×
En del av Stockholms stad

Kulturbiblioteket tipsar

Oktober 2019

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i ett hemligt rum under fontänen där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om riktigt bra grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

Tips från bibliotekarierna på Kulturbiblioteket, text av Jenny Lindh.

Filmer

Aurora
Finska Miia Tervos långfilmsdebut handlar om unga Aurora, sönderfestad nageltekniker som drömmer om att byta sitt alkoholstinkande skitliv mot en bättre tillvaro i Norge. En kväll träffar hon Darian, asylsökande från Iran, som behöver gifta sig blixtsnabbt för att få stanna i landet med sin dotter. Kan Aurora tänka sig att bli hans fru? En romantisk och urrolig komedi som faktiskt utmanar en del normer. Till exempel: hur ofta ser vi en kvinna göra den här sortens sunkroll? Filmen är nominerad till Nordiska rådets filmpris, och visas på Kulturbibliotekets Filmklubb 3 oktober kl. 19:30. Läs mer >And then we Danced
Ja! Levan Akins film om förbjuden kärlek i ett georgiskt danskompani är precis lika fantastisk som recensionerna gör gällande. Går verkligen under skinnet, är meditativ men med ett driv – "gör mig både hungrig, kåt och sömnig" enligt en bibliotekarie (som här föredrar att vara anonym). Sveriges Oscarsbidrag i år.

Serier

Tokyo Tarareba girls av Akiko Higashimura
Huvudpersonen Rinko är en partytjej som älskar att svepa drinkar på krogen, men när hon fyller trettiotre får hon ett uppvaknande. Vad har hon gjort av sitt liv? Varför står hon och stampar på samma plats som när hon var tjugo? Inför bästa väninnorna avger Rinko ett löfte: hon ska vara gift innan olympiska spelen 2020. En hemsk och rolig berättelse i flera delar, som alltid "står på kvinnornas sida" och faktiskt påminner lite om Lena Anderssons relationsklassiker Egenmäktigt förfarande. Mangagenren josei riktar sig till flickor/tjejer/damer i åldern 18-45, och "tarareba" i titeln betyder "tänk om" – det eskapistiska motto som Rinko levt efter, men som hon nu vill utmana.

Akiko Higashimura är även känd för mangaserien Princess Jellyfish och Tokyo Tarareba girls tilldelades årets Eisnerpris.

Tokyo Tarareba girls kommer vecka 40. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann
Seattlebaserade Simon Hanselmanns nya bok handlar om Meg, en deprimerad, drogmissbrukande häxa som lever på sjukpenning och bor tillsammans med pojkvännen katten Mogg och kompisen ugglan Uggla. Den knarkande trion umgås gärna med Varulv Jones, en klart suspekt figur med två söner (som han knappast borde haft vårdnaden om). Livet är en jävla fest är väldigt, väldigt rolig läsning. Den är också väldigt, väldigt jobbig läsning. Delvis självbiografisk, grov och galghumoristisk, måste helt klart läsas i små portioner eftersom mörkret formligen väller fram över sidorna. Påminner stundtals om Lukas Moodyssons tv-serie Gösta och rekommenderas varmt – till den som orkar.

Livet är en jävla fest kommer vecka 39. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist
I Den rödaste rosen slår ut tar Liv Strömquist pulsen på kärleken i det senkapitalistiska samhället. Varför blir vi inte lika kära längre? Varför känner vi mindre? Hur fungerar kärleken i Tindersamhället, när den blir en vara bland andra varor på en marknad, och hur påverkas romantiken när världen – som Max Weber sa – har avförtrollats? Strömquist hämtar som alltid stöd i sociologiska och filosofiska teorier, och fördjupar sina resonemang med hjälp av historiska tillbakablickar. Det är roligt, intressant och upplysande, den här gången med ett extra spännande ämne. Boktiteln är hämtad från en dikt av Hilda Doolittle – en poet som vi förstås också har på Kulturbiblioteket. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

What it means when a man fall from the sky av Lesley Nneka Arimah
En briljant och flerfaldigt prisad novellsamling som kretsar kring unga, nigerianska kvinnor och utforskar banden mellan föräldrar och barn, män och kvinnor, älskare och vänner. Men inte bara: här ryms även märkliga, fascinerande berättelser som drar åt science fiction och magisk realism, till exempel den uppmärksammade Who will greet you at home där en frisörska tillverkar ett mordiskt spädbarn av människohår (med klart olustiga konsekvenser). Debutanten Lesley Nneka Arimah skriver enkelt och rakt, med stor kraft i berättandet. Många av novellerna är så fantastiskt innehållsrika att de skulle kunna vara romaner. Låna på biblioteket.stockholm.se >Sympatisören av Viet Thanh Nguyen
Hur kan det här vara en debut? Den satiriska spionromanen som tilldelades Pulitzerpriset år 2016 är en storslagen och imponerande berättelse om en kommunistisk agent från nordsidan som infiltrerar den sydvietnamesiska armén i krigets slutskede. När Saigon faller flyr han till USA, tillsammans med en hängiven överbefälhavare som misstänker att det finns en förrädare i deras närhet. Men med vem är infiltratören lojal? Och vem är han – egentligen? Läsaren kan aldrig fullt lita på huvudpersonens sympatier, vilket bidrar till att läsningen bitvis blir ruggigt spännande. Viet Thang Nguyen föddes i Vietnam men växte upp i USA, och Sympatisören utmanar det koloniala perspektivet och den gängse amerikanska berättelsen om Vietnamkriget. Låna på biblioteket.stockholm.se >Serotonin av Michel Houellebecq
Den melankoliske agronomen Florent-Claude har fyllt 46 och betraktar därmed livet som officiellt slut. Till råga på allt upptäcker han att flickvännen ägnat sig åt hårresande sexorgier vid sidan av förhållandet. Vad ska han ta sig till? Unga kvinnor hjälper inte. Mogna kvinnor hjälper DEFINITIVT inte. Rymma hemifrån gör bara saken värre och det enda som gör tillvaron aningen ljusare är Florent-Claudes nya, antidepressiva medicin. Dessvärre har lyckopillren en förödande "fysiologisk biverkning" som sakta men säkert driver honom allt längre in i vansinnet. Michel Houellebecqs Serotonin handlar om en man i kris, och i förlängningen om hela manlighetens kris. En grym fars av en briljant stilist, helt klart en av årets – decenniets? – roligaste böcker. Låna på biblioteket.stockholm.se >Månadens klassiker är James Baldwin (1924-1987), amerikansk essäist, poet, dramatiker och aktivist vars stora författarskap kretsar kring två huvudteman: sexualitet och rasism. På Kulturbiblioteket har vi fantastiskt nog många av James Baldwins fortfarande högaktuella verk, exempelvis Nästa gång elden: en hyllad och klassikerförklarad essäsamling från 1963 där Baldwin avtäcker rasförtryckets öppna och dolda mekanismer, och där det stora temat är internaliserad rasism (att se på sig själv med förtryckarens blick).

Du kan också låna filmen I am not your negro, som bygger på Baldwins ofärdiga, efterlämnade manuskript, och If Beale Street Could Talk som är en adaption av romanen med samma namn: en berättelse om en kärleksrelation som krossas när mannen döms för ett brott han inte begått.  

Så här skriver Toni Morrison om James Baldwin:

"Du gav mig ett språk att sjunka ner i, en gåva så fulländad att den framstår som min egen uppfinning. Jag har tänkt på dina ord, de talade, de skrivna, under så lång tid att jag börjat tro att de är mina egna."

Låna på biblioteket.stockholm.se >

Snabbtips i september

Serier

Aisha Franz: Earthling. Tysk debut om det oundvikliga i att förlora barndomens fantasivärldar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Makoto Yukimura: Vinland Saga. Historisk manga om vikingar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Hartley Lin: Young Frances. Kanadensisk urbanfiktion om högpresterande kvinnlig advokat i karriären.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Tom King & Mitch Gerads: Mister Miracle. Amerikansk superhjälteserie med existentialistiska dimensioner.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ezra Clayton Daniels: Upgrade Soul. Amerikansk scifi-drama om åldringar som bestämmer sig för att byta bort sina skröpliga kroppar, men förlorar mer än så.
Kommer vecka 40. Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

Margaret Atwood: Gileads döttrar. Årets mest efterlängtade uppföljare är en nervpärs.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Hira Arikawa: En katts resedagbok. För de som älskar katter – och för alla andra!
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Claire Messud: Kejsarens barn. En Jackie Collins för kulturtanter om rödvinsmarinerade kultureliten i New York.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Skivor

Paolo Fresu & Lars Danielsson: Summerwind. Ett album med melodier man aldrig tröttnar på, fascinerande enkelt. Finns även att låna på vinyl.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Filmböcker

Christopher Frayling: Once upon a time in the West – Shooting a masterpiece. Sergio Leones kultfilm fyller 50 i år och firas med en omfattande bok fylld med text, fotografier och ritningar.
Låna på biblioteket.stockholm.se >