo Press lagom till SIS15. Pierre-François Beauchard alias David B. är en auteur i ordets finaste bemärkelse och en av grundarna till franska alternativserieförlaget L’association. Han seriedebuterade 1985 med Pas de Samba pour Capitaine Tonnerre och började utveckla sin nu etablerade grafiska teckningsstil med Le Cheval Blême (1993). Mellan 1996 och 2003 publicerade han sitt magnum opus L’Ascension du Haut Mal (sv. Epileptisk) i sex delar, en självbiografisk och stundtals rent surrealistisk berättelse om hans förhållande till sin epilepsiskadade bror. Epileptisk blev både kritikerrosad och mångfaldigt prisbelönt, bland annat för bästa manus på seriefestivalen i Angoulême 2000. Sedan dess har David B. kommit ut med ett flertal serieromaner på franska. Med författaren Jean-Pierre Filiu har han skapat sviten Les meilleures ennemis (första delen utgiven på svenska av Placebo under titeln De bästa av fiender), en historisk skildring av konflikterna mellan Mellanöstern och Västvärlden. David B. har blivit känd för sin expressiva teckningsstil, med mycket svärta och symbolik inspirerad av drömmar och mardrömmar. Han intervjuas på scen av författaren och litteraturvetaren Gabriella Håkansson.
Läs en sida (PDF) ur Epileptisk >
I samarbete med Franska Institutet

ANJA DAHLE ØVERBYE [NOR]

Anja Dahle Øverbye arbetar med sin första seriebok för norska Jippi Forlag. Medverkar i Jippis delegation på seriemarknaden.
Läs mer >

MARTIN ERNSTSEN [NOR]

Martin Ernstsen är numera veteran på den norska seriescenen. Han medverkar i Jippi Forlags delegation på seriemarknaden.
Läs mer >

FADI ABOU HASSAN [PAL/SYR/NOR]

Fadi Abou Hassan, flitigt publicerad och prisbelönt palestinsk satirtecknare, levde som flykting i Syrien fram till revolten 2011. Han är känd för sina teckningar om vardagslivet och politiska händelser i Syrien och Mellanöstern i allmänhet. Hans verk koncentreras kring mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och det politiska våldet i Syrien. Han är mycket kritisk till den politiska eliten i Syrien, något som ledde till att han var tvungen att fly landet. Liksom Arifur Rahman blev Hassan av ICORN (International Cities of Refuge Network) utsedd till fristadtecknare (2014) och fick en fristad i Norge, där han fortfarande lever i exil. I år medverkade han bland annat i utställningen Hurra för yttrandefriheten! på Arbetets museum i Norrköping, samt i Serietekets miniutställning Efter Charlie Hebdo i januari/februari. Lördagen den 9 maj deltar Fadi Abou Hassan i samtalet Lyssna: Frihetens karikatyr, om sitt konstnärskap och den konstnärliga friheten tillsammans med kollegan Arifur Rahman från Bangladesh. Journalisten Kerstin Brunnberg modererar.

Presenteras i samarbete med Fristäder för författare och kulturpersonligheter.
Läs mer > 

JIPPI FORLAG / JIPPI COMICS [NOR]

Jippi, ett av Norges främsta alternativa serieförlag medverkar på marknaden small press expo med förläggaren Erik Falk i spetsen och ett flertal serieskapare i bagaget.
Läs mer >

BENDIK KALTENBORN [NOR]

En av Norges främsta serieskapare följer med förlaget No Comprendo Press till vår seriefestival. Men Bendik Kaltenborn släpper även sin första seriebok i Sverige. Nilleditions ger ut hans rosade Gillar läget på svenska. Extern släppfest den 8 maj på Omnipollos hatt, Hökens gata 3, Stockholm. Från 17.00.
Läs mer >

STEFFEN KVERNELAND [NOR]


Steffen Kverneland. Foto: Hans Erik Lindbom

Steffen Kverneland är en av de främsta serieskapare vårt grannland Norge har att uppbringa.  Sedan debuten med seriestrippen Peer Gynt 1980, har han specialiserat sig på att göra serier inspirerade av litterära och konstnärliga verk. Tillsammans med Lars Fiske gjorde han seriebiografin Olaf G. om satirtecknaren Olaf Gulbransson, utgiven i Sverige 2008. I år släpper svenska Placebo Press Kvernelands hyllade och prisbelönta serieroman Munch om konstnären Edvard Munchs liv. Kverneland framträder även på Thielska Galleriet fredagen den 8 maj.

SIGBJØRN LILLEENG [NOR]

Sigbjørn Lilleeng är en rosad Oslobaserad serieskapare och illustratör som medverkar i Jippi Forlagss delegation på seriemarknaden.
Läs mer >

NO COMPRENDO PRESS [NOR]

Det norska alternativförlaget No Comprendo ger ut serier, konstböcker, barnböcker och skönlitteratur. Stark fokus på formgivning. Medverkar på marknaden small press expo med förläggare Espen Holtestaul i spetsen.
Läs mer >

HISAE IWAOKA [JAP]

Japanska Hisae Iwaoka kunde inte komma personligen, men är med oss via ett Skype-samtal med mangaexperten Simon Lundström den 9 maj kl. 12.00. Iwaoka debuterade som mangatecknare 2002 och har publicerats i Sverige med Drömmarnas djup och Aomanjuskogen, båda utgivna av Ordbilder Media. Hennes Dosei Mansion tog hem priset för årets bästa manga på Japanese Media Arts Festival 2011.Läs mer om Hisae Iwaoka >  
I samarbete med Ordbilder Media

CONNIE LAM [HK]

Många förknippar Hong Kong med den bild man fått via vårt mest spridda massmedium filmen. Superstjärnor som Bruce Lee och Chow Yun Fat och regissörer som Wong Kar-wai har med sina verk förmedlat en bild av staden som är å ena sidan våldsam och fartfylld, å den andra kontemplativ och sävlig. De serier som hittat ut från denna relativt insulära marknad visar upp minst lika stor bredd. Numer finns även ett riktigt animations- och seriecenter, Comix Home Base, beläget i en kärleksfullt restaurerad byggnad i Wan Chaidistriktet. För att ge oss en bild av den vitala seriekulturen i Hong Kong har vi bjudit in Connie Lam, verkställande direktör på CHB. Hon för med sig en utställning där ett urval av samtida serieskapare ger sina högst personliga bilder av hemstaden.Läs mer om Comix Home Base >
I samarbete med Seriefrämjandet. Med stöd av Stockholm stad.

FÁBIO MOON & GABRIEL BÁ [BRA]

Tecknande tvillingarna Fábio Moon och Gabriel Bá kommer från Brasilien och har rönt framgångar i stora delar av västvärlden. I USA har de blivit utgivna av Dark Horse, men även av Image, Marvel och DC/Vertigo, samt med egenpublicering. Med författaren Matt Fraction skapade Gabriel Bá spionserien Casanova 2006. Då Gabriel lämnade serien tog brodern Fábio över tecknandet. Tillsammans gjorde bröderna Daytripper för Vertigo 2010, och med Becky Cloonan och Vasilis Lolos stod de bakom skräckantologin PIXU 2008. I Sverige är Bá känd för den udda hjälteserien The Umbrella Academy, publicerad i tidningen Utopi.Läs mer på deras blogg >     
Presenteras i samarbete med Svenska institutet och Kulturrådet

JULIEN NEEL [FRA]

Ytterligare en gäst som inte kan vara här personligen, men som medverkar via Skype. Söndagen den 10 maj klockan 14.00 deltar Julien Neel (Lou!) i ett Skypesamtal med sina fans på Unga Seriefestivalen och barnbiblioteket TioTretton. OBS! Endast för barn mellan tio och tretton år.
Den tecknade serien Lou! har tagit inte bara Frankrike med storm utan är nu läst och älskad av barn i hela Europa. Seriens skapare Julien Neel besökte vår seriefestival redan 2012 i två uppskattade framträdanden. I Sverige ges Lou!-serien ut av Wibom Books. Den har också gått som följetong i Kamratposten, och en animerad version har gått i SVT:s Barnkanalen. Sverige är det land, förutom Frankrike, där Lou! sålt mest.
Presenteras i samarbete med Wibom Books

ARIFUR RAHMAN [BGD/NOR]

2007 blev satirtecknaren Arifur Rahman fängslad i ett halvår och hotad av islamister i hemlandet Bangladesh. Orsaken var publiceringen av hans skämtteckning i en dagstidning, där Mohammed nämns. Enligt honom själv var den aldrig menad att nedvärdera profeten, men muslimska organisationer protesterade mot teckningen med massprotester som ledde till upplopp. Detta i sin tur ledde till arresteringen av Rahman samt att tidningen som publicerat honom bad om ursäkt offentligt. Arifur Rahman blev av ICORN (International Cities of Refuge Network) utsedd till fristadtecknare år 2010 och fick en fristad i Drøbak, Norge, ett land där han fortfarande lever i exil. I år medverkade han bland annat i utställningen Hurra för yttrandefriheten! på Arbetets museum i Norrköping, samt i Serietekets miniutställning Efter Charlie Hebdo i januari/februari. Lördagen den 9 maj deltar Arifur Rahman i samtalet Lyssna: Frihetens karikatyr, om sitt konstnärskap och den konstnärliga friheten, tillsammans med kollegan Fadi Abou Hassan från Palestina. Journalisten Kerstin Brunnberg modererar.

Presenteras i samarbete med Fristäder för författare och kulturpersonligheter.
Läs mer >

SUOMEN SARJAKUVASEURA [FIN]

Suomen sarjakuvaseura (Finländska seriefrämjandet) kommer att medverka på small press expo-mässan och även att hålla i en panel om den finländska seriemarknaden. Mer information kommer.
Läs mer >

STELLA SO [HK]

Serieskaparen Stella So har gjort det till sin mission att i form av animationer, illustrationer och serier fånga delar av Hong Kong som är på väg att försvinna, eller i vissa fall redan är borta. Hennes hemstad har genomgått en snabb och massiv moderniseringsprocess under vilken man tagit bort byggnader, kvarter och hela yrkeskårer från landet. Detta skildrar hon i fantastiskt vackra jättemålningar av tryckerikvarteren (nu försvunna) och i serieromaner som City of Dust — The Vanishing Hong Kong. Missa inte chansen att möta en av de främsta uttolkarna av denna fascinerande mångmiljonstad.

I samarbete med Seriefrämjandet. Med stöd av Stockholm stad.

ANGELO STANO [ITA]

Angelo Stano föddes 1953 och har en lång karriär bakom sig i den italienska serievärlden. Han har arbetat professionellt sedan 1973, men den enskilt största framgången kom 1986 när han blev den förste tecknaren av Dylan Dog. Den italienska skräckserien har publicerats i Sverige i flera omgångar, men har på senare år nått ny popularitet i vårt land tack vare den kärleksfulla albumutgivningen från Ades Media. Serien om mardrömsdetektiven Dylan som löser övernaturliga mysterier i London skapades av författaren Tiziano Sclavi, men det var Angelo Stano som definierade Dylans utseende och seriens visuella stil. Serien blev en oväntad succé och är idag en av Italiens populäraste serier alla kategorier, och en av världens största skräckserier. 1990 blev Stano den ordinarie omslagstecknaren för Dylan Dog, vilket han är än idag. Han har gjort hundratals omslagsillustrationer vid sidan om sporadiska äventyr, och räknas av fantasterna som den störste av alla Dylan-tecknare. Söndagen den 10 maj klockan 12.00 intervjuas Stano av Dylan Dogs svenska förläggare Andreas Eriksson på Bibliotek Plattans scen (våning Plattan). Intervjun tolkas från italienska.

Presenteras med stöd av Italienska Kulturinstitutet

MARIA OCH ILEANA SURDUCAN [ROM]

Tecknande seriesystrar från Rumänien. Maria Surducan (född 1985) arbetar som frilansillustratör och serieskapare från sin studio i Cluj-Napoca i Transsylvanien.

I hennes verk arbetar hon ofta med eskapistiska och fantasyliknande historier som en subjektiv tolkning av verkligheten. Förutom serierna gör hon även bilderböcker för barn, utgivna i både Rumänien och Frankrike.

Ileana Surducan (född 1987) är frilanskonstnär och serieskapare. Hon är utbildad keramiker på konst- och designuniversitetet i Cluj-Napoca. Då hon studerade franska kom hon i kontakt med den fransk-belgiska seriekulturen och lärde sig uppskatta konstarten. 2007 började hon producera en månatlig serie för den franska webbplatsen (30joursdeBD).

Då hon arbetat på flera olika språkmarknader har hon alltmer börjat producera stumma "pantomimserier" som inte kräver översättning. Förutom serier arbetar Ileana även med keramik och illustration. 2008 började de båda systrarna publicera sitt The Glorious Fanzine tillsammans. Syftet var enligt dem själva att göra rumänska läsare förtrogna med seriekonsten och visa att serier inte bara är till för barn. 2010 blev systrarna även två av grundarna och organisatörerna bakom Cluj Comics Club, en sammanslutning av serieskapare och serieintresserade.
Lördag 9 maj klockan 16.30 intervjuar Arina Stoenescu de båda systrarna för en kort presentation av deras värv på Studions scen.
Söndag 10 maj klockan 14.00 deltar Maria och Ileana i en diskussion om europeiska barnserier kontra barnböcker och vuxenserier, tillsammans med tjeckiska tecknaren Vhrsti och svenska Loka Kanarp. På Bibliotek Plattans scen. Moderator Ola Hellsten.
Läs mer om Maria Surducan >
Läs mer om Ileana Surducan >

Presenteras i samarbete med Rumänska Kulturinstitutet

TURUN SARJAKUVAKERHO [FIN]

Turun Sarjakuvakerho (Åbos serieklubb) medverkar på small press expo-mässan och kommer eventuellt att anordna ett externt evenemang under helgen.
Läs mer >

VHRSTI [CZE]

I vår fortgående folkbildande strävan att undersöka seriernas (i allmänhet) och barnseriernas (i synnerhet) situation i Europa presenterar vi tjeckiska allkonstnären Vhrsti – serieskapare, illustratör, animatör och skapare av barnböcker, en av den s.k. "Generation Zero", de senaste årens nya våg av tjeckiska och slovakiska serieskapare.

Vhrstis barnböcker har blivit mångfaldigt prisbelönta i både hemlandet och övriga Europa. Han skapade den animerade barn-tv-serien Bílá paní na hlídání för den Tjeckiska televisionen 2014, och även en efterföljande tecknad serie med samma titel. Den biografiska serien Hurvínkovy příhody om scouten Leopold Färber publicerades som en del i den rosade antologin Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století. Han har även gjort serier för vuxna, såsom den egenpublicerade och självbiografiska Nejdůležitější věc na světě, samt deltagit i åtskilliga genreöverskridande konstprojekt – från barnföreställningar med Pilsens filharmoniska orkester, till folkbildande stadsvandringar.
Söndag 10 maj klockan 14.00 deltar Vhrsti i en diskussion om europeiska barnserier kontra barnböcker och vuxenserier, tillsammans med rumänska tecknarna Maria och Ileana Surducan och svenska Loka Kanarp på Bibliotek Plattans scen. Moderator Ola Hellsten.
Läs mer > 
Presenteras i samarbete med Tjeckiska Centret

GÄSTER HOS PEOW! STUDIO

Svenska PEOW! har bjudit hit ett flertal internationella gäster. Hitta dem vid PEOW!:s marknadsbord på small press expo-marknaden.
Läs mer om PEOW! > 

NATALIE ANDREWSON [USA]

Amerikansk illustratör och serietecknare bosatt i Brooklyn, men uppvuxen i North Carolina. Hon gillar att rita serier om tuffa och arga tjejer. Hennes första större bok är precis släppt med svenska förlaget PEOW!, och handlar om allas favoritfrukt, CITRON!

VIOLAINE BRIAT [FRA]

Kommer från Frankrike och förutom med serier så jobbar hon som en storyboardtecknare på Nickelodeon. Under senaste tid har hon jobbat mycket med franska seriesamlingen Chaud Nem Jump, och en av de första internationella serietecknare som arbetade med svenska PEOW!

MATHILDE KITTEH [FRA]

Mathilde är en katt som tecknar serier. Förra sommaren släppte hon MGCL_GRL, ett livsstilsmagasin för magiska tjejer och nyligen släppte "Kitteh", en semi-självbiografisk serie med serieappen Comique. Nu kommer hon till Sverige efter en lång inspirationsvistelse på Okinawa, där hon har jobbat hård på sin kommande animerade kortfilm.

JANE MAI [USA]

Jane är en prinsessa från New York som även ritar serier. Hon har släppt två böcker på Koyama Press, och även jobbat med svenska PEOW! Hennes serier är perfekta för ledsna tjejer. Hon gillar även räkor och tårta och ser fram emot att få prova svensk smörgåstårta.

KRIS MUKAI [USA]

Kris’ serie Commuter var en av fjolårets roligaste böcker. Hon arbetar i USA som serietecknare och illustratör och har jobbat för NY Times, Cartoon Network, The New Yorker och Bloomsburg Businessweek. Trots seriösa uppdragsgivare är hennes bilder precis motsatsen – konstigt, gulligt och spännande på en gång. Förhoppningsvis har hon med sig ett nytt fanzin specialproducerat till SIS15.

ARLIN ORTIZ [USA]

Ortiz är en illustratör som bor i Brooklyn, New York. Under dagarna jobbar han på Marvel Comics, och på kvällen skapar han monster och äventyr för rollspell.

VALENTIN SEICHE [FRA]

Valentin bygger små robotar när han inte tecknar serier. Han kommer från Frankrike och besökte festivalen förra året då han släppte sin Wrecked Ship Collection. Under senaste tiden har han haft många hemliga projekt som involverar större förlag och tv-spelsbranschen.

GUILLAUME SINGELIN [FRA]

Fransk illustratör och serietecknare. Han har jobbat främst för franska förlaget Ankama, (med bl.a. böckerna The Grocery och Doggybags). Nyligen skrev han kontrakt med amerikanska First Second Books för att släppa PTSD under 2017.