×
En del av Stockholms stad

Kulturbiblioteket tipsar

Juni 2020 

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i en hemlig Skypekonferens där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om smittsamma grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

SISTA CHANSEN för utlån med Take away: 

Den 11 juni är sista datumen som du, som har möjlighet att på ett säkert sätt komma till Kulturbiblioteket, kan hämta beställda medier (böcker, filmer och CD, inte vinyl) här hos oss vissa tider. Max fem titlar per beställning.
Så här gör du >

En del av våra tips finns dock även på andra filialer och från den 8 juni kan du göra reservationer därifrån igen!

Böcker

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten
Stort om det största. Om död, sorg, saknad. Om kärlek. Om hjärtat som fortsätter slå, ändå. Lyssna helst på ljudboken där Bodil själv läser. Finns på biblioteket.se.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1019060 (ljudbok)
https://biblioteket.stockholm.se/titel/981284 (bok)
https://biblioteket.stockholm.se/titel/981284 (e-lån)

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm
Ärligt, tungt, men lättläst om en kämpande pappa – drogfri sedan mamman till hans sexåriga dotter dör av en överdos. Fint berättat om hur svårt det är kasta av sig sitt förflutna.
https://biblioteket.stockholm.se

De afghanska sönerna av Elin Persson
De afghanska sönerna är en lättläst ungdomsroman om några unga ensamkommande pojkar från Afghanistan men ännu mer är det en arbetslivsskildring av idag. Huvudpersonen Rebecka, som just gått ut gymnasiet, tror inte att hon har en chans att få jobbet på HBV-hemmet Gläntan eftersom hon helt saknar arbetslivserfarenhet. Jobbet som boendestödjare blir dock hennes när hon under intervjun visar att hon är väldigt bra på att lyda order.

Vikten av att följa regler, rutiner och hålla avstånd är något vi blivit påminda om mer än någonsin denna vår. Men den påminner även om någonting annat: att det är människor bakom alla siffror och uppdragna gränser. När man läser De afghanska sönerna leder tankarna lätt till självbiografin Jag stannar till slutet av aktivisten Fatemeh Khavari och journalisten Annie Hellquist från 2018. Fatemeh klev som 17-åring fram som talesperson för organisationen Ung i Sverige, som kämpar för afghanska ungdomars rättigheter. Läs båda böckerna, inspireras och gör själv motstånd.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1163603
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1169001 (e-lån)
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1105088

Tidskriften Glänta
Att läsa tidskriften Glänta är alltid stimulerande och bildande, och nya numret, 3-4/19, är inget undantag. Ämnet denna gång är juridifieringen av politiken och politiseringen av juridiken, alltså det faktum att alltfler samhällsfrågor får sin lösning i en nationell eller internationell domstol. Ämnet belyses i ett antal djuplodande och högintressanta essäer om t ex Kataloniens självständighetskamp, de mänskliga rättigheternas historia, vinster i välfärden, postkolonial rymdrätt. Som vanligt hos Glänta är facktexterna uppblandade med konst och skönlitteratur, här bl. a. i form av dikter Ida Börjel och Bella Batistini.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1159500
https://glanta.org/tidskrift/alla-nummer/?view=82

Serier

To your eternity av Yoshitoki Oima
Spännande och djup Japansk fantasy om livet och döden. Handlar om ett själlöst klot som kan ta sig vilken form som helst, som försöker lära sig vad det är att vara människa. Men är egentligen en berättelse om alla livsöden som klotet stöter på. Livet är inte enkelt för de personer som klotet stöter på i denna medeltidssaga, med fattigdom, närvarande gudar och magi. Och författaren har en hänsynslöshet inför sina figurer som ena stunden kan undgå att offras till gudar, för att sedan dö när de räddar sin vän undan en pil. Klotet är den enda som minns alla dessa öden, när den tar deras skepnad och fortsätter sin vandring.
https://biblioteket.stockholm.se

Enklare fysiska övningar av Johan Wanloo
Johan Wanloo bjuder i Enklare fysiska övningar på skämtteckningar, enkla träningstips för den stillasittande hemmajobbaren och frilansaren, listor över tidlösa humorgrepp och visdomar om hur man skriver skämt och åldras med värdighet. Helt enkelt en mix av roligheter och nyttigheter, som passar väl i tiden trots att boken släpptes innan pandemin slog till.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1149778

En klump i magen av Malin Granroth
Här har vi en serieroman och debutbok som bibliotekarien bakom tipset läste utan att lägga den ifrån sig en enda gång. En klump i magen handlar om Malin som aldrig riktigt tänkt sig att hon vill bli förälder, men som en dag upptäcker att hon är gravid och tillsammans med sin sambo beslutar sig för att behålla barnet. Vi får följa Malin i de fysiska påfrestningarna i en graviditet, den känslomässiga och mentala omställningen, oro för en krisande förlossningsvård och omgivningens fördomar om oplanerade graviditeter. Men som en tråd genom hela boken följer också kärlek, värme och humor.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1166101

Liveteckningskonserterna från SIS 2020
Sista helgen i maj var det dags för en digital upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival. I studion på Under Fontänen spelades många se- och hörvärda program in, men liveteckningskonserterna med tecknarna Daniel Thollin och Nina Hemmingsson, med ackompanjemang av gitarristen Viktor Spasov var något alldeles speciellt.
Varje liveteckningskonsert tog 30 minuter, musiken improviserades live på plats. Magiskt!

Daniel Thollin & Viktor Spasov, 30 maj, från cirka 3h.13 min
https://www.facebook.com/kulturhusetstadsteatern/videos/540969999906061/

Nina Hemmingsson & Viktor Spasov, 31 maj, från cirka 2h:57min
https://www.facebook.com/kulturhusetstadsteatern/videos/600556573895535/

Inom kort kommer dessa konserter även finnas uppe på vår hemsida, leta efter Stockholms Internationella Seriefestival (på nätet). 

Film

Michael Winterbottom: The Trip to Greece
Ett filmrecept med följande ingredienser som alltid blir gott: två skådespelare med stora egos, i en bil genom Sydeuropa, middagar på haute-cuisine restauranger. Det är essensen i Michael Winterbottoms fjärde och sista film i The Trip-serien. Rob Brydon och Steve Coogan (som sig själva) kan inte sluta övertrumfa varandra om och i allt medan de förtär fruktansvärt god mat och citerar ur fin- och fulkulturen.
Finns nu streamad på Play >

Snabbtips

Marlen Haushofer 18 noveller
Mycket fint och bra, vi vill även slå ett slag för hela hennes författarskap.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1119570
Alla hennes böcker på Kulturbiblioteket: https://biblioteket.stockholm.se/sok/library/Kulturbiblioteket?freetext=marlen+haushofer