×
En del av Stockholms stad
Julien Neel
Foto: Makan E-Rahmati

Arkiverat evenemang:

Lous tecknare på Serieteket


tisdag 1 oktober 2019
Serieteket • Fri Entré


Den tecknade serien Lou! av Julien Neel har blivit en av de mest älskade barn- och ungdomsserierna inte bara i hemlandet Frankrike utan även här i Sverige. I åtta böcker har vi fått följa Lou, hennes mamma och ett rikt galleri av bifigurer. I första boken är Lou tolv år och skriver dagbok om näspetande killar och TV-spelstokiga mammor. I den avslutande boken har hon blivit vuxen och ger sig ut i världen.

Böckerna har från första början blivit älskade av såväl barn som tonåringar. I Sverige har serien nått en enorm framgång mycket tack vare att den gick som stående inslag i Kamratposten och har blivit både animerad för TV samt filmad som långfilm.


Illustration: Julien Neel

Tisdagen den 1 oktober kommer Julien Neel till Serieteket för att prata om sin älskade figur med den svenska tecknaren Frida Ulvegren. Samtalet riktar sig till alla åldrar, men förs på engelska.

Fri entré. Bokförsäljning och signering på plats. Samtalet är på engelska.

Samtalet presenteras av Serieteket i samarbete med Institut Français de Suède och Wibom Books.

OM JULIEN NEEL

Julien Neel föddes 1976 i Paris och började tidigt med tecknandet. I början av 00-talet började han teckna ungdomsserien Lou! för den franska serietidningen Tchô vilket ledde till att han fick Prix Jeunesse des 9–12 ans på den internationella seriefestivalen i Angoulême 2005. Därefter har han ägnat sig på heltid åt sitt skapande. Andra serier han har arbetat med inkluderar Chaque Chose och Le Viandier de Polpette. Hela Lou!-serien har sålt i mer än tre miljoner exemplar i hemlandet Frankrike. I Sverige har samtliga åtta böcker i Lou!-serien getts ut på svenska av Wibom Books – sista delen gavs ut i år i Sverige. Den har även varit ett stående inslag i Kamratposten och en animerad version har gått i SVT:s Barnkanalen. Julien Neel själv gästade Serieteket redan 2012, som hedersgäst på Stockholms Internationella Seriefestival.

OM FRIDA ULVEGREN

Frida Ulvegren är serieskapare född 1984 i Stockholm. Hon bokdebuterade med Fridas resor (2013) där hon berättar självbiografiskt om sin modellkarriär i tonåren. 2016 kom första delen av den diskbänksrealistiska science fiction-serien Jannah – sista året på Jorden, som hon gör tillsammans med Johan Jergner-Ekervik. Del två av serien är på väg.


Illustration: Julien Neel

Serieteket • Kulturbiblioteket