×
En del av Stockholms stad

Kulturbiblioteket tipsar

November/december 2019

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i ett hemligt rum under fontänen där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar och riktigt bra grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

Tips från bibliotekarierna på Kulturbiblioteket, text av Jenny Lindh.

Poesi

Kumukanda: dikter av Kayo Chingonyi
2017 års mest uppmärksammade brittiska poesidebut! Kumukanda är namnet på den initiationsrit en pojke i zambianska Luvalestammen måste genomgå för att bli man, och riten blir i Chingonyis flerfaldigt prisade dikter utgångspunkten för ett utforskande av övergången mellan olika världar. Det handlar om förhållandet mellan historia och samtid, mellan liv och död, och om kontrasten mellan den man är och den man uppfattas vara.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Jag går där jag gick av Bengt Berg
Fantastiskt fin årstidsvandring i text och bild genom Värmlands marker och skogar, lätt att ta till sig och perfekt för dig som är ovan poesiläsare. Jag går där jag gick är den tredje boken i en svit som förenar dikt med fotografiska bilder. Vill du läsa rubbet? De tidigare delarna reser till andra platser och heter Värmland Världen, tur & retur och En man i grönt går över gatan i Dhaka.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Romaner och noveller

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarzcuk
Årets eller snarare förra årets Nobelpristagare i litteratur svidar om till deckardrottning i den här eko-certifierade thrillern om naturens rättmätiga hämnd, där en misantropisk krutgumma löser djuriska mordgåtor på polska landsbygden. Är du vego och vill ha skönlitterär pepp? Styr din plog över de dödas ben dundrar rakt in i klimatdebatten – och den har dessutom ett och annat att säga om pågående älgjakt. 
Låna på biblioteket.stockholm.se > Vinternoveller av Ingvild H Rishøi
Av våra hänförda utrop att döma har vinnaren av Kulturhusets internationella litteraturpris blivit hela bibliotekspersonalens höstfavorit. Men varför är norska Rishøi så bra? Är det blandningen av rå realism och ömsint saga? Är det klassperspektivet, som är starkt närvarande men så mycket mer raffinerat än i svensk samtidsprosa? En nätt samling med tre noveller, ändå varar den hur länge som helst.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ungdomsböcker

Så jävla kallt av Lova Lakso
Inledningen är så intensiv att man smäller av! Fortsättningen är inte riktigt lika enastående, ändå gillar vi när debutanten Lova Lakso skriver om Karla från iskalla Norrbotten som rymmer söderut med buss för att rädda sin sjuka hund. Tar hon sig ända ner till Medelhavet? En rapp roadmovie i bokform för dig som vill läsa om vänskap, kärlek och minusgrader.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Musik

All Mirrors av Angel Olsen
En fjortonmannaorkester går all in på Angel Olsens fjärde album, en bombastisk popexplosion med maffig James Bond-känsla. Den dramatiska ljudbilden står i skarp kontrast till Olsens tidigare musik, men du som föredrar den lågmälda Olsen från förr kan vara lugn: albumet släpps även i en akustisk version.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Warm av Jeff Tweedy & Warmer av Jeff Tweedy (kommer snart till Kulturbiblioteket)
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ode To Joy av Wilco
Två nya soloskivor av Wilcos sångare och en ny skiva av Wilco inom loppet av ett år. Något mer personliga texter på soloskivorna och en mer allmän, dyster syn på omvärlden på Wilcos skiva. Rekommenderas varmt. Albumet finns på Kulturbiblioteket inom kort.

Film

Kapernaum
Oscarsnominerad och belönad med jurypriset i Cannes, "har allt" enligt en exalterad biblioteksmedarbetare med blykoll på kvalitetsutbudet. Libanesiska regissören och manusförfattaren Nadine Labakis film utspelar sig i Beiruts fattigkvarter, och handlar om tolvårige Zain som stämmer sina föräldrar för att de satt honom till världen. Domstolsförhandlingen är filmens ramberättelse men huvuddelen av Kapernaum utspelar sig ute i samhället, på gatorna, där Zain bland annat försöker stoppa sina föräldrar från att gifta bort elvaåriga systern. Hjärtslitande. 
Låna på biblioteket.stockholm.se > Det femte elementet
Luc Bessons science fiction-klassiker från 1997 finns inte i vårt fysiska bestånd, men kan – och bör! – strömmas via Biblioteket.se. En taxichaffis (Bruce Willis) i det tjugotredje århundradet får en högst ovanlig passagerare (Milla Jojovich) och dras in i en jakt på det så kallade femte elementet, som ska rädda jorden från undergång. Jean Paul Gaultier bidrar med snygg kostym, musiken är en njutning i sig. Och hur ovanligt är det inte med bra feelgoodfilmer?
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

My Bejing: Four Stories of Everyday Wonder av Nie Jun
I centrum av My Bejing ... står Yu’ er, en mobbad och rörelsehindrad flicka, och hennes snälla morfar som på olika vis hjälper Yu’ er att ta sig fram i Peking. Hur ska Yu’er kunna träna när hon stängs ute från simskolan? Ingen fara: morfar fixar en klurig sportanläggning hemma i trädgården. Fantastiskt fin magisk realism som sätter sig i hjärtat, av en kinesisk serieskapare som inte alltid har kunnat publicera sig i hemlandet.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Dead Dead Demon’s Dededede Destruction av Inio Asano
När bibblans mangaexpert utbrister "en av de bästa serier jag läst" är det läge att osäkra lånekortet. Inio Asanos bok med den konstiga titeln har fått flotta seriepriset Eisner Award, och skildrar tre gymnasietjejers vardagsliv i skuggan av ett UFO som av mystiska anledningar dykt upp över Tokyo. Samtida, vardagligt, vemodigt, och mellan raderna förstår vi att det handlar om nedgången i Japans ekonomi och undergångskänslan som följer i spåren.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Daybreak av Brian Ralph
Just nu som tv-serie på Netflix! Förlagan i tre delar av Brian Ralph finns på Serieteket och har beskrivits som "The Road möter Dawn of the Dead". Vi ser allt genom huvudpersonens ögon och möter en kuslig, postapokalyptisk värld där hotet från zombies – eller åtminstone något som liknar zombies – lurar i periferin.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Månadens klassiker

Colette
Fransyskan Sidonie Gabrielle Colette (1873-1954) är kultförfattaren och strippan som började som skandal men slutade som det franska kulturetablissemangets darling. Colette skrev chockerande frispråkiga böcker om kvinnors frihet och sexualitet, och de flesta bygger på historier från Colettes eget liv. På Stockholms stadsbibliotek finns filmen Colette, om författarens äktenskap med journalisten Henri Gauthier-Villard, som bland annat skildrar hur Gauthier-Villard tog åt sig äran för Colettes dagboksromaner om unga Claudine.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Vi har även Annie Goetzingers The Provocative Colette, en seriebok kongenialt tecknad i vacker jugendstil, och Colettes mest berömda roman Chéri: en sensuell, humoristisk och skoningslös berättelse om förmögna Léa och hennes 24 år yngre älskare.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Bonustips

På Årsta Teater spelas just nu Ann-Sofie Báránys Älskarinnor, där Colette är en av rollfigurerna spelad av Susanne Gunnersen. Läs mer om föreställningen >

Snabbtips

Ungdomsböcker

Pam Smy, Thornhill: Sorgsen och stämningsfull spökhistoria som berättas i både text och bild.
Låna på biblioteket.stockholm.se >
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Serier

Fabian Göranson, Drömmen om Europa: Årets Urhunden-pristagare låter det personliga och det politiska mötas i en reseberättelse som utspelar sig mot bakgrunden av ett sönderfallande äktenskap.
Låna på biblioteket.stockholm.se >
 
Fanny Britt & Isabelle Arsenault, Louis och demonerna: Årets andra Urhunden-pristagare om en pojke som försöker hitta sin en egen väg mellan en missbrukande pappa och en orolig mamma.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Chris Ware, Rusty Brown: en ny bok av författaren till klassikern Jimmy Corrigan: the Smartest Kid on Earth.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ulli Lust, How I Tried to be a Good Person: andra delen i den självbiografiska serien om Lusts polyamorösa liv.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Ulla Donner, Skiten: fruktansvärt roligt om reklambyrån som ska sälja in ett vegetariskt köttsubstitut.
Låna på biblioteket.stockholm.se >