×
En del av Stockholms stad

Kulturbiblioteket tipsar

Februari 2020

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i ett hemligt rum under fontänen där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om riktigt bra grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

Tips från bibliotekarierna på Kulturbiblioteket, text av Jenny Lindh.

Romaner och essäer

Jag lever ett liv som liknar ditt: en berättelse om att leva med en sårbar kropp av Jan Grue
Hur är det att leva med en medfödd, obotlig muskelsjukdom? Att vara professor och författare, men som rullstolsbrukare ständigt mötas av fördomar? Norrmannen Jan Grue skriver om erfarenheten av att ha en sårbar kropp, en självbiografisk text gripande i sin osentimentala uppriktighet och i ständig dialog med Beckett, Foucault, Rosemarie Garland-Thomson och många andra teoretiker och författare. Kritikerhyllade Jag lever ett liv som liknar ditt fungerar som en introduktion till modern "funkisforskning", men framför är det en hisnande välskriven essä som går rakt in i hjärtat.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Vuxna människor av Marie Aubert
Den norska briljansen fortsätter på romanhyllan, där stjärnskottet Marie Aubert i ett sparsmakat men explosivt kammarspel skildrar avundsjuka, skam och – minst sagt – laddade syskonrelationer. Allt börjar när ofrivilligt barnlösa Ida, 40, tar bussen till stugan för att fira sin mammas 65-årsdag. Där väntar systern och en obehaglig överraskning.

För dig som dyrkade Vigdis Hjorths Arv och miljö och Nej och åter nej av Nina Lykke.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Lite död runt ögonen av David Ärlemalm
Ända sedan Sofias död har heroinmissbrukaren Arto hållit sig ren; betalat hyran, räkningarna, slevat upp glutenfritt käk åt ungarna i skolmatsalen. Tagit sig i kragen. Hållit sig ovanför ytan. Trots att dottern Bodil vaknar varje natt och gråter, trots att suget efter drogen finns där, hela tiden.

Nu får Arto sparken. Det som följer är en mörk men ömsint och framför allt gastkramande tonsäker berättelse om rå överlevnad, om att falla och klamra sig fast, bära och bäras. En av årets starkaste debuter – ja, det vet vi redan nu – som utspelar sig långt ifrån litteraturens vanliga, nyduschade medelklassmiljöer.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ålevangeliet av Patrik Svensson
Årets Augustvinnare i fackboksklassen är en personlig essä om världens mest gåtfulla fisk, där faktatexter om ålens fascinerande historia varvas med författarens barndomsminnen och det ålfiske som förde far och son samman. Familjeberättelsen blir på så vis en spegling av ålens historia, liksom ålens berättelse speglar familjerelationerna. Fin, lärorik och melankolisk.
Ställ dig i kö på biblioteket.stockholm.se >

Film och musik

The dead dont die (dvd)
Jim Jarmusch nya är en stillsamt trevlig splatterzombiefilm med grym musik, föredömligt svårbegriplig intrig och alldeles fantastiska skådespelare! Eller som det uttrycks på dvd:n: "the greatest zombiecast ever disassembled". Ett måste för dig som längtat hela livet efter att se Iggy Pop som hjärnsmaskande zombie. Snart till hemlån på Kulturbiblioteket

London is the place for me: Calypso & Kwela, Highlife & Jazz from young black London (cd)
Stark rekommendation på dessa samlingsalbum med calypso, jazz, steel drum – musik som härrör från alla de invandrare som kom till London när de första kolonierna blev självständiga. Grymma skivbolaget Soul Jazz Records, som startades 1992 för att skapa interkulturella förbindelser mellan olika musikgenrer, är värt att nämna i sin egen rätt - inte minst för att de har en superb skivaffär i London: Sounds of the Universe.

Låna på biblioteket.stockholm.se >
Soul Jazz Records på Kulturbiblioteket  >Kiwanuka av Michael Kiwanuka (vinyl)
32-åriga Michael Kiwanuka fick sitt stora genombrott 2012, och på senaste albumet Kiwanuka visar han att han har mycket kvar att säga, båda i texterna (som flera gånger tematiserar politiska frågor kring rasism), och i musiken. Samarbetet med Danger Mouse imponerar, inte minst för att de vågar låta musiken tar plats, med instrumentella interludes och en sammanhållenhet som gör att albumet avnjutas bäst i ett enda svep. Kiwanuka har en röst to die for!
Snart till hemlån på Kulturbiblioteket:Radiohead for solo piano av Josh Cohen (noter)
Australiensiska dunderpianisten Josh Cohen gjorde succé på Youtube med sina improviserade versioner av Radioheadlåtar. Nu finns pianoarrangemangen samlade, godkända av bandet, och med illustrationer av Radioheads "huskonstnär" Stanley Donwood. Spana även in Youtubekanalen där Cohen bland annat spelar No surprises så bra att man riskerar kärlkramp.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Serier

Shahid/Skärvor av Henrik Bromander
Arbetarklasskillen Håkan hamnar efter en strulig uppväxt i fängelse, konverterar till islam och reser till IS kalifat i Syrien. Lovisa kommer från en liknande miljö, men söker sig till Konstfack i Stockholm – ett livsval som framstår som obegripligt för hennes familj och vänner. I Henrik Bromanders mörka och superhyllade bok om klass och utanförskap berättas Håkans och Lovisas historier från varsitt håll, och det gemensamma slutet är mötet i mitten.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Ert blod på mina broddar: en feministisk vintersaga av Elin Lucassi
För dig som vill garva! Elin Lucassi är mest känd för sina populära seriestrippar, här broderar hon ut berättandet i en underbar, humoristisk hämndnovell med övernaturliga inslag. Allt börjar en bedrövlig vinterdag, när Elin plågad av mensvärk samt manssamhällets allmänna jävlighet stövlar ut genom dörren i vredesmod. Det visar sig bli en ytterst märklig kvällspromenad.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Silver Spoon av Hiromu Arakawa (manga)
Här i väst är hon mest känd för äventyrsserien Fullmetal alchemist, men serieskaparen Hiromu Arakawa har också gjort en av de bästa serier vår skrämmande belästa mangaexpert har läst! Silver Spoon handlar om unge Yuugo Hachiken, som trots att han är komplett ointresserad av landsbygden väljer att studera på lantbruksgymnasium. Ju mer han studerar, desto mer intressant framstår bondelivet – till den grad att han i en särskilt minnesvärd passage förälskar sig i en slaktgris. Utspelar sig i norra Japan, en region vi sällan får läsa om.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Bord för en av Johannes Torstensson
Johannes Torstensson (även känd som rapparen Aggro) berättar naket om sin övervikt och sitt destruktiva förhållande till mat, ett missbruk som alldeles för sällan skildras ur en mans perspektiv. Serieintresset påverkar på ett tragikomiskt vis ätandet, som när Snurre Sprätt får honom att sluka morötter och Katten Gustaf inspirerar till att vräka i sig lasagne, och berättelsen blir så mycket mer drabbande eftersom Torstensson är helt öppen med sin narcissism och självömkan.
Låna på biblioteket.stockholm.se >Urmodern av Åsa Schagerström (tidgare Grennvall)
Serie, dikt, slöjd – Åsa Schagerströms elfte bok är allt på en och samma gång och till och med baksidestexten är broderad. Bilderna/broderierna har tidigare varit utställda, nu kan den snitsigt ihopsydda boken hittas på Serietekets hylla för bildpoesi.
https://biblioteket.stockholm.se/titel/1156657Grace: based on the Jeff Buckley story av Tiffanie De Bartolo, Pascal Dizin, Lisa Reist
Jeff Buckleys biografi i serieformat! Sex intensiva år av musikskapande, kärlekssorg, hopp och mod som kulminerar i tragedin den 29 maj 1997. Artistens sorgligt korta karriär återges samtidigt som vi får följa en ung kille som drömmer om att bli singer songwriter och upptäcker Buckleys klassiska album Grace.
Låna på biblioteket.stockholm.se >

Förhandstips

Vårkänslor redan nu? På Kulturbiblioteket är vi i den yttersta framkantens yttersta framkant, och bibliotekarierna läser regelbundet böcker flera månader innan pressens trötta tidningskritiker gäspar loss i läsfåtöljen. Bland annat Annika Norlins (även känd som pop-esset Säkert/Hello Saferide) efterlängtade debut Jag ser allt du gör. En hoppfull och kargt humoristisk novellsamling om vårt eviga behov av bekräftelse, som i sina bästa stunder känns som en poppigare Torgny Lindgren. En bok att bli lycklig av!