×
En del av Stockholms stad

Kulturbibliotekets tipsarkiv

Februari 2020

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i ett hemligt rum under fontänen där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om riktigt bra grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

Tips från bibliotekarierna på Kulturbiblioteket, text av Jenny Lindh.

Romaner och essäer

Jag lever ett liv som liknar ditt: en berättelse om att leva med en sårbar kropp av Jan Grue
Hur är det att leva med en medfödd, obotlig muskelsjukdom? Att vara professor och författare, men som rullstolsbrukare ständigt mötas av fördomar? Norrmannen Jan Grue skriver om erfarenheten av att ha en sårbar kropp, en självbiografisk text gripande i sin osentimentala uppriktighet och i ständig dialog med Beckett, Foucault, Rosemarie Garland-Thomson och många andra teoretiker och författare. Kritikerhyllade Jag lever ett liv som liknar ditt fungerar som en introduktion till modern "funkisforskning", men framför är det en hisnande välskriven essä som går rakt in i hjärtat.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Vuxna människor av Marie Aubert
Den norska briljansen fortsätter på romanhyllan, där stjärnskottet Marie Aubert i ett sparsmakat men explosivt kammarspel skildrar avundsjuka, skam och – minst sagt – laddade syskonrelationer. Allt börjar när ofrivilligt barnlösa Ida, 40, tar bussen till stugan för att fira sin mammas 65-årsdag. Där väntar systern och en obehaglig överraskning.

För dig som dyrkade Vigdis Hjorths Arv och miljö och Nej och åter nej av Nina Lykke.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Lite död runt ögonen av David Ärlemalm
Ända sedan Sofias död har heroinmissbrukaren Arto hållit sig ren; betalat hyran, räkningarna, slevat upp glutenfritt käk åt ungarna i skolmatsalen. Tagit sig i kragen. Hållit sig ovanför ytan. Trots att dottern Bodil vaknar varje natt och gråter, trots att suget efter drogen finns där, hela tiden.

Nu får Arto sparken. Det som följer är en mörk men ömsint och framför allt gastkramande tonsäker berättelse om rå överlevnad, om att falla och klamra sig fast, bära och bäras. En av årets starkaste debuter – ja, det vet vi redan nu – som utspelar sig långt ifrån litteraturens vanliga, nyduschade medelklassmiljöer.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ålevangeliet av Patrik Svensson
Årets Augustvinnare i fackboksklassen är en personlig essä om världens mest gåtfulla fisk, där faktatexter om ålens fascinerande historia varvas med författarens barndomsminnen och det ålfiske som förde far och son samman. Familjeberättelsen blir på så vis en spegling av ålens historia, liksom ålens berättelse speglar familjerelationerna. Fin, lärorik och melankolisk.
Ställ dig i kö på biblioteket.stockholm.se >

Film och musik

The dead dont die (dvd)
Jim Jarmusch nya är en stillsamt trevlig splatterzombiefilm med grym musik, föredömligt svårbegriplig intrig och alldeles fantastiska skådespelare! Eller som det uttrycks på dvd:n: "the greatest zombiecast ever disassembled". Ett måste för dig som längtat hela livet efter att se Iggy Pop som hjärnsmaskande zombie. Snart till hemlån på Kulturbiblioteket

London is the place for me: Calypso & Kwela, Highlife & Jazz from young black London (cd)
Stark rekommendation på dessa samlingsalbum med calypso, jazz, steel drum – musik som härrör från alla de invandrare som kom till London när de första kolonierna blev självständiga. Grymma skivbolaget Soul Jazz Records, som startades 1992 för att skapa interkulturella förbindelser mellan olika musikgenrer, är värt att nämna i sin egen rätt - inte minst för att de har en superb skivaffär i London: Sounds of the Universe.

Låna på biblioteket.stockholm.se >
Soul Jazz Records på Kulturbiblioteket  >Kiwanuka av Michael Kiwanuka (vinyl)
32-åriga Michael Kiwanuka fick sitt stora genombrott 2012, och på senaste albumet Kiwanuka visar han att han har mycket kvar att säga, båda i texterna (som flera gånger tematiserar politiska frågor kring rasism), och i musiken. Samarbetet med Danger Mouse imponerar, inte minst för att de vågar låta musiken tar plats, med instrumentella interludes och en sammanhållenhet som gör att albumet avnjutas bäst i ett enda svep. Kiwanuka har en röst to die for!
Snart till hemlån på Kulturbiblioteket:

Radiohead for solo piano av Josh Cohen (noter)
Australiensiska dunderpianisten Josh Cohen gjorde succé på Youtube med sina improviserade versioner av Radioheadlåtar. Nu finns pianoarrangemangen samlade, godkända av bandet, och med illustrationer av Radioheads "huskonstnär" Stanley Donwood. Spana även in Youtubekanalen där Cohen bland annat spelar No surprises så bra att man riskerar kärlkramp.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

Shahid/Skärvor av Henrik Bromander
Arbetarklasskillen Håkan hamnar efter en strulig uppväxt i fängelse, konverterar till islam och reser till IS kalifat i Syrien. Lovisa kommer från en liknande miljö, men söker sig till Konstfack i Stockholm – ett livsval som framstår som obegripligt för hennes familj och vänner. I Henrik Bromanders mörka och superhyllade bok om klass och utanförskap berättas Håkans och Lovisas historier från varsitt håll, och det gemensamma slutet är mötet i mitten.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ert blod på mina broddar: en feministisk vintersaga av Elin Lucassi
För dig som vill garva! Elin Lucassi är mest känd för sina populära seriestrippar, här broderar hon ut berättandet i en underbar, humoristisk hämndnovell med övernaturliga inslag. Allt börjar en bedrövlig vinterdag, när Elin plågad av mensvärk samt manssamhällets allmänna jävlighet stövlar ut genom dörren i vredesmod. Det visar sig bli en ytterst märklig kvällspromenad.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Silver Spoon av Hiromu Arakawa (manga)
Här i väst är hon mest känd för äventyrsserien Fullmetal alchemist, men serieskaparen Hiromu Arakawa har också gjort en av de bästa serier vår skrämmande belästa mangaexpert har läst! Silver Spoon handlar om unge Yuugo Hachiken, som trots att han är komplett ointresserad av landsbygden väljer att studera på lantbruksgymnasium. Ju mer han studerar, desto mer intressant framstår bondelivet – till den grad att han i en särskilt minnesvärd passage förälskar sig i en slaktgris. Utspelar sig i norra Japan, en region vi sällan får läsa om.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Bord för en av Johannes Torstensson
Johannes Torstensson (även känd som rapparen Aggro) berättar naket om sin övervikt och sitt destruktiva förhållande till mat, ett missbruk som alldeles för sällan skildras ur en mans perspektiv. Serieintresset påverkar på ett tragikomiskt vis ätandet, som när Snurre Sprätt får honom att sluka morötter och Katten Gustaf inspirerar till att vräka i sig lasagne, och berättelsen blir så mycket mer drabbande eftersom Torstensson är helt öppen med sin narcissism och självömkan.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Urmodern av Åsa Schagerström (tidgare Grennvall)
Serie, dikt, slöjd – Åsa Schagerströms elfte bok är allt på en och samma gång och till och med baksidestexten är broderad. Bilderna/broderierna har tidigare varit utställda, nu kan den snitsigt ihopsydda boken hittas på Serietekets hylla för bildpoesi.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1156657Grace: based on the Jeff Buckley story av Tiffanie De Bartolo, Pascal Dizin, Lisa Reist
Jeff Buckleys biografi i serieformat! Sex intensiva år av musikskapande, kärlekssorg, hopp och mod som kulminerar i tragedin den 29 maj 1997. Artistens sorgligt korta karriär återges samtidigt som vi får följa en ung kille som drömmer om att bli singer songwriter och upptäcker Buckleys klassiska album Grace.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Förhandstips

Vårkänslor redan nu? På Kulturbiblioteket är vi i den yttersta framkantens yttersta framkant, och bibliotekarierna läser regelbundet böcker flera månader innan pressens trötta tidningskritiker gäspar loss i läsfåtöljen. Bland annat Annika Norlins (även känd som pop-esset Säkert/Hello Saferide) efterlängtade debut Jag ser allt du gör. En hoppfull och kargt humoristisk novellsamling om vårt eviga behov av bekräftelse, som i sina bästa stunder känns som en poppigare Torgny Lindgren. En bok att bli lycklig av! 

November/december 2019

Poesi

Kumukanda: dikter av Kayo Chingonyi
2017 års mest uppmärksammade brittiska poesidebut! Kumukanda är namnet på den initiationsrit en pojke i zambianska Luvalestammen måste genomgå för att bli man, och riten blir i Chingonyis flerfaldigt prisade dikter utgångspunkten för ett utforskande av övergången mellan olika världar. Det handlar om förhållandet mellan historia och samtid, mellan liv och död, och om kontrasten mellan den man är och den man uppfattas vara.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Jag går där jag gick av Bengt Berg
Fantastiskt fin årstidsvandring i text och bild genom Värmlands marker och skogar, lätt att ta till sig och perfekt för dig som är ovan poesiläsare. Jag går där jag gick är den tredje boken i en svit som förenar dikt med fotografiska bilder. Vill du läsa rubbet? De tidigare delarna reser till andra platser och heter Värmland Världen, tur & retur och En man i grönt går över gatan i Dhaka.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarzcuk
Årets eller snarare förra årets Nobelpristagare i litteratur svidar om till deckardrottning i den här eko-certifierade thrillern om naturens rättmätiga hämnd, där en misantropisk krutgumma löser djuriska mordgåtor på polska landsbygden. Är du vego och vill ha skönlitterär pepp? Styr din plog över de dödas ben dundrar rakt in i klimatdebatten – och den har dessutom ett och annat att säga om pågående älgjakt. 
Låna på biblioteket.stockholm.se > Vinternoveller av Ingvild H Rishøi
Av våra hänförda utrop att döma har vinnaren av Kulturhusets internationella litteraturpris blivit hela bibliotekspersonalens höstfavorit. Men varför är norska Rishøi så bra? Är det blandningen av rå realism och ömsint saga? Är det klassperspektivet, som är starkt närvarande men så mycket mer raffinerat än i svensk samtidsprosa? En nätt samling med tre noveller, ändå varar den hur länge som helst.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ungdomsböcker

Så jävla kallt av Lova Lakso
Inledningen är så intensiv att man smäller av! Fortsättningen är inte riktigt lika enastående, ändå gillar vi när debutanten Lova Lakso skriver om Karla från iskalla Norrbotten som rymmer söderut med buss för att rädda sin sjuka hund. Tar hon sig ända ner till Medelhavet? En rapp roadmovie i bokform för dig som vill läsa om vänskap, kärlek och minusgrader.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Musik

All Mirrors av Angel Olsen
En fjortonmannaorkester går all in på Angel Olsens fjärde album, en bombastisk popexplosion med maffig James Bond-känsla. Den dramatiska ljudbilden står i skarp kontrast till Olsens tidigare musik, men du som föredrar den lågmälda Olsen från förr kan vara lugn: albumet släpps även i en akustisk version.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Warm av Jeff Tweedy & Warmer av Jeff Tweedy (kommer snart till Kulturbiblioteket)
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ode To Joy av Wilco
Två nya soloskivor av Wilcos sångare och en ny skiva av Wilco inom loppet av ett år. Något mer personliga texter på soloskivorna och en mer allmän, dyster syn på omvärlden på Wilcos skiva. Rekommenderas varmt. Albumet finns på Kulturbiblioteket inom kort.

Film

Kapernaum
Oscarsnominerad och belönad med jurypriset i Cannes, "har allt" enligt en exalterad biblioteksmedarbetare med blykoll på kvalitetsutbudet. Libanesiska regissören och manusförfattaren Nadine Labakis film utspelar sig i Beiruts fattigkvarter, och handlar om tolvårige Zain som stämmer sina föräldrar för att de satt honom till världen. Domstolsförhandlingen är filmens ramberättelse men huvuddelen av Kapernaum utspelar sig ute i samhället, på gatorna, där Zain bland annat försöker stoppa sina föräldrar från att gifta bort elvaåriga systern. Hjärtslitande. 
Låna på biblioteket.stockholm.se > 

Det femte elementet
Luc Bessons science fiction-klassiker från 1997 finns inte i vårt fysiska bestånd, men kan – och bör! – strömmas via Biblioteket.se. En taxichaffis (Bruce Willis) i det tjugotredje århundradet får en högst ovanlig passagerare (Milla Jojovich) och dras in i en jakt på det så kallade femte elementet, som ska rädda jorden från undergång. Jean Paul Gaultier bidrar med snygg kostym, musiken är en njutning i sig. Och hur ovanligt är det inte med bra feelgoodfilmer?
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

My Bejing: Four Stories of Everyday Wonder av Nie Jun
I centrum av My Bejing ... står Yu’ er, en mobbad och rörelsehindrad flicka, och hennes snälla morfar som på olika vis hjälper Yu’ er att ta sig fram i Peking. Hur ska Yu’er kunna träna när hon stängs ute från simskolan? Ingen fara: morfar fixar en klurig sportanläggning hemma i trädgården. Fantastiskt fin magisk realism som sätter sig i hjärtat, av en kinesisk serieskapare som inte alltid har kunnat publicera sig i hemlandet.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Dead Dead Demon’s Dededede Destruction av Inio Asano
När bibblans mangaexpert utbrister "en av de bästa serier jag läst" är det läge att osäkra lånekortet. Inio Asanos bok med den konstiga titeln har fått flotta seriepriset Eisner Award, och skildrar tre gymnasietjejers vardagsliv i skuggan av ett UFO som av mystiska anledningar dykt upp över Tokyo. Samtida, vardagligt, vemodigt, och mellan raderna förstår vi att det handlar om nedgången i Japans ekonomi och undergångskänslan som följer i spåren.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Daybreak av Brian Ralph
Just nu som tv-serie på Netflix! Förlagan i tre delar av Brian Ralph finns på Serieteket och har beskrivits som "The Road möter Dawn of the Dead". Vi ser allt genom huvudpersonens ögon och möter en kuslig, postapokalyptisk värld där hotet från zombies – eller åtminstone något som liknar zombies – lurar i periferin.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Månadens klassiker

Colette
Fransyskan Sidonie Gabrielle Colette (1873-1954) är kultförfattaren och strippan som började som skandal men slutade som det franska kulturetablissemangets darling. Colette skrev chockerande frispråkiga böcker om kvinnors frihet och sexualitet, och de flesta bygger på historier från Colettes eget liv. På Stockholms stadsbibliotek finns filmen Colette, om författarens äktenskap med journalisten Henri Gauthier-Villard, som bland annat skildrar hur Gauthier-Villard tog åt sig äran för Colettes dagboksromaner om unga Claudine.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Vi har även Annie Goetzingers The Provocative Colette, en seriebok kongenialt tecknad i vacker jugendstil, och Colettes mest berömda roman Chéri: en sensuell, humoristisk och skoningslös berättelse om förmögna Léa och hennes 24 år yngre älskare.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Bonustips

På Årsta Teater spelas just nu Ann-Sofie Báránys Älskarinnor, där Colette är en av rollfigurerna spelad av Susanne Gunnersen. Läs mer om föreställningen >

Snabbtips

Ungdomsböcker

Pam Smy, Thornhill: Sorgsen och stämningsfull spökhistoria som berättas i både text och bild.
Låna på biblioteket.stockholm.se >
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

Fabian Göranson, Drömmen om Europa: Årets Urhunden-pristagare låter det personliga och det politiska mötas i en reseberättelse som utspelar sig mot bakgrunden av ett sönderfallande äktenskap.
Låna på biblioteket.stockholm.se >
 
Fanny Britt & Isabelle Arsenault, Louis och demonerna: Årets andra Urhunden-pristagare om en pojke som försöker hitta sin en egen väg mellan en missbrukande pappa och en orolig mamma.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Chris Ware, Rusty Brown: en ny bok av författaren till klassikern Jimmy Corrigan: the Smartest Kid on Earth.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ulli Lust, How I Tried to be a Good Person: andra delen i den självbiografiska serien om Lusts polyamorösa liv.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ulla Donner, Skiten: fruktansvärt roligt om reklambyrån som ska sälja in ett vegetariskt köttsubstitut.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Oktober 2019

Filmer

Aurora
Finska Miia Tervos långfilmsdebut handlar om unga Aurora, sönderfestad nageltekniker som drömmer om att byta sitt alkoholstinkande skitliv mot en bättre tillvaro i Norge. En kväll träffar hon Darian, asylsökande från Iran, som behöver gifta sig blixtsnabbt för att få stanna i landet med sin dotter. Kan Aurora tänka sig att bli hans fru? En romantisk och urrolig komedi som faktiskt utmanar en del normer. Till exempel: hur ofta ser vi en kvinna göra den här sortens sunkroll? Filmen är nominerad till Nordiska rådets filmpris, och visas på Kulturbibliotekets Filmklubb 3 oktober kl. 19:30. Läs mer >And then we Danced
Ja! Levan Akins film om förbjuden kärlek i ett georgiskt danskompani är precis lika fantastisk som recensionerna gör gällande. Går verkligen under skinnet, är meditativ men med ett driv – "gör mig både hungrig, kåt och sömnig" enligt en bibliotekarie (som här föredrar att vara anonym). Sveriges Oscarsbidrag i år.

Serier

Tokyo Tarareba girls av Akiko Higashimura
Huvudpersonen Rinko är en partytjej som älskar att svepa drinkar på krogen, men när hon fyller trettiotre får hon ett uppvaknande. Vad har hon gjort av sitt liv? Varför står hon och stampar på samma plats som när hon var tjugo? Inför bästa väninnorna avger Rinko ett löfte: hon ska vara gift innan olympiska spelen 2020. En hemsk och rolig berättelse i flera delar, som alltid "står på kvinnornas sida" och faktiskt påminner lite om Lena Anderssons relationsklassiker Egenmäktigt förfarande. Mangagenren josei riktar sig till flickor/tjejer/damer i åldern 18-45, och "tarareba" i titeln betyder "tänk om" – det eskapistiska motto som Rinko levt efter, men som hon nu vill utmana.

Akiko Higashimura är även känd för mangaserien Princess Jellyfish och Tokyo Tarareba girls tilldelades årets Eisnerpris.

Tokyo Tarareba girls kommer vecka 40. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann
Seattlebaserade Simon Hanselmanns nya bok handlar om Meg, en deprimerad, drogmissbrukande häxa som lever på sjukpenning och bor tillsammans med pojkvännen katten Mogg och kompisen ugglan Uggla. Den knarkande trion umgås gärna med Varulv Jones, en klart suspekt figur med två söner (som han knappast borde haft vårdnaden om). Livet är en jävla fest är väldigt, väldigt rolig läsning. Den är också väldigt, väldigt jobbig läsning. Delvis självbiografisk, grov och galghumoristisk, måste helt klart läsas i små portioner eftersom mörkret formligen väller fram över sidorna. Påminner stundtals om Lukas Moodyssons tv-serie Gösta och rekommenderas varmt – till den som orkar.

Livet är en jävla fest kommer vecka 39. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist
I Den rödaste rosen slår ut tar Liv Strömquist pulsen på kärleken i det senkapitalistiska samhället. Varför blir vi inte lika kära längre? Varför känner vi mindre? Hur fungerar kärleken i Tindersamhället, när den blir en vara bland andra varor på en marknad, och hur påverkas romantiken när världen – som Max Weber sa – har avförtrollats? Strömquist hämtar som alltid stöd i sociologiska och filosofiska teorier, och fördjupar sina resonemang med hjälp av historiska tillbakablickar. Det är roligt, intressant och upplysande, den här gången med ett extra spännande ämne. Boktiteln är hämtad från en dikt av Hilda Doolittle – en poet som vi förstås också har på Kulturbiblioteket. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

What it means when a man fall from the sky av Lesley Nneka Arimah
En briljant och flerfaldigt prisad novellsamling som kretsar kring unga, nigerianska kvinnor och utforskar banden mellan föräldrar och barn, män och kvinnor, älskare och vänner. Men inte bara: här ryms även märkliga, fascinerande berättelser som drar åt science fiction och magisk realism, till exempel den uppmärksammade Who will greet you at home där en frisörska tillverkar ett mordiskt spädbarn av människohår (med klart olustiga konsekvenser). Debutanten Lesley Nneka Arimah skriver enkelt och rakt, med stor kraft i berättandet. Många av novellerna är så fantastiskt innehållsrika att de skulle kunna vara romaner. Låna på biblioteket.stockholm.se >Sympatisören av Viet Thanh Nguyen
Hur kan det här vara en debut? Den satiriska spionromanen som tilldelades Pulitzerpriset år 2016 är en storslagen och imponerande berättelse om en kommunistisk agent från nordsidan som infiltrerar den sydvietnamesiska armén i krigets slutskede. När Saigon faller flyr han till USA, tillsammans med en hängiven överbefälhavare som misstänker att det finns en förrädare i deras närhet. Men med vem är infiltratören lojal? Och vem är han – egentligen? Läsaren kan aldrig fullt lita på huvudpersonens sympatier, vilket bidrar till att läsningen bitvis blir ruggigt spännande. Viet Thang Nguyen föddes i Vietnam men växte upp i USA, och Sympatisören utmanar det koloniala perspektivet och den gängse amerikanska berättelsen om Vietnamkriget. Låna på biblioteket.stockholm.se >Serotonin av Michel Houellebecq
Den melankoliske agronomen Florent-Claude har fyllt 46 och betraktar därmed livet som officiellt slut. Till råga på allt upptäcker han att flickvännen ägnat sig åt hårresande sexorgier vid sidan av förhållandet. Vad ska han ta sig till? Unga kvinnor hjälper inte. Mogna kvinnor hjälper DEFINITIVT inte. Rymma hemifrån gör bara saken värre och det enda som gör tillvaron aningen ljusare är Florent-Claudes nya, antidepressiva medicin. Dessvärre har lyckopillren en förödande "fysiologisk biverkning" som sakta men säkert driver honom allt längre in i vansinnet. Michel Houellebecqs Serotonin handlar om en man i kris, och i förlängningen om hela manlighetens kris. En grym fars av en briljant stilist, helt klart en av årets – decenniets? – roligaste böcker. Låna på biblioteket.stockholm.se >Månadens klassiker är James Baldwin (1924-1987), amerikansk essäist, poet, dramatiker och aktivist vars stora författarskap kretsar kring två huvudteman: sexualitet och rasism. På Kulturbiblioteket har vi fantastiskt nog många av James Baldwins fortfarande högaktuella verk, exempelvis Nästa gång elden: en hyllad och klassikerförklarad essäsamling från 1963 där Baldwin avtäcker rasförtryckets öppna och dolda mekanismer, och där det stora temat är internaliserad rasism (att se på sig själv med förtryckarens blick).

Du kan också låna filmen I am not your negro, som bygger på Baldwins ofärdiga, efterlämnade manuskript, och If Beale Street Could Talk som är en adaption av romanen med samma namn: en berättelse om en kärleksrelation som krossas när mannen döms för ett brott han inte begått.  

Så här skriver Toni Morrison om James Baldwin:

"Du gav mig ett språk att sjunka ner i, en gåva så fulländad att den framstår som min egen uppfinning. Jag har tänkt på dina ord, de talade, de skrivna, under så lång tid att jag börjat tro att de är mina egna."

Låna på biblioteket.stockholm.se >

Snabbtips i september

Serier

Aisha Franz: Earthling. Tysk debut om det oundvikliga i att förlora barndomens fantasivärldar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Makoto Yukimura: Vinland Saga. Historisk manga om vikingar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Hartley Lin: Young Frances. Kanadensisk urbanfiktion om högpresterande kvinnlig advokat i karriären.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Tom King & Mitch Gerads: Mister Miracle. Amerikansk superhjälteserie med existentialistiska dimensioner.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ezra Clayton Daniels: Upgrade Soul. Amerikansk scifi-drama om åldringar som bestämmer sig för att byta bort sina skröpliga kroppar, men förlorar mer än så.
Kommer vecka 40. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

Margaret Atwood: Gileads döttrar. Årets mest efterlängtade uppföljare är en nervpärs.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Hira Arikawa: En katts resedagbok. För de som älskar katter – och för alla andra!
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Claire Messud: Kejsarens barn. En Jackie Collins för kulturtanter om rödvinsmarinerade kultureliten i New York.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Skivor

Paolo Fresu & Lars Danielsson: Summerwind. Ett album med melodier man aldrig tröttnar på, fascinerande enkelt. Finns även att låna på vinyl.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Filmböcker

Christopher Frayling: Once upon a time in the West – Shooting a masterpiece. Sergio Leones kultfilm fyller 50 i år och firas med en omfattande bok fylld med text, fotografier och ritningar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >