×
En del av Stockholms stad

Kulturbibliotekets tipsarkiv

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i ett hemligt rum under fontänen där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om riktigt bra grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

Tips från bibliotekarierna på Kulturbiblioteket, text av Jenny Lindh.

Juni 2020

Böcker

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten
Stort om det största. Om död, sorg, saknad. Om kärlek. Om hjärtat som fortsätter slå, ändå. Lyssna helst på ljudboken där Bodil själv läser. Finns på biblioteket.se.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1019060 (ljudbok)
https://biblioteket.stockholm.se/titel/981284 (bok)
https://biblioteket.stockholm.se/titel/981284 (e-lån)

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm
Ärligt, tungt, men lättläst om en kämpande pappa – drogfri sedan mamman till hans sexåriga dotter dör av en överdos. Fint berättat om hur svårt det är kasta av sig sitt förflutna.
https://biblioteket.stockholm.se

De afghanska sönerna av Elin Persson
De afghanska sönerna är en lättläst ungdomsroman om några unga ensamkommande pojkar från Afghanistan men ännu mer är det en arbetslivsskildring av idag. Huvudpersonen Rebecka, som just gått ut gymnasiet, tror inte att hon har en chans att få jobbet på HBV-hemmet Gläntan eftersom hon helt saknar arbetslivserfarenhet. Jobbet som boendestödjare blir dock hennes när hon under intervjun visar att hon är väldigt bra på att lyda order.

Vikten av att följa regler, rutiner och hålla avstånd är något vi blivit påminda om mer än någonsin denna vår. Men den påminner även om någonting annat: att det är människor bakom alla siffror och uppdragna gränser. När man läser De afghanska sönerna leder tankarna lätt till självbiografin Jag stannar till slutet av aktivisten Fatemeh Khavari och journalisten Annie Hellquist från 2018. Fatemeh klev som 17-åring fram som talesperson för organisationen Ung i Sverige, som kämpar för afghanska ungdomars rättigheter. Läs båda böckerna, inspireras och gör själv motstånd.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1163603
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1169001 (e-lån)
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1105088

Tidskriften Glänta
Att läsa tidskriften Glänta är alltid stimulerande och bildande, och nya numret, 3-4/19, är inget undantag. Ämnet denna gång är juridifieringen av politiken och politiseringen av juridiken, alltså det faktum att alltfler samhällsfrågor får sin lösning i en nationell eller internationell domstol. Ämnet belyses i ett antal djuplodande och högintressanta essäer om t ex Kataloniens självständighetskamp, de mänskliga rättigheternas historia, vinster i välfärden, postkolonial rymdrätt. Som vanligt hos Glänta är facktexterna uppblandade med konst och skönlitteratur, här bl. a. i form av dikter Ida Börjel och Bella Batistini.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1159500
https://glanta.org/tidskrift/alla-nummer/?view=82

Serier

To your eternity av Yoshitoki Oima
Spännande och djup Japansk fantasy om livet och döden. Handlar om ett själlöst klot som kan ta sig vilken form som helst, som försöker lära sig vad det är att vara människa. Men är egentligen en berättelse om alla livsöden som klotet stöter på. Livet är inte enkelt för de personer som klotet stöter på i denna medeltidssaga, med fattigdom, närvarande gudar och magi. Och författaren har en hänsynslöshet inför sina figurer som ena stunden kan undgå att offras till gudar, för att sedan dö när de räddar sin vän undan en pil. Klotet är den enda som minns alla dessa öden, när den tar deras skepnad och fortsätter sin vandring.
https://biblioteket.stockholm.se

Enklare fysiska övningar av Johan Wanloo
Johan Wanloo bjuder i Enklare fysiska övningar på skämtteckningar, enkla träningstips för den stillasittande hemmajobbaren och frilansaren, listor över tidlösa humorgrepp och visdomar om hur man skriver skämt och åldras med värdighet. Helt enkelt en mix av roligheter och nyttigheter, som passar väl i tiden trots att boken släpptes innan pandemin slog till.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1149778

En klump i magen av Malin Granroth
Här har vi en serieroman och debutbok som bibliotekarien bakom tipset läste utan att lägga den ifrån sig en enda gång. En klump i magen handlar om Malin som aldrig riktigt tänkt sig att hon vill bli förälder, men som en dag upptäcker att hon är gravid och tillsammans med sin sambo beslutar sig för att behålla barnet. Vi får följa Malin i de fysiska påfrestningarna i en graviditet, den känslomässiga och mentala omställningen, oro för en krisande förlossningsvård och omgivningens fördomar om oplanerade graviditeter. Men som en tråd genom hela boken följer också kärlek, värme och humor.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1166101

Liveteckningskonserterna från SIS 2020
Sista helgen i maj var det dags för en digital upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival. I studion på Under Fontänen spelades många se- och hörvärda program in, men liveteckningskonserterna med tecknarna Daniel Thollin och Nina Hemmingsson, med ackompanjemang av gitarristen Viktor Spasov var något alldeles speciellt.
Varje liveteckningskonsert tog 30 minuter, musiken improviserades live på plats. Magiskt!

Daniel Thollin & Viktor Spasov, 30 maj, från cirka 3h.13 min
https://www.facebook.com/kulturhusetstadsteatern/videos/540969999906061/

Nina Hemmingsson & Viktor Spasov, 31 maj, från cirka 2h:57min
https://www.facebook.com/kulturhusetstadsteatern/videos/600556573895535/

Inom kort kommer dessa konserter även finnas uppe på vår hemsida, leta efter Stockholms Internationella Seriefestival (på nätet). 

Film

Michael Winterbottom: The Trip to Greece
Ett filmrecept med följande ingredienser som alltid blir gott: två skådespelare med stora egos, i en bil genom Sydeuropa, middagar på haute-cuisine restauranger. Det är essensen i Michael Winterbottoms fjärde och sista film i The Trip-serien. Rob Brydon och Steve Coogan (som sig själva) kan inte sluta övertrumfa varandra om och i allt medan de förtär fruktansvärt god mat och citerar ur fin- och fulkulturen.
Finns nu streamad på Play >

Snabbtips

Marlen Haushofer 18 noveller
Mycket fint och bra, vi vill även slå ett slag för hela hennes författarskap.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1119570
Alla hennes böcker på Kulturbiblioteket: https://biblioteket.stockholm.se/sok/library/Kulturbiblioteket?freetext=marlen+haushofer

Maj 2020

Musik

Alberto Nepomuceno: Symphony in G minor, Série Brasileira m.m.Brasiliansk tonsättare verksam från runt 1880 till 1920. Han var en av de första i sitt hemland att använda element från folkmusik i sina verk. Studerade och verkade under många år i Europa, där han blev vän med Grieg. Nepomucenos stil är särpräglad och innehåller oväntade men välkomna melodivägar och tonval. Det är musik som tar dig på en resa, berättar historier och har en sprittande vacker energi. Och om du uppskattar rytm är detta för dig, det svänger!
Streama eller låna >

Daniel Ögren: Fastingen-92Ett instrumentalalbum som ger dig pepp i pepptomma Corona-tider. På albumet som släpptes på indiebolaget Sing a Song Fighter samlar multiinstrumentalisten Daniel Ögren inspiration från hela världen. Allt blandas på Ögrens säregna och lekfulla sätt och hålls ihop av Christopher Cantillos coola trumspel. Det må hända att du ler när du lyssnar.
Finns streamad och på vinyl.
Lyssna >

Film

Spegeln (Andrej Tarkovskij, 1975)Den sovjetiska mästerregissören med en faiblesse för det poetiska & drömlika skapade med Spegeln en fascinerande, mycket personlig och bildstark film. Det finns ingen riktig handling, ingen linjär berättarlinje, ingen riktig början och inget slut. Kanske är vi i nuet och blickar tillbaka och framåt och följer huvudpersonens tankar kring sitt liv som närmar sig slutet. Det går utmärkt att tolka Tarkovskijs verk på många olika sätt, så det blir extra givande att läsa en bok om hans filmer vid sidan av, t.ex. antologin Tarkovskij – tanken på en hemkomst (Alfabeta, 2007).
Filmen finns att hyra digitalt och här:
https://biblioteket.stockholm.se/titel/459115
https://biblioteket.stockholm.se/titel/572581

Knives Out (Rian Johnson, 2019)

Den bästa, mest underhållande och genomtänkta plot du har sett på länge – garanterat. En klassisk "who-dunnit?"-deckare/komedi i vacker östkust-upper class-miljö, med en stjärnspäckad ensemble: Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis och till och med Don Johnson. Två timmar har sällan känts så korta.
Finns att hyra digitalt och på DVD.

The Illumination of Jim Woodring, regi: Chris Brandt (dokumentärfilm)

Den här filmen skildrar amerikanske serietecknaren och konstnären Jim Woodrings liv och bildvärld. Han är känd bland annat för serieböckerna Frank och The Book of Jim.
Sedan barnsben har Woodring upplevt hyperrealistiska hallucinationer och surrealistiska drömsyner, som i sin tur har präglat hans konstnärskap och tecknarstil. Genom att teckna verkligheten, som han upplever den i mardrömslika bilder, försöker Woodring hantera tillvaron. Kliv in i Jim Woodrings värld genom att strömma filmen fritt via nedanstående länk, utifrån betala-vad-du-finner-skäligt-princip.
Till filmen >

Pom Poko, tecknad film, manus och regi av Isao Takahata

Från en av mästarna på Studio Ghibli kommer en film om mårdhundar i Japan på 70-talet som protesterar mot att deras skog ska bebyggas till ett miljonprogram. Till en början verkar det som mårdhundarna kommer pressa tillbaka människan, men de visar sig snart vara alldeles för snälla och flamsiga för att egentligen göra någon skillnad. Fantastisk sentimental dramakomedi med ett starkt inslag av vemod där det gamla slåss mot det nya. Med inslag av folktro och sägner – det sägs att mårdhundar kan förvandla sig till andra varelser.
Låna >

Serier

Becoming horses av Disa Wallander (serieroman)Becoming horses av den svenska serieskaparen och konstnären Disa Wallander är en sprillans ny serieroman utgiven på det kanadensiska serieförlaget Drawn & Quarterly. Disa Wallander har här gett liv åt en surrealistisk berättelse där små figurer förflyttar sig i det inre, genom tankar, tillstånd och fantasier. I det visuella berättandet blandas teckning, måleri, foto, konstföremål och skulpturer och skapar ett drömskt flöde och en otroligt vacker bildvärld att sugas in i.
Låna >

Kitaro, manga av Shigeru MizukiEn barn-mysrysserie som närmast för tankarna till Familjen Addams. Huvudpersonen Kitaro slåss för att hjälpa människor mot så kallade "Yokai", japanska folktroväsen. Till sin hjälp har han en massa magiska föremål, till exempel hårstrån som kan skjutas ut som vassa nålar. Mizuki hjälpte till att sprida många Yokai till den stora allmänheten, och reste mycket till avlägsna byar och letade fram bortglömda sagor och legender.
Låna >

Year of the rabbit av Tian Veasna (serieroman)Kambodjafödde Tian Veasnas L'Année du lièvre gavs ursprungligen ut på franska 2011–2016, men kom på engelska i fjol. Veasna föddes själv tre dagar efter att Röda khmererna tog över styret i Kambodja/Kampuchea, och skildrar här sin och sin familjs historia under den tiden – från hoppfullhet och framtidstro till skräckvälde, fördrivning, flykt och folkmord under Pol Pots regim, fram till ett slut på skräckväldet och de överlevandes emigration till Frankrike. Historien känner många av oss redan till, men här skildras den ur den lilla människans perspektiv, återberättat av folk som levde och led under terrorn. Familjesammanhållningen och omtanken om de nära och kära håller inte bara huvudpersonerna över ytan, utan är även den tråd som håller ihop berättelsen. Det hela är hjärtskärande och rörande, väldigt väl berättat i text och bild.
Ej påförd ännu. Kommer snart!

Grass av Keum Suk Gendry-Kim (koreansk manhwa/serieroman)Grass (eller P'ul som den heter i original) kom ut i Sydkorea 2017 och rönte stor uppmärksamhet. I höstas kom den på engelska. Likt nämnda Year of the rabbit tar den avstamp i en familjehistoria för att återberätta ett historiskt skeende; de styggelser som försiggick under den japanska ockupationen av Korea 1910–1945. I Grass berättar mormor Lee Ok-sun sin självupplevda historia om hur hon som liten adopteras bort under förevändning att hon ska få gå i skolan. Istället säljs hon som "bekvämlighetsflicka" (läs: sexslav) till den japanska armén. Våldtäkter, undernäring, misshandel blir vardagen i flera år för Lee Ok-sun och hundratals andra minderåriga flickor. Olikt många av dem överlever Lee Ok-sun upplevelsen, och återbesöker på ålderns höst Japan, varefter hon berättar sin historia för seriekonstnären Keum Suk Gendry-Kim. Resultatet är en grym och drabbande men oerhört vacker serieroman. Tuschteckningarnas kontraster mellan svärta och vitt papper förmedlar ett helt spektrum av känsloupplevelser.
Ej påförd ännu. Kommer snart!

Bilderböcker

Den hemska historien om en riktigt ful liten pojke och en gräsligt frånstötande liten flicka av Ludovic Huart och Fabrice Backes (bilderbok)En mörk och morbid bilderbok om Ludde, som är en mycket ful pojke som göms undan och lever i ensamhet på vinden. "Ändå hade denne lille pojkes ankomst en gång i tiden gjort hans föräldrar lyckliga", kan vi läsa. Det handlar om övergivenhet och ångest. Och om små fula barn som ingen vill ha, berättad av Ludovic Huart, illustrerad av Fabrice Backes. Denna läsning passar såväl mellanåldersbarn som vuxna, i sann Tim Burton-anda.
Låna >

Skönlitteratur

Barbro Lindgren: Är detta verkligen stjärnor (Leopard förlag)
 


Lindgrens åttonde tankebok från Glömminge på Öland är lika charmigt svartsynt som de tidigare. Som vanligt besöker hon sina grannar, umgås med insekter och andra djur - och funderar, med hjälp av Schopenhauer, Nietzsche och Montaigne, på döden och tillvarons meningslöshet. Hon må rikta sig till vuxna men den karakteristiskt underfundiga stilen - som en kombination av Slas och Bodil Malmstens loggböcker - gör det uppenbart att man läser författaren till barnboksklassiker som Vems lilla mössa flyger.
Låna >

Nora Ikstena: Modersmjölken

En fertilitetsläkare som inte förmår älska sitt eget barn. En dotter som tvingas bli mor åt sin egen mamma. Ett politiskt system som förtrycker, förvanskar och förföljer - Nora Ikstenas makalöst vackra Modersmjölken är en krönika om Lettland under kommunismen men framför allt en mor dotter-berättelse som tar andan ur oss. En lettisk Elena Ferrante, skulle man faktiskt kunna säga: även här, hos Nora Ikstena, speglas det lilla livet i det stora skeendet. Även här blottläggs den smärtsamma dynamiken mellan två kvinnor. En mörk bok, men ljuset sipprar in i form av enastående språk och stor psykologisk insikt. Självbiografiskt inspirerad och författarens internationella genombrott.

Månadens omläsning

Yayha Hassan: Yayha Hassan 1
Uppfriskande och stötande. Råa och blasfemiska. Hassans dikter berättar om något de flesta av oss bara är vana vid att läsa om på löpsedlar: rån, misshandel, häleri, knark, inplaceringar på institutioner. Miljön är den danska "blatte-täta" förorten Århus och personerna är framför allt Hassans egen släkt. Att diktjaget hatar både pappan och islam, den religion familjen fötts in i, är tydligt. Dikterna är skrivna med alarmerande versaler som påminner om det ständiga våldet. #STATSLÖS RASTLÖS" skriver Yayha Hassan, som ju var palestinier med danskt pass. Chanslös funderar vi nu, när han allt för tidigt gått bort.

Snabbtips i maj

Stephen King: Den gröna milen
Låna >

Delphine de Vigan: Om det inte vore för dig
Låna >

Philip Paquet: Snapshots
Låna >

April 2020

Serier

The Hard Tomorrow, Eleanor DavisI en nära framtid, där USA:s president heter Mark Zuckerberg och övervakningssamhället är ett faktum, lever hemtjänstarbetaren och antifascistiska aktivisten Hannah tillsammans med sin lata preppermake Johnny i den trånga bakluckan på en van. Deras liv är minst sagt knepigt. Kommer huset de (halvhjärtat) bygger inför vintern någonsin att bli färdigt? Är kriget på väg att bryta ut? Trots livssituationen försöker paret febrilt skaffa barn, och vardagslivet skildras ömsint i ljuset av dramatiska - och läbbigt högaktuella - politiska förändringar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Alla likas mellangärde, Sara GranérMarknadsavföring? Jägar- och svamlarsamhället? I Alla likas mellangärde går feministiska satirikern Sara Granér all in på ordvitsar och skapar mening utifrån det till synes meningslösa. Med olika tekniker, allt ifrån oljemålning till broderi, bygger hon ett eget universum av bild och text och bjuder in oss att "kratta åt eländet". Kan behövas!
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Yes, I’m hot in this, Huda FahmyInstagramkomikern och amerikanska serietecknaren Huda Fahmy gör tragikomisk insiderhumor från den amerikansk-muslimska communityn. Basic, men slagkraftigt och klart läsvärt.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Alltid hej då, Alma ThörnAlma Thörns första seriebok är en tudelad berättelse om skilsmässobarn i två generationer, och om smärtan i att som barn behöva hantera - och tvingas välja mellan - två grälande föräldrar. Hård och vacker, med stor igenkänning för oss som delar erfarenheten. Bör särskilt läsas av mammor och pappor som karantänbråkat sig igenom de senaste veckorna.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Bowie, Michael Allred, Steve Horton, Laura AllredFrån anonymitet till ikonstatus - i den här biografin över David Bowie skildras såväl artisten som hans alter ego Ziggy Stardust, och den inre kamp som utspelas mellan de två "personligheterna".  Berättad av två seriegiganter, med illustrationer av flerfaldigt prisade Laura Allred.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Film & musik

Barn (biofilm)
På pappret: en nästan tre timmar lång spelfilm om ett barn som råkar döda ett annat på en norsk skolgård. I verkligheten: Dag Johan Haugeruds berättelse lyckas vara allvarsam, gripande, politisk och på ett mirakulöst sätt också rolig, och låter alla personer kring händelsen få komma till tals med stor medkänsla och intelligens. Fantastiskt skådespeleri. Belönades med "Bästa nordiska film" på Göteborgs filmfestival i år. Biopremiär i Sverige 22 maj.Downsizing (Netflix)
En bortglömd pärla från 2017 som dök upp vid en av alla våra desperata karantän-Netflix-sökningar. Om en verklighet efter att en norsk vetenskapsperson forskat fram det ultimata sättet att rädda världen från människans klimatavtryck – att krympa henne till en decimeters storlek och bygga om världen i miniatyr. Ett manus så fantastiskt originellt och långt borta från Hollywoodmallen att vi var säkra på att den hade en roman som förlaga - men icke. Stjärnspäckad ensemble, mest lysande är den okände Hong Chau.Som stjärnor i natten  (Netflix)
Från ett gäng bibliotekarier som paniskt undviker filmatiseringar av favoritböcker - den här filmen är värd att bryta förbudet för. Boken från 2015 om två tonåringar i Indiana, USA, som kämpar för att hålla sig vid liv har i år blivit Netflixfilm. En varm, ärlig, lågmäld (och samtidigt känslostormande) historia som får tittaren att balansera på gränsen mellan hopp och hopplöshet tillsammans med ungdomarna vars känslor för en gångs skull verkligen tas på allvar. Läs såklart även boken!

E-bok >

Sunset (dvd)/Netflix
Lázló Nemes andra film (efter flerfaldigt prisade Sauls Son) utspelar sig i Budapest år 1913. En ung kvinna, uppvuxen på barnhem, söker jobb i hattaffären som en gång ägdes av hennes föräldrar. Hon blir emellertid bryskt avvisad av nya ägaren, och möter kort efteråt en okänd man som ställer obehagliga frågor om hennes far. Vad hände egentligen med familjen? Finns det en mörk hemlighet i släktens förflutna? Stämningsfull, enigmatisk, med fantastiskt foto och vackra, historiska miljöer.

Låna på biblioteket.stockholm.se >Under the skin soundtrack, Mica Levi,  (vinyl, noter)Brittiska Mica Levi (även kallad Micachu) är en klassiskt skolad kompositör, sångerska och producent som har gjort fyra filmsoundtrack och prisats för ett par av dem. Till kritikerhyllade science fiction-filmen Under the skin (regi: Jonathan Glazer) gör hon mörk, suggestiv ambientmusik, rik på stråkar. Fantastiskt vacker som soundtrack, men fungerar lika bra på egen hand.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Joker soundtrack, Hildur Gudnadottir (cd)Isländska sångaren och kompositören Hildur Gudnadotter spelar bland annat i bandet Múm, samarbetar med Jóhann Jóhannsson och har släppt ett gäng suveräna skivor på bolaget Touch. För filmmusiken till blockbustern Joker belönades hon med en välförtjänt Oscar, men vi är lika febrigt entusiastiska över musiken hon gjort till tv-serien Chernobyl.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Atlantics soundtrack, Fatima Al Quadiri (cd), film på Netflix
Ett urfint ambientsoundrack av senegalesisk-kuwaitiska Fatima Al Quadiri, som vanligtvis gör musik som drar åt dans och dubstep. Kärleksdramat Atlantics regisserades för övrigt av Matti Diop, den första svarta, kvinnliga regissören som tävlat i Cannes.
Låna på biblioteket.stockholm.se >If Beale Street Could Talk, Nicholas Britell (vinyl)39-årige Britell har redan ett imponerande musikaliskt track record, bland annat som kompositör bakom det hyllade soundtracket till tv-serien Succession. Till filmen If Beale Street Could Talk har Britell än en gång skapat exceptionellt bra musik: vemodig, vacker, komponerad i ett organiskt samarbete med regissören Barry Jenkins och med fokus på stråkkvartetter.

Frånvarons speglar, Svante Henryson (cd)I sin jazzigt virtuosa  sångcykel tonsätter Svante Henryson den syriske poeten Faraj Bayrakdars dikter, skrivna på toalettpapper medan poeten satt fängslad. Dikterna, som reciteras av Bayrakdar själv, kretsar kring saknaden efter de nära och kära, hoppet och fred och drömmen om frihet. En skiva som trots allvaret verkligen svänger - och missa för allt virus i världen inte de dolda referenserna till Schuberts Winterreise.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner, poesi och essäer

Time lived, without its flow, Denise RileyHelt omistlig essädikt där poeten och filosofen Denise Riley skriver - och skriver om att inte kunna skriva - om sorgen efter sonens oväntade död i hjärtsjukdom. Hur påverkar traumat upplevelsen av tidens gång, känslan av att tiden rentav upphör? Det krassa, brittiskt torra tonfallet gör paradoxalt nog texten än starkare. Trycktes först i en minimal upplaga, men upptäcktes och hyllas nu i stort sett överallt.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Alfabet, Inger ChristensenHar du, liksom vi, starka overklighetskänslor just nu? Kom ihåg att "aprikosträden finns", att "dikterna finns", att dagarna döden och "ättikan finns, och eftervärlden, eftervärlden"… Ett av världens absolut vackraste diktverk, där världen frambesvärjs ord för ord, rad för rad, i all sin hårdhet och skörhet.  
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Dammsuga i mörker, Jen BeaginEn smutssvart endorfincocktail blandad på  lika delar Jennifer Clement och Lucia Berlin, spetsad med Dumskallarnas sammansvärjning - och med en inledande handtvättsscen som lär traumatisera större delen av corona-Sverige. Berättelsen om underbara städerskan Mona och hennes knäppa, skitiga och i vissa fall rent ut sagt galna medelklasskunder är en helt lysande arbetarskildring som befinner sig ljusår från uppfostrande socialrealism, och humorn balanserar (i likhet med bibliotekariernas humör) hela tiden på randen till avgrunden.

Lärarinnans sång, Vigdis HjortVigdis Hjorth följer upp sin gastkramande succé Arv och miljö med ett psykologiskt drama om identitetskris och självrannsakan. Medelålders dramalärarinnan Lotte undervisar på konsthögskolan i Oslo, och lockas att medverka i ett filmprojekt regisserat av en yngre manlig student. Under projektets gång tvingas hon se sig själv utifrån, och konfronteras snart med obehagliga frågor: är hennes moraliska ställningstaganden så välunderbyggda som hon inbillat sig? Är hennes engagemang äkta? Är hon en bra lärarinna - eller ens en bra människa? Vi hostar av glädje över att romanen utöver sin skärpa även är en sorts crash course i Bertolt Brecht.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Månadens avrådan

Pesten, Albert Camus
Ja, det är en klassiker. Men Camus mästerverk gav en av våra mest hårdhudade bibliotekarier frossbrytningar i själen, och på skarp inrådan av Folkhälsomyndigheten rekommenderar vi därför minst två meters avstånd till alla former av pestskildringar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Mars 2020

Romaner och fackböckerEinar Karason, Stormfåglar

Stormbyar, helveteskyla, vågor som förvandlas till livsfarlig is och en fiskebåt som fryser fast ute på havet – Islands egen Hemingway skriver gastkramande om människans desperata kamp mot naturen och fångar med karg elegans den stigande paniken hos besättningen på trålaren Måsen. Du läser pärlan på en kväll, och när du väl börjat går det inte att sluta.  Flickornas tystnad, Pat Barker
För dig som vill säga att du läst Homeros, men samtidigt får migrän av forntida hexameterepos! I sin sprillans nya och kritikerhyllade omskrivning av Illiaden fokuserar Pat Barker på Briseis, den trojanska prinsessan som tillfångatas av grekerna och blir krigaren Akilles sexslav. Hennes öde kan ses som en skildring av den utsatthet som kvinnor i våldsamma relationer upplever även idag, och ställer tidlösa frågor: vad gör det med en människa, när man tvingas dela säng med sin förövare? Vårda hans skador, föda hans barn, till slut längta efter hans kärlek? Ömsint, förvånansvärt aktuellt och urspännande.Madonna i päls, Sabahattin Ali
Återupptäckt turkisk klassiker om förlorade illusioner som är så poppis bland personalen att vi tjatar om den månad efter månad. Unge Raif kommer till tjugotalets Berlin för att gå i lära hos en tvålfabrikör, men finner sig istället tillbringa dag efter dag på konstmuseet där han förälskat sig i ett vackert porträtt. När konstnären så småningom ger sig tillkänna blir det ett möte som förändrar allt – inte minst Raifs naiva föreställningar om kvinnor, konst och kärlek.

De mänskliga rättigheternas historia, Willy Strzelewicz
Numera tar vi för givet att människan har  rättigheter som är okränkbara, men vilka principer ligger egentligen till grund för den idén? När och var uppstod tankarna om mänskliga rättigheter? Och hur försvarar vi de mänskliga rättigheterna när de hotas av totalitära och förtryckande ideologier? Elegant och lättillgängligt, kunnigt och underhållande.Den andra sömnen, Robert Harris
Den historiska thrillerns okrönte kejsare tar oss med till år 1468, där en ung präst ger sig ut på den dimmiga engelska landsbygden för att begrava en äldre kyrkoherde. Snart hopar sig gåtorna: hur dog egentligen den fromma gamlingen? Varför äger han en bokhylla proppad med ruggiga apokalypsskildringar? Och varför är vitrinskåpet fullt av uråldriga artefakter – benbitar, sugrör, rektangulära små plastplattor graverade med äppelsymboler. Gradvis förstår vi att det som tycktes vara en historisk roman i själva verket är något helt annat, något mer originellt och spännande, som snarare kan beskrivas som: Margaret Atwood möter pojkbok möter ... coronaviruset.Herrarna satte oss hit, Elin Anna Labba
Årets viktigaste bok? Journalisten Elin Anna Labba har genom ett hundratal intervjuer nedtecknat berättelsen om tvångsförflyttningen av samer, dislokationen som svenska staten kallade åtgärden. Resultatet är drabbande läsning, illustrerat med fotografier av de intervjuade, samt med de avtal som de tvångsförflyttade samerna tvingades skriva under -  dokument som en del av dem inte ens förstod eftersom de inte kunde språket. Boken bör ses och läsas som ett led i vår historiska utbildning, där det systematiska förtrycket av samer synliggörs, erkänns och inte längre kan ignoreras. Värd att nämna i sammanhanget är också dokumentärserien Tvångsförflyttningar/Bággojohtin, som hittas på SVT Play.Klubben, Matilda Gustavsson
Dränkt i priser och snudd på överröstad av lovsång, men har du inte läst Matilda Gustavssons megahyllade reportage är det tamejtusan dags att göra det nu. Här får vi bakgrunden till det stora avslöjandet om Forum och Kulturprofilen, och förstår mekanismerna bakom de dysfunktionella makstrukturerna i kulturvärlden. Varför väntade så många med att anmäla övergreppen, varför anmäls så få övergrepp överhuvudtaget? Även detta förstår vi när vi läser – slukar! – boken.

Film och musikFirst Reformed (dvd)

Paul Schraders film har beskrivits som "en korsning av Taxi Driver och Nattvardsgästerna spetsad med klimatångest" och fick fantastiska recensioner i USA. Vi följer prästen som leder en liten församling i upstate New York, och hans kamp för att behålla tron samtidigt som hans kyrka får allt färre besökare. I bakgrunden finns även skulden över sonen, död i Irakkriget efter att pappan uppmuntrat honom att ta värvning. Starkt berörande om att förlora och försöka återfinna inspirationen, med tydliga referenser till Ingmar Bergman. Gick märkligt nog inte ens upp på bio här i Sverige.In fabric (dvd)
Får inte missas! Peter Stricklands skräckkomedi med en förhäxad klänning i huvudrollen är bland det mest skruvade vi sett, med extra bonusjubel för snyggt foto och fantastisk dialog. Dessutom får du lära dig allt om hur du lagar en trasig tvättmaskin.

Cut & Stitch,  Petrol Girls (cd)
Arg, feministisk och hoppfull hardcorepunk från det brittiska bandet vars namn hämtats från de berömda revolutionärerna les Pétroleuses. Har redan kallats "best album of the year", och blandar spoken word med samplingar från demonstrationer, ilskna gitarrer med texter om att stå upp för mänskliga rättigheter och kvinnans rätt till sin kropp. Tystnaden leder aldrig till förändring, är ett annat centralt budskap. Gravt uppfriskande!
    
Little White Lies (filmtidskrift)
En ovanligt bra filmtidskrift med nytt specialtema varannan månad – det senaste om Terrence Malick. Inkluderande tonfall, fantastiska illustrationer rakt igenom, men allra bäst är kanske recensionerna: välskrivna och tredelade enligt rubrikerna "anticipation", "rejoicement" och "retrospect". Supermart sätt att recensera filmupplevelser, som fler tidningar borde använda.

SerierWaves, Ingrid Chabbert och Carole Maurel

Ett ungt par kämpar länge för att bli gravida, men när de till sist lyckas blir glädjen kortvarig. Barnet dör innan det hunnit dra sitt första andetag. Ingrid Chabberts korta men intensiva berättelse handlar om hopp och sorg, och hur en rekonstruerar livet efter att ha mist ett barn. Vackert och drömskt illustrerat av Carole Maurel, vars teckningar börjar i fullfärg, för att sedan glida över i gråskala när sorgen är som värst. I slutet återvänder färgen och öppnar för en hoppfull fortsättning på livet.

Flocken, Matilda Ruta och Rasmus Malm
Familjegräl utbryter när Lovas styvpappa köper en hel drös läbbiga tavlor som föreställer blodmumsande hyenor. Lova är både rädd och fascinerad av tavlorna, men framför allt nyfiken på det mystiska gänget som härjar runt på Skogskyrkogården. Vad håller de på med om nätterna egentligen? Och finns det rentav ett samband mellan kyrkogården och tavlorna? Dödsspännande historia för åldern 9-12, som finns på Serietekets juniorhylla.  Saint Young Men, Hikaru Nakamura (manga)
Över 16 miljoner sålda exemplar i Japan! Hikaru Nakamuras flerfaldigt prisade bromancehistoria handlar om Buddha och Jesus – två sköna snubbar/religiösa ikoner som delar lägenhet i en förort i Tokyo. Jesus älskar allt, inklusive shopping, medan Buddha är en allmänt coolare dude. Förvirring uppstår regelbundet, till läsarens glädje, bland annat när de japanska småtjejerna får för sig att Jesus är Johnny Depp.Skull-face Bookseller Honda-san, Honda (manga)
Mangakomedi om den skelettliknande bokförsäljaren med bristande språkkunskaper som kränger obskyra titlar till underliga turister. I en särskilt minnesvärd scen vill en svensk tjej inhandla grov gayporr, varpå det stackars skelettet får panik. Baserad på författarens egna erfarenheter av att arbeta i bokhandel.Rose of Versailles, Riyoko Ikeda (manga)
En av genrens stora klassiker! Utspelar sig vid det franska 1700-talshovet, där den kvinnliga huvudpersonen Oscar uppfostras som pojke för att på så vis kunna efterträda sin far som ledare för slottets livvakt. Axel von Fersen dyker upp, liksom Marie Antoinette, det queera temat är centralt och  före sin tid (boken utgavs 1970). Trots sin klassikerstatus i hög grad bortglömd här i väst.

Hot comb, Ebony Flowers
En samling serienoveller baserade på upphovskvinnans egna erfarenheter av att leva som rasifierad svart i USA. Samtliga berättelser kretsar kring hår – att förhålla sig till den vita frisyrnormen, hur det egna håret exotifieras och fetischieras … eller helt enkelt jobbiga situationer framför badrumsspegeln. Kongenialt flyhänt tecknade historier av debutanten Ebony Flowers.

Emilio och glömskan, Paco Roca
Paco Roca är en av de främsta auteurerna i den samtida vågen av spanska tecknade serier. Serieteket har flera av hans tidigare serieromaner på spanska och engelska, men nu kommer tacknämligt den första svenska översättningen av hans verk. Emilio och glömskan (Arrugas i original) berättar den tragikomiska historien om pensionerade bankmannen Emilio, som sätts på ett äldreboende av sin son och gradvis försvinner in i Alzheimers. På hemmet blir det huvudsakliga målet dölja sin demens på bästa sätt, för att få behålla ett uns av livskvalitet och inte hamna i salen med de hopplösa fallen – "grönsakerna". Det är starkt, kärleksfullt och rörande, och faktiskt också väldigt roligt skildrat. Även om skratten fastnar i halsen vid åtskilliga tillfällen.

Februari 2020

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i ett hemligt rum under fontänen där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om riktigt bra grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

Tips från bibliotekarierna på Kulturbiblioteket, text av Jenny Lindh.

Romaner och essäer

Jag lever ett liv som liknar ditt: en berättelse om att leva med en sårbar kropp av Jan Grue
Hur är det att leva med en medfödd, obotlig muskelsjukdom? Att vara professor och författare, men som rullstolsbrukare ständigt mötas av fördomar? Norrmannen Jan Grue skriver om erfarenheten av att ha en sårbar kropp, en självbiografisk text gripande i sin osentimentala uppriktighet och i ständig dialog med Beckett, Foucault, Rosemarie Garland-Thomson och många andra teoretiker och författare. Kritikerhyllade Jag lever ett liv som liknar ditt fungerar som en introduktion till modern "funkisforskning", men framför är det en hisnande välskriven essä som går rakt in i hjärtat.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Vuxna människor av Marie Aubert
Den norska briljansen fortsätter på romanhyllan, där stjärnskottet Marie Aubert i ett sparsmakat men explosivt kammarspel skildrar avundsjuka, skam och – minst sagt – laddade syskonrelationer. Allt börjar när ofrivilligt barnlösa Ida, 40, tar bussen till stugan för att fira sin mammas 65-årsdag. Där väntar systern och en obehaglig överraskning.

För dig som dyrkade Vigdis Hjorths Arv och miljö och Nej och åter nej av Nina Lykke.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Lite död runt ögonen av David Ärlemalm
Ända sedan Sofias död har heroinmissbrukaren Arto hållit sig ren; betalat hyran, räkningarna, slevat upp glutenfritt käk åt ungarna i skolmatsalen. Tagit sig i kragen. Hållit sig ovanför ytan. Trots att dottern Bodil vaknar varje natt och gråter, trots att suget efter drogen finns där, hela tiden.

Nu får Arto sparken. Det som följer är en mörk men ömsint och framför allt gastkramande tonsäker berättelse om rå överlevnad, om att falla och klamra sig fast, bära och bäras. En av årets starkaste debuter – ja, det vet vi redan nu – som utspelar sig långt ifrån litteraturens vanliga, nyduschade medelklassmiljöer.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ålevangeliet av Patrik Svensson
Årets Augustvinnare i fackboksklassen är en personlig essä om världens mest gåtfulla fisk, där faktatexter om ålens fascinerande historia varvas med författarens barndomsminnen och det ålfiske som förde far och son samman. Familjeberättelsen blir på så vis en spegling av ålens historia, liksom ålens berättelse speglar familjerelationerna. Fin, lärorik och melankolisk.
Ställ dig i kö på biblioteket.stockholm.se >

Film och musik

The dead dont die (dvd)
Jim Jarmusch nya är en stillsamt trevlig splatterzombiefilm med grym musik, föredömligt svårbegriplig intrig och alldeles fantastiska skådespelare! Eller som det uttrycks på dvd:n: "the greatest zombiecast ever disassembled". Ett måste för dig som längtat hela livet efter att se Iggy Pop som hjärnsmaskande zombie. Snart till hemlån på Kulturbiblioteket

London is the place for me: Calypso & Kwela, Highlife & Jazz from young black London (cd)
Stark rekommendation på dessa samlingsalbum med calypso, jazz, steel drum – musik som härrör från alla de invandrare som kom till London när de första kolonierna blev självständiga. Grymma skivbolaget Soul Jazz Records, som startades 1992 för att skapa interkulturella förbindelser mellan olika musikgenrer, är värt att nämna i sin egen rätt - inte minst för att de har en superb skivaffär i London: Sounds of the Universe.

Låna på biblioteket.stockholm.se >
Soul Jazz Records på Kulturbiblioteket  >Kiwanuka av Michael Kiwanuka (vinyl)
32-åriga Michael Kiwanuka fick sitt stora genombrott 2012, och på senaste albumet Kiwanuka visar han att han har mycket kvar att säga, båda i texterna (som flera gånger tematiserar politiska frågor kring rasism), och i musiken. Samarbetet med Danger Mouse imponerar, inte minst för att de vågar låta musiken tar plats, med instrumentella interludes och en sammanhållenhet som gör att albumet avnjutas bäst i ett enda svep. Kiwanuka har en röst to die for!
Snart till hemlån på Kulturbiblioteket:

Radiohead for solo piano av Josh Cohen (noter)
Australiensiska dunderpianisten Josh Cohen gjorde succé på Youtube med sina improviserade versioner av Radioheadlåtar. Nu finns pianoarrangemangen samlade, godkända av bandet, och med illustrationer av Radioheads "huskonstnär" Stanley Donwood. Spana även in Youtubekanalen där Cohen bland annat spelar No surprises så bra att man riskerar kärlkramp.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

Shahid/Skärvor av Henrik Bromander
Arbetarklasskillen Håkan hamnar efter en strulig uppväxt i fängelse, konverterar till islam och reser till IS kalifat i Syrien. Lovisa kommer från en liknande miljö, men söker sig till Konstfack i Stockholm – ett livsval som framstår som obegripligt för hennes familj och vänner. I Henrik Bromanders mörka och superhyllade bok om klass och utanförskap berättas Håkans och Lovisas historier från varsitt håll, och det gemensamma slutet är mötet i mitten.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ert blod på mina broddar: en feministisk vintersaga av Elin Lucassi
För dig som vill garva! Elin Lucassi är mest känd för sina populära seriestrippar, här broderar hon ut berättandet i en underbar, humoristisk hämndnovell med övernaturliga inslag. Allt börjar en bedrövlig vinterdag, när Elin plågad av mensvärk samt manssamhällets allmänna jävlighet stövlar ut genom dörren i vredesmod. Det visar sig bli en ytterst märklig kvällspromenad.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Silver Spoon av Hiromu Arakawa (manga)
Här i väst är hon mest känd för äventyrsserien Fullmetal alchemist, men serieskaparen Hiromu Arakawa har också gjort en av de bästa serier vår skrämmande belästa mangaexpert har läst! Silver Spoon handlar om unge Yuugo Hachiken, som trots att han är komplett ointresserad av landsbygden väljer att studera på lantbruksgymnasium. Ju mer han studerar, desto mer intressant framstår bondelivet – till den grad att han i en särskilt minnesvärd passage förälskar sig i en slaktgris. Utspelar sig i norra Japan, en region vi sällan får läsa om.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Bord för en av Johannes Torstensson
Johannes Torstensson (även känd som rapparen Aggro) berättar naket om sin övervikt och sitt destruktiva förhållande till mat, ett missbruk som alldeles för sällan skildras ur en mans perspektiv. Serieintresset påverkar på ett tragikomiskt vis ätandet, som när Snurre Sprätt får honom att sluka morötter och Katten Gustaf inspirerar till att vräka i sig lasagne, och berättelsen blir så mycket mer drabbande eftersom Torstensson är helt öppen med sin narcissism och självömkan.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Urmodern av Åsa Schagerström (tidgare Grennvall)
Serie, dikt, slöjd – Åsa Schagerströms elfte bok är allt på en och samma gång och till och med baksidestexten är broderad. Bilderna/broderierna har tidigare varit utställda, nu kan den snitsigt ihopsydda boken hittas på Serietekets hylla för bildpoesi.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1156657Grace: based on the Jeff Buckley story av Tiffanie De Bartolo, Pascal Dizin, Lisa Reist
Jeff Buckleys biografi i serieformat! Sex intensiva år av musikskapande, kärlekssorg, hopp och mod som kulminerar i tragedin den 29 maj 1997. Artistens sorgligt korta karriär återges samtidigt som vi får följa en ung kille som drömmer om att bli singer songwriter och upptäcker Buckleys klassiska album Grace.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Förhandstips

Vårkänslor redan nu? På Kulturbiblioteket är vi i den yttersta framkantens yttersta framkant, och bibliotekarierna läser regelbundet böcker flera månader innan pressens trötta tidningskritiker gäspar loss i läsfåtöljen. Bland annat Annika Norlins (även känd som pop-esset Säkert/Hello Saferide) efterlängtade debut Jag ser allt du gör. En hoppfull och kargt humoristisk novellsamling om vårt eviga behov av bekräftelse, som i sina bästa stunder känns som en poppigare Torgny Lindgren. En bok att bli lycklig av! 

November/december 2019

Poesi

Kumukanda: dikter av Kayo Chingonyi
2017 års mest uppmärksammade brittiska poesidebut! Kumukanda är namnet på den initiationsrit en pojke i zambianska Luvalestammen måste genomgå för att bli man, och riten blir i Chingonyis flerfaldigt prisade dikter utgångspunkten för ett utforskande av övergången mellan olika världar. Det handlar om förhållandet mellan historia och samtid, mellan liv och död, och om kontrasten mellan den man är och den man uppfattas vara.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Jag går där jag gick av Bengt Berg
Fantastiskt fin årstidsvandring i text och bild genom Värmlands marker och skogar, lätt att ta till sig och perfekt för dig som är ovan poesiläsare. Jag går där jag gick är den tredje boken i en svit som förenar dikt med fotografiska bilder. Vill du läsa rubbet? De tidigare delarna reser till andra platser och heter Värmland Världen, tur & retur och En man i grönt går över gatan i Dhaka.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarzcuk
Årets eller snarare förra årets Nobelpristagare i litteratur svidar om till deckardrottning i den här eko-certifierade thrillern om naturens rättmätiga hämnd, där en misantropisk krutgumma löser djuriska mordgåtor på polska landsbygden. Är du vego och vill ha skönlitterär pepp? Styr din plog över de dödas ben dundrar rakt in i klimatdebatten – och den har dessutom ett och annat att säga om pågående älgjakt. 
Låna på biblioteket.stockholm.se > Vinternoveller av Ingvild H Rishøi
Av våra hänförda utrop att döma har vinnaren av Kulturhusets internationella litteraturpris blivit hela bibliotekspersonalens höstfavorit. Men varför är norska Rishøi så bra? Är det blandningen av rå realism och ömsint saga? Är det klassperspektivet, som är starkt närvarande men så mycket mer raffinerat än i svensk samtidsprosa? En nätt samling med tre noveller, ändå varar den hur länge som helst.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ungdomsböcker

Så jävla kallt av Lova Lakso
Inledningen är så intensiv att man smäller av! Fortsättningen är inte riktigt lika enastående, ändå gillar vi när debutanten Lova Lakso skriver om Karla från iskalla Norrbotten som rymmer söderut med buss för att rädda sin sjuka hund. Tar hon sig ända ner till Medelhavet? En rapp roadmovie i bokform för dig som vill läsa om vänskap, kärlek och minusgrader.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Musik

All Mirrors av Angel Olsen
En fjortonmannaorkester går all in på Angel Olsens fjärde album, en bombastisk popexplosion med maffig James Bond-känsla. Den dramatiska ljudbilden står i skarp kontrast till Olsens tidigare musik, men du som föredrar den lågmälda Olsen från förr kan vara lugn: albumet släpps även i en akustisk version.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Warm av Jeff Tweedy & Warmer av Jeff Tweedy (kommer snart till Kulturbiblioteket)
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ode To Joy av Wilco
Två nya soloskivor av Wilcos sångare och en ny skiva av Wilco inom loppet av ett år. Något mer personliga texter på soloskivorna och en mer allmän, dyster syn på omvärlden på Wilcos skiva. Rekommenderas varmt. Albumet finns på Kulturbiblioteket inom kort.

Film

Kapernaum
Oscarsnominerad och belönad med jurypriset i Cannes, "har allt" enligt en exalterad biblioteksmedarbetare med blykoll på kvalitetsutbudet. Libanesiska regissören och manusförfattaren Nadine Labakis film utspelar sig i Beiruts fattigkvarter, och handlar om tolvårige Zain som stämmer sina föräldrar för att de satt honom till världen. Domstolsförhandlingen är filmens ramberättelse men huvuddelen av Kapernaum utspelar sig ute i samhället, på gatorna, där Zain bland annat försöker stoppa sina föräldrar från att gifta bort elvaåriga systern. Hjärtslitande. 
Låna på biblioteket.stockholm.se > 

Det femte elementet
Luc Bessons science fiction-klassiker från 1997 finns inte i vårt fysiska bestånd, men kan – och bör! – strömmas via Biblioteket.se. En taxichaffis (Bruce Willis) i det tjugotredje århundradet får en högst ovanlig passagerare (Milla Jojovich) och dras in i en jakt på det så kallade femte elementet, som ska rädda jorden från undergång. Jean Paul Gaultier bidrar med snygg kostym, musiken är en njutning i sig. Och hur ovanligt är det inte med bra feelgoodfilmer?
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

My Bejing: Four Stories of Everyday Wonder av Nie Jun
I centrum av My Bejing ... står Yu’ er, en mobbad och rörelsehindrad flicka, och hennes snälla morfar som på olika vis hjälper Yu’ er att ta sig fram i Peking. Hur ska Yu’er kunna träna när hon stängs ute från simskolan? Ingen fara: morfar fixar en klurig sportanläggning hemma i trädgården. Fantastiskt fin magisk realism som sätter sig i hjärtat, av en kinesisk serieskapare som inte alltid har kunnat publicera sig i hemlandet.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Dead Dead Demon’s Dededede Destruction av Inio Asano
När bibblans mangaexpert utbrister "en av de bästa serier jag läst" är det läge att osäkra lånekortet. Inio Asanos bok med den konstiga titeln har fått flotta seriepriset Eisner Award, och skildrar tre gymnasietjejers vardagsliv i skuggan av ett UFO som av mystiska anledningar dykt upp över Tokyo. Samtida, vardagligt, vemodigt, och mellan raderna förstår vi att det handlar om nedgången i Japans ekonomi och undergångskänslan som följer i spåren.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Daybreak av Brian Ralph
Just nu som tv-serie på Netflix! Förlagan i tre delar av Brian Ralph finns på Serieteket och har beskrivits som "The Road möter Dawn of the Dead". Vi ser allt genom huvudpersonens ögon och möter en kuslig, postapokalyptisk värld där hotet från zombies – eller åtminstone något som liknar zombies – lurar i periferin.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Månadens klassiker

Colette
Fransyskan Sidonie Gabrielle Colette (1873-1954) är kultförfattaren och strippan som började som skandal men slutade som det franska kulturetablissemangets darling. Colette skrev chockerande frispråkiga böcker om kvinnors frihet och sexualitet, och de flesta bygger på historier från Colettes eget liv. På Stockholms stadsbibliotek finns filmen Colette, om författarens äktenskap med journalisten Henri Gauthier-Villard, som bland annat skildrar hur Gauthier-Villard tog åt sig äran för Colettes dagboksromaner om unga Claudine.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Vi har även Annie Goetzingers The Provocative Colette, en seriebok kongenialt tecknad i vacker jugendstil, och Colettes mest berömda roman Chéri: en sensuell, humoristisk och skoningslös berättelse om förmögna Léa och hennes 24 år yngre älskare.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Bonustips

På Årsta Teater spelas just nu Ann-Sofie Báránys Älskarinnor, där Colette är en av rollfigurerna spelad av Susanne Gunnersen. Läs mer om föreställningen >

Snabbtips

Ungdomsböcker

Pam Smy, Thornhill: Sorgsen och stämningsfull spökhistoria som berättas i både text och bild.
Låna på biblioteket.stockholm.se >
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

Fabian Göranson, Drömmen om Europa: Årets Urhunden-pristagare låter det personliga och det politiska mötas i en reseberättelse som utspelar sig mot bakgrunden av ett sönderfallande äktenskap.
Låna på biblioteket.stockholm.se >
 
Fanny Britt & Isabelle Arsenault, Louis och demonerna: Årets andra Urhunden-pristagare om en pojke som försöker hitta sin en egen väg mellan en missbrukande pappa och en orolig mamma.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Chris Ware, Rusty Brown: en ny bok av författaren till klassikern Jimmy Corrigan: the Smartest Kid on Earth.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ulli Lust, How I Tried to be a Good Person: andra delen i den självbiografiska serien om Lusts polyamorösa liv.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ulla Donner, Skiten: fruktansvärt roligt om reklambyrån som ska sälja in ett vegetariskt köttsubstitut.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Oktober 2019

Filmer

Aurora
Finska Miia Tervos långfilmsdebut handlar om unga Aurora, sönderfestad nageltekniker som drömmer om att byta sitt alkoholstinkande skitliv mot en bättre tillvaro i Norge. En kväll träffar hon Darian, asylsökande från Iran, som behöver gifta sig blixtsnabbt för att få stanna i landet med sin dotter. Kan Aurora tänka sig att bli hans fru? En romantisk och urrolig komedi som faktiskt utmanar en del normer. Till exempel: hur ofta ser vi en kvinna göra den här sortens sunkroll? Filmen är nominerad till Nordiska rådets filmpris, och visas på Kulturbibliotekets Filmklubb 3 oktober kl. 19:30. Läs mer >And then we Danced
Ja! Levan Akins film om förbjuden kärlek i ett georgiskt danskompani är precis lika fantastisk som recensionerna gör gällande. Går verkligen under skinnet, är meditativ men med ett driv – "gör mig både hungrig, kåt och sömnig" enligt en bibliotekarie (som här föredrar att vara anonym). Sveriges Oscarsbidrag i år.

Serier

Tokyo Tarareba girls av Akiko Higashimura
Huvudpersonen Rinko är en partytjej som älskar att svepa drinkar på krogen, men när hon fyller trettiotre får hon ett uppvaknande. Vad har hon gjort av sitt liv? Varför står hon och stampar på samma plats som när hon var tjugo? Inför bästa väninnorna avger Rinko ett löfte: hon ska vara gift innan olympiska spelen 2020. En hemsk och rolig berättelse i flera delar, som alltid "står på kvinnornas sida" och faktiskt påminner lite om Lena Anderssons relationsklassiker Egenmäktigt förfarande. Mangagenren josei riktar sig till flickor/tjejer/damer i åldern 18-45, och "tarareba" i titeln betyder "tänk om" – det eskapistiska motto som Rinko levt efter, men som hon nu vill utmana.

Akiko Higashimura är även känd för mangaserien Princess Jellyfish och Tokyo Tarareba girls tilldelades årets Eisnerpris.

Tokyo Tarareba girls kommer vecka 40. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann
Seattlebaserade Simon Hanselmanns nya bok handlar om Meg, en deprimerad, drogmissbrukande häxa som lever på sjukpenning och bor tillsammans med pojkvännen katten Mogg och kompisen ugglan Uggla. Den knarkande trion umgås gärna med Varulv Jones, en klart suspekt figur med två söner (som han knappast borde haft vårdnaden om). Livet är en jävla fest är väldigt, väldigt rolig läsning. Den är också väldigt, väldigt jobbig läsning. Delvis självbiografisk, grov och galghumoristisk, måste helt klart läsas i små portioner eftersom mörkret formligen väller fram över sidorna. Påminner stundtals om Lukas Moodyssons tv-serie Gösta och rekommenderas varmt – till den som orkar.

Livet är en jävla fest kommer vecka 39. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist
I Den rödaste rosen slår ut tar Liv Strömquist pulsen på kärleken i det senkapitalistiska samhället. Varför blir vi inte lika kära längre? Varför känner vi mindre? Hur fungerar kärleken i Tindersamhället, när den blir en vara bland andra varor på en marknad, och hur påverkas romantiken när världen – som Max Weber sa – har avförtrollats? Strömquist hämtar som alltid stöd i sociologiska och filosofiska teorier, och fördjupar sina resonemang med hjälp av historiska tillbakablickar. Det är roligt, intressant och upplysande, den här gången med ett extra spännande ämne. Boktiteln är hämtad från en dikt av Hilda Doolittle – en poet som vi förstås också har på Kulturbiblioteket. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

What it means when a man fall from the sky av Lesley Nneka Arimah
En briljant och flerfaldigt prisad novellsamling som kretsar kring unga, nigerianska kvinnor och utforskar banden mellan föräldrar och barn, män och kvinnor, älskare och vänner. Men inte bara: här ryms även märkliga, fascinerande berättelser som drar åt science fiction och magisk realism, till exempel den uppmärksammade Who will greet you at home där en frisörska tillverkar ett mordiskt spädbarn av människohår (med klart olustiga konsekvenser). Debutanten Lesley Nneka Arimah skriver enkelt och rakt, med stor kraft i berättandet. Många av novellerna är så fantastiskt innehållsrika att de skulle kunna vara romaner. Låna på biblioteket.stockholm.se >Sympatisören av Viet Thanh Nguyen
Hur kan det här vara en debut? Den satiriska spionromanen som tilldelades Pulitzerpriset år 2016 är en storslagen och imponerande berättelse om en kommunistisk agent från nordsidan som infiltrerar den sydvietnamesiska armén i krigets slutskede. När Saigon faller flyr han till USA, tillsammans med en hängiven överbefälhavare som misstänker att det finns en förrädare i deras närhet. Men med vem är infiltratören lojal? Och vem är han – egentligen? Läsaren kan aldrig fullt lita på huvudpersonens sympatier, vilket bidrar till att läsningen bitvis blir ruggigt spännande. Viet Thang Nguyen föddes i Vietnam men växte upp i USA, och Sympatisören utmanar det koloniala perspektivet och den gängse amerikanska berättelsen om Vietnamkriget. Låna på biblioteket.stockholm.se >Serotonin av Michel Houellebecq
Den melankoliske agronomen Florent-Claude har fyllt 46 och betraktar därmed livet som officiellt slut. Till råga på allt upptäcker han att flickvännen ägnat sig åt hårresande sexorgier vid sidan av förhållandet. Vad ska han ta sig till? Unga kvinnor hjälper inte. Mogna kvinnor hjälper DEFINITIVT inte. Rymma hemifrån gör bara saken värre och det enda som gör tillvaron aningen ljusare är Florent-Claudes nya, antidepressiva medicin. Dessvärre har lyckopillren en förödande "fysiologisk biverkning" som sakta men säkert driver honom allt längre in i vansinnet. Michel Houellebecqs Serotonin handlar om en man i kris, och i förlängningen om hela manlighetens kris. En grym fars av en briljant stilist, helt klart en av årets – decenniets? – roligaste böcker. Låna på biblioteket.stockholm.se >Månadens klassiker är James Baldwin (1924-1987), amerikansk essäist, poet, dramatiker och aktivist vars stora författarskap kretsar kring två huvudteman: sexualitet och rasism. På Kulturbiblioteket har vi fantastiskt nog många av James Baldwins fortfarande högaktuella verk, exempelvis Nästa gång elden: en hyllad och klassikerförklarad essäsamling från 1963 där Baldwin avtäcker rasförtryckets öppna och dolda mekanismer, och där det stora temat är internaliserad rasism (att se på sig själv med förtryckarens blick).

Du kan också låna filmen I am not your negro, som bygger på Baldwins ofärdiga, efterlämnade manuskript, och If Beale Street Could Talk som är en adaption av romanen med samma namn: en berättelse om en kärleksrelation som krossas när mannen döms för ett brott han inte begått.  

Så här skriver Toni Morrison om James Baldwin:

"Du gav mig ett språk att sjunka ner i, en gåva så fulländad att den framstår som min egen uppfinning. Jag har tänkt på dina ord, de talade, de skrivna, under så lång tid att jag börjat tro att de är mina egna."

Låna på biblioteket.stockholm.se >

Snabbtips i september

Serier

Aisha Franz: Earthling. Tysk debut om det oundvikliga i att förlora barndomens fantasivärldar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Makoto Yukimura: Vinland Saga. Historisk manga om vikingar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Hartley Lin: Young Frances. Kanadensisk urbanfiktion om högpresterande kvinnlig advokat i karriären.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Tom King & Mitch Gerads: Mister Miracle. Amerikansk superhjälteserie med existentialistiska dimensioner.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ezra Clayton Daniels: Upgrade Soul. Amerikansk scifi-drama om åldringar som bestämmer sig för att byta bort sina skröpliga kroppar, men förlorar mer än så.
Kommer vecka 40. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

Margaret Atwood: Gileads döttrar. Årets mest efterlängtade uppföljare är en nervpärs.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Hira Arikawa: En katts resedagbok. För de som älskar katter – och för alla andra!
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Claire Messud: Kejsarens barn. En Jackie Collins för kulturtanter om rödvinsmarinerade kultureliten i New York.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Skivor

Paolo Fresu & Lars Danielsson: Summerwind. Ett album med melodier man aldrig tröttnar på, fascinerande enkelt. Finns även att låna på vinyl.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Filmböcker

Christopher Frayling: Once upon a time in the West – Shooting a masterpiece. Sergio Leones kultfilm fyller 50 i år och firas med en omfattande bok fylld med text, fotografier och ritningar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >