×
En del av Stockholms stad

Kulturbiblioteket tipsar

Mars 2020

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i ett hemligt rum under fontänen där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om riktigt bra grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

Tips från bibliotekarierna på Kulturbiblioteket, text av Jenny Lindh.

Romaner och fackböckerEinar Karason, Stormfåglar

Stormbyar, helveteskyla, vågor som förvandlas till livsfarlig is och en fiskebåt som fryser fast ute på havet – Islands egen Hemingway skriver gastkramande om människans desperata kamp mot naturen och fångar med karg elegans den stigande paniken hos besättningen på trålaren Måsen. Du läser pärlan på en kväll, och när du väl börjat går det inte att sluta.  Flickornas tystnad, Pat Barker
För dig som vill säga att du läst Homeros, men samtidigt får migrän av forntida hexameterepos! I sin sprillans nya och kritikerhyllade omskrivning av Illiaden fokuserar Pat Barker på Briseis, den trojanska prinsessan som tillfångatas av grekerna och blir krigaren Akilles sexslav. Hennes öde kan ses som en skildring av den utsatthet som kvinnor i våldsamma relationer upplever även idag, och ställer tidlösa frågor: vad gör det med en människa, när man tvingas dela säng med sin förövare? Vårda hans skador, föda hans barn, till slut längta efter hans kärlek? Ömsint, förvånansvärt aktuellt och urspännande.Madonna i päls, Sabahattin Ali
Återupptäckt turkisk klassiker om förlorade illusioner som är så poppis bland personalen att vi tjatar om den månad efter månad. Unge Raif kommer till tjugotalets Berlin för att gå i lära hos en tvålfabrikör, men finner sig istället tillbringa dag efter dag på konstmuseet där han förälskat sig i ett vackert porträtt. När konstnären så småningom ger sig tillkänna blir det ett möte som förändrar allt – inte minst Raifs naiva föreställningar om kvinnor, konst och kärlek.

De mänskliga rättigheternas historia, Willy Strzelewicz
Numera tar vi för givet att människan har  rättigheter som är okränkbara, men vilka principer ligger egentligen till grund för den idén? När och var uppstod tankarna om mänskliga rättigheter? Och hur försvarar vi de mänskliga rättigheterna när de hotas av totalitära och förtryckande ideologier? Elegant och lättillgängligt, kunnigt och underhållande.Den andra sömnen, Robert Harris
Den historiska thrillerns okrönte kejsare tar oss med till år 1468, där en ung präst ger sig ut på den dimmiga engelska landsbygden för att begrava en äldre kyrkoherde. Snart hopar sig gåtorna: hur dog egentligen den fromma gamlingen? Varför äger han en bokhylla proppad med ruggiga apokalypsskildringar? Och varför är vitrinskåpet fullt av uråldriga artefakter – benbitar, sugrör, rektangulära små plastplattor graverade med äppelsymboler. Gradvis förstår vi att det som tycktes vara en historisk roman i själva verket är något helt annat, något mer originellt och spännande, som snarare kan beskrivas som: Margaret Atwood möter pojkbok möter ... coronaviruset.Herrarna satte oss hit, Elin Anna Labba
Årets viktigaste bok? Journalisten Elin Anna Labba har genom ett hundratal intervjuer nedtecknat berättelsen om tvångsförflyttningen av samer, dislokationen som svenska staten kallade åtgärden. Resultatet är drabbande läsning, illustrerat med fotografier av de intervjuade, samt med de avtal som de tvångsförflyttade samerna tvingades skriva under -  dokument som en del av dem inte ens förstod eftersom de inte kunde språket. Boken bör ses och läsas som ett led i vår historiska utbildning, där det systematiska förtrycket av samer synliggörs, erkänns och inte längre kan ignoreras. Värd att nämna i sammanhanget är också dokumentärserien Tvångsförflyttningar/Bággojohtin, som hittas på SVT Play.Klubben, Matilda Gustavsson
Dränkt i priser och snudd på överröstad av lovsång, men har du inte läst Matilda Gustavssons megahyllade reportage är det tamejtusan dags att göra det nu. Här får vi bakgrunden till det stora avslöjandet om Forum och Kulturprofilen, och förstår mekanismerna bakom de dysfunktionella makstrukturerna i kulturvärlden. Varför väntade så många med att anmäla övergreppen, varför anmäls så få övergrepp överhuvudtaget? Även detta förstår vi när vi läser – slukar! – boken.

Film och musikFirst Reformed (dvd)

Paul Schraders film har beskrivits som "en korsning av Taxi Driver och Nattvardsgästerna spetsad med klimatångest" och fick fantastiska recensioner i USA. Vi följer prästen som leder en liten församling i upstate New York, och hans kamp för att behålla tron samtidigt som hans kyrka får allt färre besökare. I bakgrunden finns även skulden över sonen, död i Irakkriget efter att pappan uppmuntrat honom att ta värvning. Starkt berörande om att förlora och försöka återfinna inspirationen, med tydliga referenser till Ingmar Bergman. Gick märkligt nog inte ens upp på bio här i Sverige.In fabric (dvd)
Får inte missas! Peter Stricklands skräckkomedi med en förhäxad klänning i huvudrollen är bland det mest skruvade vi sett, med extra bonusjubel för snyggt foto och fantastisk dialog. Dessutom får du lära dig allt om hur du lagar en trasig tvättmaskin.

Cut & Stitch,  Petrol Girls (cd)
Arg, feministisk och hoppfull hardcorepunk från det brittiska bandet vars namn hämtats från de berömda revolutionärerna les Pétroleuses. Har redan kallats "best album of the year", och blandar spoken word med samplingar från demonstrationer, ilskna gitarrer med texter om att stå upp för mänskliga rättigheter och kvinnans rätt till sin kropp. Tystnaden leder aldrig till förändring, är ett annat centralt budskap. Gravt uppfriskande!
    
Little White Lies (filmtidskrift)
En ovanligt bra filmtidskrift med nytt specialtema varannan månad – det senaste om Terrence Malick. Inkluderande tonfall, fantastiska illustrationer rakt igenom, men allra bäst är kanske recensionerna: välskrivna och tredelade enligt rubrikerna "anticipation", "rejoicement" och "retrospect". Supermart sätt att recensera filmupplevelser, som fler tidningar borde använda.

SerierWaves, Ingrid Chabbert och Carole Maurel

Ett ungt par kämpar länge för att bli gravida, men när de till sist lyckas blir glädjen kortvarig. Barnet dör innan det hunnit dra sitt första andetag. Ingrid Chabberts korta men intensiva berättelse handlar om hopp och sorg, och hur en rekonstruerar livet efter att ha mist ett barn. Vackert och drömskt illustrerat av Carole Maurel, vars teckningar börjar i fullfärg, för att sedan glida över i gråskala när sorgen är som värst. I slutet återvänder färgen och öppnar för en hoppfull fortsättning på livet.

Flocken, Matilda Ruta och Rasmus Malm
Familjegräl utbryter när Lovas styvpappa köper en hel drös läbbiga tavlor som föreställer blodmumsande hyenor. Lova är både rädd och fascinerad av tavlorna, men framför allt nyfiken på det mystiska gänget som härjar runt på Skogskyrkogården. Vad håller de på med om nätterna egentligen? Och finns det rentav ett samband mellan kyrkogården och tavlorna? Dödsspännande historia för åldern 9-12, som finns på Serietekets juniorhylla.  Saint Young Men, Hikaru Nakamura (manga)
Över 16 miljoner sålda exemplar i Japan! Hikaru Nakamuras flerfaldigt prisade bromancehistoria handlar om Buddha och Jesus – två sköna snubbar/religiösa ikoner som delar lägenhet i en förort i Tokyo. Jesus älskar allt, inklusive shopping, medan Buddha är en allmänt coolare dude. Förvirring uppstår regelbundet, till läsarens glädje, bland annat när de japanska småtjejerna får för sig att Jesus är Johnny Depp.Skull-face Bookseller Honda-san, Honda (manga)
Mangakomedi om den skelettliknande bokförsäljaren med bristande språkkunskaper som kränger obskyra titlar till underliga turister. I en särskilt minnesvärd scen vill en svensk tjej inhandla grov gayporr, varpå det stackars skelettet får panik. Baserad på författarens egna erfarenheter av att arbeta i bokhandel.Rose of Versailles, Riyoko Ikeda (manga)
En av genrens stora klassiker! Utspelar sig vid det franska 1700-talshovet, där den kvinnliga huvudpersonen Oscar uppfostras som pojke för att på så vis kunna efterträda sin far som ledare för slottets livvakt. Axel von Fersen dyker upp, liksom Marie Antoinette, det queera temat är centralt och  före sin tid (boken utgavs 1970). Trots sin klassikerstatus i hög grad bortglömd här i väst.

Hot comb, Ebony Flowers
En samling serienoveller baserade på upphovskvinnans egna erfarenheter av att leva som rasifierad svart i USA. Samtliga berättelser kretsar kring hår – att förhålla sig till den vita frisyrnormen, hur det egna håret exotifieras och fetischieras … eller helt enkelt jobbiga situationer framför badrumsspegeln. Kongenialt flyhänt tecknade historier av debutanten Ebony Flowers.

Emilio och glömskan, Paco Roca
Paco Roca är en av de främsta auteurerna i den samtida vågen av spanska tecknade serier. Serieteket har flera av hans tidigare serieromaner på spanska och engelska, men nu kommer tacknämligt den första svenska översättningen av hans verk. Emilio och glömskan (Arrugas i original) berättar den tragikomiska historien om pensionerade bankmannen Emilio, som sätts på ett äldreboende av sin son och gradvis försvinner in i Alzheimers. På hemmet blir det huvudsakliga målet dölja sin demens på bästa sätt, för att få behålla ett uns av livskvalitet och inte hamna i salen med de hopplösa fallen – "grönsakerna". Det är starkt, kärleksfullt och rörande, och faktiskt också väldigt roligt skildrat. Även om skratten fastnar i halsen vid åtskilliga tillfällen.