×
En del av Stockholms stad

Gäster på Stockholms Seriefestival 2020

Den digitala versionen av Stockholms Seriefestival har ett något mindre scenprogram än vad vi är vana vid. Men det betyder inte att gäster saknas. Stockholms Seriefestival 2020 på nätet bjuder på ett dignande smörgåsbord av svenska och internationella storheter. Några av dem medverkar i livestreamingen, andra i förinspelade inslag.

SIMON HANSELMANN [AUS/USA] [hedersgäst]Vår första hedersgäst bär med sig en veritabel julklappssäck av udda existenser, depraverad vardag, grovkornigheter och svartsynt humor. Simon Hanselmann (född 1981) kommer ursprungligen från Tasmanien men bor numera i Seattle. Hans serieböcker om sitt fiktiva alter ego, den grönhyade häxan Megg och hennes kumpaner – kattpojkvännen Mogg, den förment redige ugglan Uggla och den gränslösa tvåbarnspappan Varulv Jones, får läsaren att förfäras och förföras, skratta och gråta och äcklas. Psykisk ohälsa, drogmissbruk, övergrepp och queert utanförskap är basfödan i serierna, situationer som Hanselmann själv hävdar är självupplevda. Ändå behandlas ämnena aldrig lättvindigt. Och trots det ligger skrattet alltid nära till hands för den som orkar läsa.

Hanselmann har rönt stor internationell uppmärksamhet de senaste åren och hyllats för sina respektlösa historier. Inte minst svenska serietecknarkollegor har uttryckt sin respekt – Liv Strömquist kallar Hanselmann för "Den bästa samtida alternativserietecknaren. Hjärtskärande, fruktansvärt deprimerande, komplext och komiskt." (Vi läser nr 1/2020) Henrik Bromander berättar att "Simon Hanselmann är den serieskapare jag helst läser nu för tiden" och årets SIS-affischkonstnär Moa Romanova sammanfattar det hela med "Ingen får min seriekuk så hård som Hanselmann!" I Sverige har hans serier bland annat publicerats i Det grymma svärdet och Galago. Serieromanen Livet är en jävla fest gavs ut av Lystring förlag i fjol och lagom till Stockholms Internationella Seriefestival 2020 kom uppföljaren Inkörsporten från samma förlag.

Simon Hanselmann intervjuas av svenska tecknarkollegan Simon Gärdenfors i en förinspelad intervju.

GRZEGORZ ROSINSKI [POL/BEL/SUI] [hedersgäst 2]

I flera år har vi försökt få den polska mästertecknaren Grzegorz Rosiński att besöka vår seriefestival. När han till slut tackat "ja" slog Coronakrisen till. Men vi ger oss inte – i år dyker han ändå upp i digital version. Grzegorz Rosiński föddes i Polen och växte upp i landet under kommunistregimen. Tidigt kom han i kontakt med europeiska serier och började själv teckna professionellt i de sena tonåren. 1977 flyttade han till Bryssel och inledde sin framstående karriär på den fransk-belgiska seriemarknaden. Hans stora genombrott – och den serie som han framför allt är känd för – är som tecknare av den långlivade fantasyserien Thorgal, författad av Jean van Hamme, som gjorde debut i den belgiska Tintin-serietidningen 1977. Thorgal är välkänd även för svenska läsare, har publicerats i tidningarna Epix, Casablanca och Fantomen samt, på senare år, i tjocka inbundna lyxutgåvor från Cobolt Förlag. Serien har fått flera spinoffer, såsom Kriss från Valnor, Ylva och Thorgals barndom, även de publicerade i Sverige. Andra serier som kommit från Rosińskis produktiva ritstift är SF-serien Hans (1986), fantasyserieromanen Le Grand pouvoir du Chninkel (1988) och västernserien Western (2001). Rosiński är känd för sin realistiskt tecknade men samtidigt hisnande sagolika stil, sin visuella berättarförmåga och sin absoluta perfektionism – han tecknar, tuschar, färglägger och textar alla sina verk på egen hand.

Grzegorz Rosiński bor för närvarande i Schweiz. Han presenteras här i ett samarbete mellan Stockholms Seriefestival och Polska Institutet i Stockholm, och deltar på festivalen i en förinspelad intervju med Fredrik Strömberg.

PETER BERGTING (SWE)


Ur Skräck av Peter Bergting

Peter Bergting har en diger bakgrund som serietecknare och illustratör av bland annat serieböcker och omslag till ett otal böcker för såväl barn och vuxna, rollspel och spel. Hans bildvärld rör sig ofta inom det fantastiska och det gotiska. Han är internationellt känd och publicerad på bland annat IDW, Dark Horse och Image comics och har samarbetat med ett flertal stora internationella namn. Sedan 2013 arbetar han med Mike Mignola och Christopher Golden på serien Baltimore, utgiven av Dark Horse. Bergting har blivit flerfaldigt prisbelönad för sitt skapande, bland annat med Adamsonstatyetten. 2018 nominerades Bergting tillsammans med Jessica Bab Bonde till Augustpriset för serieromanen Vi kommer snart hem igen (Natur och Kultur). En utgivning av den sistnämnda boken är aviserad i USA, men uppskjuten på grund av coronakrisen. Senare i år kommer bland annat barnboksserien Jordens hjältar och den tunga monsterillustrationsboken Skräck – stora boken om mörkrets monster.

Peter Bergting medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

DANIEL CHMIELEWSKI [POL]

Polska serieskaparen Daniel Chmielewski föddes 1983 i Berlin, tillbringade sin barndom i Australien, men bor nu i Warszawa Praga. Efter en examen vid grafikavdelningen på Warszawas konstakademi inledde han en karriär som konstnär och serietecknare. Han har i sitt hemland kommit ut med såväl längre serieromaner, samt kortare humoristiska, essäistiska och självbiografiska seriehistorier. Ett av hans mest kända verk är serieromanen Ja Nina Szubur, en ambitiös seriebearbetning av nobelpristagaren Olga Tokarczuks roman Anna in w grobowcach świata. Serieversionen är aviserad för engelskspråkig utgivning nästa år från förlaget Uncivilized Books, med titeln I, Nina.

På årets seriefestival medverkar Daniel Chmielewski inte i helgens program, men med en online-workshop för Serieskolan i Malmö och Skarpnäcks Serieutbildning.
Presenteras i samarbete med Polska Institutet i Stockholm.

FABIAN GÖRANSON (SWE)Fabian Göranson (född 1978), serieskapare, förläggare och översättare. Senaste serieromanen Drömmen om Europa (2018, Galago förlag) uppmärksammades med fina recensioner och tilldelades Seriefrämjandets pris Urhunden för bästa originalsvenska seriebok. I hans produktion som serieskapare ryms också Gaskriget (2006), Kirurgi (2008), August Strindbergs Inferno (2010), Martilo och helgonet (2017) och Martilo och riddarna (2018). 2006 blev han medgrundare av serieförlaget Kolik Förlag, och han har senare erhållit Svenska Serieakademins Adamsondiplom (2013) för sin förläggargärning och Svenska seriefrämjandes pris för främjande av barnserier (2017, tillsammans med Josefin Svenske). I vår är Fabian aktuell med sin tolkning av Astrid Lindgrens Pippi på rymmen (2020, Rabén & Sjögren) som utkommer med anledning av Pippi Långstrumps 75-årsjubileum.

Fabian Göranson medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

NINA HEMMINGSSON (SWE)Nina Hemmingsson är utan tvivel en av Sveriges mest framstående serieskapare och illustratörer. Hennes speciella tecknarstil och becksvarta humor är mycket svår att missa i den svenska seriefloran. Förutom att ha gett ut ett flertal serieböcker, en diktsamling och en bok innehållande hennes mångåriga brevväxling med serietecknaren Gunnar Lundkvist – har hon även arbetat som förläggare och redaktör. Hemmingssons konstnärliga värv har belönats med ett flertal priser genom åren, däribland Adamsonstatyetten, Karin Boyes litterära pris samt Mare Kandre-priset. I mars 2020 kom Nina Hemmingsson ut med sin nionde bok Vad glad du är som får titta på mig (Kaunitz-Olsson, 2020): en samling enrutingar, skisser och betraktelser av samhällets olika normer och förväntningar vad gäller åldrande, död, kärlek, sexualitet och jämställdhet bland andra.

Nina Hemmingsson medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

KNUT LARSSON (SWE)


Foto: Johan Bergmark

Knut Larsson (född 1972), serietecknare, illustratör och konstnär, är i höst aktuell med en ny seriebok, Dödens ö – drömmar från andra sidan (Kartago förlag) med serier och bilder inspirerade av folksagor och mytologi. Den aviserade vårutgivningen av boken sköts upp på grund av coronakrisen. I sitt fantastiska bildberättande leder Knut oss genom historier där vi möter uråldriga väsen, häxor, jättar, Skogspojken och havsguden Triton. Knut debuterade i Galago 1996, har medverkat i en rad antologier och har utkommit med böckerna Canimus, Lokmannen, Biografmaskinisten, Kolonialsjukhuset – en kolonialläkares anteckningar, Krokodilstaden och Aniara – fritt efter Harry Martinson. 2016 mottog han Svenska serieakademins Adamson-statyett och 2001 seriepriset Galagos Fula hund.

Knut Larsson medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

ELIN LUCASSI (SWE)        


Foto:Sanna Lindberg

Elin Lucassi är född 1977, bosatt i Stockholm och verksam som serietecknare, illustratör och bokredaktör. I fjol kom hennes senaste seriebok Ert blod på mina broddar ut på Galago förlag. I denna humoristiska hämndnovell ger Elin sig ut på en kvällspromenad efter en vinterdag med PMS, tunnelbaneträngsel, middagsbestyr och undantryckt vrede. Men promenaden tar en oväntad vändning. Lika delar premenstruella symptom och övernaturliga inslag får huvudfiguren och läsaren att undra vad som egentligen har hänt i vintermörkret.

Tidigare har Elin Lucassi släppt serieböckerna Jag är den som är den och Synd på Kartago förlag, och medverkat i flera serieantologier. Hon tecknar regelbundet den självbiografiska humorserien Rit-Lucassi som postas varje vecka på Instagram.

Elin Lucassi medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

PACO ROCA [ESP]

Paco Roca (Francisco Martínez Roca) är spansk serietecknare och illustratör och en av de främsta auteurerna i den samtida spanska serievärlden. Han har ursprungligen studerat konst och började sin karriär i reklambranschen. Sedermera gled detta mer och mer över i serieskapande och han publicerade sina första alster i tidningarna Kiss Comix och El Víbora. Han baserar ofta sitt serieskapande på verkliga personer och händelser, ofta kopplat till Spaniens historia och kultur. Paco Roca är troligen mest känd för sin serieroman Arrugas, utgiven på engelska av Fantagraphics med titeln Wrinkles 2016. Serieboken har belönats med ett flertal fina priser och nu i vår har den getts ut på svenska av Palabra förlag med titeln Emilo och glömskan. Serieromanen berättar den tragikomiska historien om pensionerade bankmannen Emilio, som sätts på ett äldreboende av sin son och gradvis försvinner in i Alzheimers. På hemmet blir det huvudsakliga målet att dölja demensen, för att få behålla ett uns av livskvalitet och inte hamna i salen med de hopplösa fallen – "grönsakerna". Det är starkt, kärleksfullt och rörande och samtidigt dråpligt skildrat. Emilio och glömskan blev 2011 animerad film och för denna belönades Paco Roca med varenda spanskt pris som går att få inom kategorin animerad film, däribland en Goya-utmärkelse.

På årets seriefestival deltar Roca i en förinspelad intervju med Patrik Schylström.

MOA ROMANOVA (SWE)


Foto: Kristian Bengtsson

Moa Romanova är förutom konstnären bakom årets officiella festivalbild även en av de mest omskrivna och rosade representanterna för den nya samtida generationen svenska serieskapare. Hon bokdebuterade 2017 med den självbiografiska serieromanen Alltid fucka upp, översatt till sju språk och utkommen på amerikanska Fantagraphics (under titeln Goblin Girl) nu i februari. Nyligen blev hon kallad "den svenska serieromanens nya stjärna" av DN Kultur. Moa Romanovas egenartade grafiska stil sätter tonen för årets affischbild och för hela festivalen som i år kommer att röra sig kring ovanliga gränsvärldar – en uppkäftig manifestation för konstnärlig frihet. I förgrunden poserar serietecknaren, med vässad penna och vässad attityd.
Läs DN:s intervju med Moa Romanova här.

Moa Romanova medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

MATILDA RUTA (SWE)Matilda Ruta är född 1982 i Stockholm och utbildad på Konstfack. Hon är verksam som illustratör, författare och konstnär, och är hos den serieälskande publiken främst känd för Tummelisa – den andra vildmarken (2011) och Flocken (skriven tillsammans med Rasmus Malm, 2019). Flocken är en spännande serieroman om Lova som efter att bonuspappan ropat hem läskiga tavlor på auktion, dras till tavlornas motiv och till ett mystiskt gäng som driver runt på Skogskyrkogården om nätterna. I sin produktion har Matilda en rad barnböcker och serieböcker: Ninna och dumma mamma (2020), Syskonvecka (2020), Eid – en festdag (med Eva Susso och Jali Madi Susso 2019), Världen utanför (med Henrik Wallnäs 2018), Ninna och stormskolan (2017), Åka buss (med Henrik Wallnäs 2016), Ninna och syskongrodden (2016) och Ninna och sjukhusfåglarna (2015). Hennes böcker har nominerats till Elsa Beskow-plaketten och Augustpriset för barn- och ungdomslitteratur.

Matilda Ruta medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

VIKTOR SPASOV (SWE)Viktor Spasov är en multi-instrumentalist, låtskrivare och kompositör som för närvarande studerar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Bakom sig har han många års erfarenhet som anlitad jazzgitarrist, film- och reklamfilmskompositör samt som låtskrivare och artist. Via förkärleken till improvisation har Viktor varit kapellmästare till improvisationsteater och medverkat i friare musikgrupper.

Viktor Spasov medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj och kommer att improvisera musik till gästernas tecknande.

DANIEL THOLLIN (SWE)Daniel Thollin, född 1981 och bosatt i Uppsala, är serietecknare och illustratör verksam på den svenska och den nordamerikanska seriemarknaden. Han har illustrerat serier och barnböcker främst med fantasy- och skräckinslag, men är nu aktuell med den självbiografiska serieromanen Jag minns varje slag (Kartago förlag). I boken blandas det självupplevda med fiktion och går tillbaka till uppväxten under 80- och 90-talen, barndomens mobbare men också de glädjeämnen som fanns att ta tillflykt till.

Seriedebuten Jesus Hates Zombies kom 2009 i samarbete med författaren Stephen Lindsay, och bland titlar som har följt finns 1000 ögon (tillsammans med Jonas Andersson), Theos ockulta kuriositeter (tillsammans med Erik Hendrix), The Evil Tree (tillsammans med Ola Skogäng), Den elaka vikarien och Smutsig svart sommar (båda tillsammans med Anders Fager) samt En ohelig allians.

Daniel Thollin medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

TOY BOX [CZE]Toy Box är en tjeckisk multikonstnär med ett brett spektrum av konstnärliga uttryck i sitt arbete, men som främst betraktar sig som en serieförfattare och serietecknare. Moje kniha Vinnetou (= Min bok Vinnetou), hennes debutseriebok, berättar historien om den osannolika vänskapen mellan en husockupant och en lite pojke i Amsterdam. Boken fick flera prestigefyllda utmärkelser i både serie- och barnbokskategorier. Efter debuten har Toy Box haft stor framgång på den Tjeckiska seriescenen och internationellt. Hon väljer ofta att snudda vid relativt kontroversiella ämnen, såsom djurrätt, hemlöshet och andra sociala frågor som rör upp känslor i samhället. I många av hennes verk finns ansatsen att belysa den pågående avhumaniseringen i vårt samhälle, verkligheten som den är utan försköning. Förutom sitt arbete inom seriekonsten är Toy Box även en väl respekterad konstnär och illustratör, och medverkar regelbundet i ett flertal tjeckiska tidningar och tidskrifter. Hon är också författare till en handbok om hur man skapar serier och visuella berättelser.Toy Box medverkar på Stockholms Seriefestival med ett seminarium om serieskapande och seriekreativitet.
Presenteras i samarbete med Tjeckiska Centret i Stockholm.

DISA WALLANDER (SWE)Disa Wallander (född 1988) är en svensk serieskapare, illustratör och konstnär, utbildad på University of Brighton och på Konstfack i Stockholm. Serieromanen Becoming Horses släpptes i år (utan svenskutgiven förlaga) på det kanadensiska serieförlaget Drawn & Quarterly.

Disa har i boken gett liv åt en surrealistisk berättelse med små figurer som förflyttar sig i det inre, genom tankar, tillstånd och fantasier. I det visuella berättandet blandas teckning, måleri, foto, kollage, konstföremål och skulpturer och skapar ett drömskt flöde och en otroligt vacker bildvärld att svepas med av.

Disa Wallander medverkar live i Seriefestivalens studio helgen 30–31 maj.

ENGLISH VERSION

The digital version of the Stockholm Comics Festival has a somewhat smaller stage program than we are used to. But that does not mean that guests are missing. The Stockholm Comics Festival 2020 online offers a delicious smorgasbord of Swedish and international greats. Some of them participate in live streaming, others in pre-recorded features.

SIMON HANSELMANN [AUS/USA]
[Guest of Honour]

Our first guest of honour carries with him a gift bag of strange creatures, depraved living, obscenities and dark humour. Simon Hanselmann (b. 1981) was born Tasmanian but now lives in Seattle. The comics about his fictional alter ego, the green-skinned witch Megg and her unhappy pals – the cat-boyfriend Mogg, the supposedly good-mannered owl Owl, and the always inapproproate Werewolf Jones, will seduce and horrify the reader, make them laugh and cry and getting extremely disgusted. Mental illness, drug addiction, abuse and social exclusion are basic parts of life here, parts that Hanselmann himself claims are self-experienced. Nevertheless, the subjects are never treated lightly. And still yet, laughter is always close at hand.

Hanselmann has received a great deal of international attention in recent years and has been praised for his completely disrespectful way of telling stories. Swedish comics creators in particular have expressed their praise – among them Liv Strömquist, Henrik Bromander, and Moa Romanova. In Sweden, his worlds have been published, among others, in magazines Det grymma svärdet and Galago. The book Livet är en jävla fest (based on material mostly from Hanselmann's graphic novels Megg and Mogg in Amsterdam and One more year) was published by Lystring förlag last year. The sequel Bad Gateway was translated into Swedish just in time for this year's edition of the Stockholm International Comics Festival.

Simon Hanselmann is interviewed by Swedish cartoonist Simon Gärdenfors in a pre-recorded interview.

GRZEGORZ ROSINSKI [POL/BEL/SUI] 
[Guest of Honour 2] 

For several years we have been trying to invite the Polish drawing master Grzegorz Rosiński to our festival. When he finally accepted, the Corona crisis struck. But we are not giving – this year he is still appearing in digital version of the festival. Rosiński was born in Poland and grew up in the country during the totalitarian communist regime. Early on, he got in touch with European comics and started drawing professionally in his late teens. In 1977 he moved to Brussels and began his distinguished career in the Franco-Belgian serial market. His major breakthrough – and the works he is most famous for – is as aritst of the long-lived fantasy comic Thorgal, written by Jean van Hamme, which made its debut in the Belgian Tintin comic magazine in 1977. Thorgal is well known to the Swedish audience, published in comic books such as Epix, Casablanca, the Swedish Phantom comic book, and in recent years, in thick hardcover luxury editions from Cobolt Förlag. The series has generated several spinoffs, such as Kriss from Valnor, Ylva and Thorgal's childhood, also published in Sweden. Other series that have come from Rosiński's productive drawing pins are the SF series Hans (1986), the fantasy graphic novel Le Grand pouvoir du Chninkel (1988) and the western comic Western (2001). Rosiński is known for his realistically drawn but at the same time breathtakingly phantasmal style, his visual storytelling and his absolute perfectionism – he draws, prints, colors and texts all of his works on his own.

Grzegorz Rosiński currently lives in Switzerland. He is presented here in a collaboration between Stockholms Seriefestival and the Polish Institute of Stockholm, and participates in a pre-recorded interview with Fredrik Strömberg.

PETER BERGTING (SWE)


From Horror by Peter Bergting

Peter Bergting has an impressive background as a cartoonist and illustrator of comic books and covers for countless books for children and adults, role-plays and games. His visual world often moves within the fantastic and the gothic. He is internationally known and published on IDW, Dark Horse and Image comics, among others, and has collaborated with a number of major international names. Since 2013 he has been working with Mike Mignola and Christopher Golden on the Baltimore series, published by Dark Horse. Bergting has been awarded numerous awards, including the Adamson Award. In 2018, Bergting and Jessica Bab Bonde were nominated for the August Award for the comic book Vi kommer snart hem igen (Natur & Kultur). An edition of the latter book is scheduled for the US market, but postponed due to the corona crisis. Later this year there will be several new Bergting books – among them the children's book series Jordens hjältar (=Earth's Heroes) och and the monster illustration book Skräck – stora boken om mörkrets monster (=Horror – The Big Book of the Monsters of the Dark).

Peter Bergting participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

DANIEL CHMIELEWSKI [POL]

Polish artist Daniel Chmielewski was born in Berlin in 1983, spent his childhood in Australia, but now lives in Warsaw Praga. After graduating from the Graphics Department at the Warsaw Academy of Fine Arts, he began a career as an artist and cartoonist. In Poland, he has published several graphic novels, as well as shorter humorous, essayistic and autobiographical comic stories. One of his best-known works is the graphic novel Ja Nina Szubur, an ambitious adaptation of Nobel Prize Winner Olga Tokarczuk's novel Anna in w grobowcach świata. The graphic novel is announced for English-language publishing next year from the publisher Uncivilized Books under the titel I, Nina.

At this year's festival, Daniel Chmielewski does not participate in this weekend's lives treamed program, but with an online workshop for the comic schools Serieskolan in Malmö and Skarpnäcks Serieutbildning.
Presented in collaboration with the Polish Institute.

FABIAN GÖRANSON (SWE)Fabian Göranson (born in 1978), comics creator, publisher and translator. The latest comic book Drömmen om Europa (=The Dream of Europe, 2018) was honored with fine reviews and awarded the Swedish Urhunden Prize for best original Swedish graphic novel. His production as a comics creator also includes Gaskriget (2006), Kirurgi (2008), August Strindberg's Inferno (2010), Martilo och helgonet (2017) and Martilo och riddarna (2018). In 2006 he became co-founder of comic publisher Kolik Förlag. This spring, Fabian’s interpretation of Astrid Lindgren's Pippi Longstocking has been published by Rabén & Sjögren, published on the occasion of Pippi’s 75th anniversary.

Fabian Göranson participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

NINA HEMMINGSSON (SWE)Nina Hemmingsson is one of Sweden's most prominent comics creators and illustrators. Her unique cartoon style and black humor are very hard to miss in the Swedish comics flora. In addition to publishing several comic albums, a poetry collection and a book containing her many years of correspondence with the cartoonist Gunnar Lundkvist – she has also worked as a publisher and editor. Hemmingsson's artistic pursuits have been awarded with numerous awards over the years, including the Adamson Award, Karin Boye's Literary Award and the Mare Kandre Award. In March 2020, Nina Hemmingsson came out with her ninth book Vad glad du är som får titta på mig (Kaunitz-Olsson, 2020): a collection of single panels, sketches and very personal views of society's various norms and expectations regarding aging, death, love, sexuality and equality, among others.

Nina Hemmingsson participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

KNUT LARSSON (SWE)


Foto: Johan Bergmark

Knut Larsson (born 1972), cartoonist, illustrator and artist, will release his new graphic novel, Dödens ö – drömmar från andra sidan (=Death Island – Dreams from the other side) this fall (the announced spring release of the book was postponed due to the corona crisis), with comics and images inspired by folk tales and mythology.. In his storytelling, Knut guides us through stories where we meet ancient beings, witches, giants, the Forest Boy and the sea god Triton. Knut debuted in the magazine Galago in 1996, has appeared in a number of anthologies and has been published with his own books Canimus, Lokmannen, Biografmaskinisten, Kolonialsjukhuset, Krokodilstaden and Aniara. In 2016, he received the Swedish Adamson Award and in 2001 the prize Galagos fula hund.

Knut Larsson participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

ELIN LUCASSI (SWE)


Foto:Sanna Lindberg

Elin Lucassi was born in 1977, lives in Stockholm and works as a cartoonist, illustrator and book editor. Last year, her graphic novella Ert blod på mina broddar was publoshed by Galago. In this humorous story of revenge, Elin’s alter ego embarks on an evening stroll after a winter's day with PMS, subway crowds, chaotic family dinners and suppressed anger. But the walk takes an unexpected turn. Equal parts of premenstrual symptoms and supernatural mystery cause both the main character and the reader to wonder what really happened in the winter darkness.Previously, Elin Lucassi has released the comics Jag är den som är den and Synd, and has participated in several comics anthologies. She regularly draws the autobiographical humor strip Rit-Lucassi, posted once a week on Instagram.

Elin Lucassi participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

PACO ROCA [ESP]

Paco Roca (Francisco Martínez Roca) is a Spanish cartoonist and illustrator and one of the foremost authors in the contemporary Spanish comic world. He originally studied art and began his career in the advertising industry. Later this develioed more and more into comics craftmanship, and he published his first comics in the magazines Kiss Comix and El Víbora. He often bases his comic on real people and events, often linked to Spain's history and culture. Paco Roca is probably best known for his graphic novel Arrugas, published in English by Fantagraphics with the title Wrinkles in 2016. The book has been awarded with several prestigious prizes and has recently been published in Swedish by Palabra förlag with the title Emilio och glömskan. The graphic novel tells the tragicomic story of retired banker Emilio, who is put on a retirement home by his son and gradually disappears into Alzheimer's disease. From then on, his main goal is to hide his dementia, in order to maintain an ounce of quality of life and not end up in the informary with the hopeless cases – the "vegetables". It is strong and touching and at the same time told in a drab way. The story became an animated film in 2011 which also got several awards, including a Goya.

At this year's digital comics festival, Roca participates in a pre-recorded interview with Patrik Schylström.

MOA ROMANOVA (SWE)


Foto: Kristian Bengtsson

The artist behind this year's official Comics Festival art, Moa Romanova is also one of the most revered and praised representatives of the new contemporary generation of Swedish comics creators. She debuted in 2017 with the autobiographical comic book Alltid fucka upp (=Always fuck up), now translated into seven languages and published by the American publisher Fantagraphics (under the title Goblin Girl) earlier this year. Recently, she was called "the new star of the Swedish graphic novel" by DN Kultur. Moa Romanova's peculiar graphic style sets the tone for this year's poster image and for the entire festival, which this year will revolve around unusual border worlds – an upbeat manifestation for artistic freedom. In the foreground, the cartoonist poses, with sharpened pen and sharpened attitude.

Moa Romanova participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

MATILDA RUTA (SWE)Matilda Ruta was born in 1982 in Stockholm and educated at Konstfack. She is active as an illustrator, writer and artist. For the comics-reading audience she is best known for Tummelisa – den andra vildmarken (=Thumbelina – the other wilderness, 2011) and Flocken (=The Herd, written together with Rasmus Malm, 2019). Matilda has created a big number of children's books and comics in Swedish. Her books have been nominated for the Elsa Beskow plaque and the August Award for children's and youth literature.

Matilda Ruta participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

VIKTOR SPAZOV (SWE)

Viktor Spasov is a multi-instrumentalist, songwriter and composer who is currently studying at the Kungliga Musikhögskolan in Stockholm. He has many years of professional experience as a jazz guitarist, film and commercial composer as well as songwriter and artist. Through his preference for improvisation, Viktor has been chaplain to improvisational theater and participated in freer music groups.

Viktor Spasov will be performing live in the Festival studio the weekend of May 30-31, improvising music to the guesting artists’ drawing sessions.

DANIEL THOLLIN (SWE)Daniel Thollin, born in 1981 and living in Uppsala, is a cartoonist and illustrator working on the Swedish and American comics markets. He has illustrated comics and children's books mainly with fantasy and horror elements, but is now of current interest with her autobiographical graphic novella Jag minns varje slag (=I remember every beating). In the book, the self-experienced mixes with fiction and goes back to childhood in the 80s and 90s, abuse from bullies but also the joys of childhood.

His debut comic Jesus Hates Zombies came in 2009 in collaboration with author Stephen Lindsay. Later works include 1000 ögon (with Jonas Andersson), Theos ockulta kuriositeter (with Erik Hendrix), The Evil Tree (with Ola Skogäng), Den elaka vikarien och Smutsig svart sommar (båda with Anders Fager) and En ohelig allians.

Daniel Thollin participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.

TOY BOX [CZE]Toy Box is a Czech multi-artist with a wide range of work. She considers herself foremost a comics writer and illustrator. Moje kniha Vinnetou (=My book Vinnetou), the Toy Box´s debut graphic novel, the tells the stories of an Amsterdam squatter and a little boy. It is a tale about the power of friendship and fantasy being stronger than death. It was awarded with the Muriel Award in 2015 for best comic and best comic drawing, plus the Golden Ribbon Award for the best book for children and youth in the comics category. This book is now permanently sold out, including several reprints. Since her debut, Toy Box has enjoyed great success in the field of comics in her native Czech Republic and beyond, often touching rather controversial themes like animal rights, homeless people, and other social issues. There is an effort to demonstrate dehumanized trend in our society. Toy Box shows us the reality as it is; without embellishment. Besides her work in comics, Toy Box is well respected painter and illustrator, appearing in several Czech newspapers and magazines. She is also the author of a Comics Textbook – teaching and advicing others on how to create visual stories.Toy Box will appear on the Stockholms Comics festival in a collaboration with the Czech Centre of Stockholm. She will present a seminar about comics-creating and creativity.

DISA WALLANDER (SWE)

Disa Wallander (born 1988) is a Swedish comics creator, illustrator and artist, educated at the University of Brighton and at Konsfack, the University of Arts, Crafts and Design Stockholm. The graphic novel Becoming Horses was released this year by the Canadian publisher Drawn & Quarterly.

In the book, Disa has given life to a surrealistic story with little characters moving in the interior, through thoughts, states and fantasies. In the visual narrative, drawing, painting, photography, collage, art objects and sculptures blend and create a dreamlike flow and an incredibly beautiful visual world to be swept away by.

Disa Wallander participates live in the Festival studio the weekend of May 30–31.