Parkteatern

5 folk festival

Med Sveriges fem nationella minoriteter

Kungsträdgården

Musik och dans för hela familjen! Festivalen är ett kärt inslag i sommarstockholm. Sveriges fem nationella minoriteter, samer, torne-dalingar, judar, romer och sverigefinnar, samlar musiker och sångare från hela landet!

16:00 Matti Alenius undervisar i finsk tango
16:30 Gabriela Gutarra undervisar i flamenco
17:00 Mea Nordenfelt undervisar i klezmerdans

Dansgolvet är öppet för alla under konserten och vi har även i år fina priser för våra dansanta deltagare.

17:30 Sam och Mia öppnar scen programmet på stora scenen
17:30 Arja Saijonmaa
På vår älskades publik begäran har vi lyckats att få med den finländska artisten, sångerskan och skådespelerskan ARJA SAIJONMAA som även i år är ett av festivalens stora namn. Arjas populära texter handlar om livet och smärtan. Ensamhet och längtan. Minnen och saknaden. Glädjen och lyckan. Hösten och våren. Och framför allt om sommaren: de ljuva nätternas, de milda vindarnas och de doftande blommornas yra och eufori.

18:10 Gålmuk med Lis-Mari Hjortfors
Gålmuk spelar och sjunger traditionella folkvisor, kamplåtar, jojkar och egna favoriter. Idag har systrarna Märak tagit med sig Lis-Mari Hjortfors en kär gästartist.

18:50 JudisktRomsktRebaroque
Färgstarka sånger och berättelser från 1700 talets nysvenskar.
Hur kan den judiska och romska musiken låtit i Sverige under Gustav III:s tid?
Vad hörde Bellman på krogen?
Sångarna Anne Kalmering, Nils Harning och orkestern Rebaroque under ledning av Maria Lindal, öppnar en skattkista med musikjuveler lånta från Sveriges tidigaste invandrare.

19:30 The Magnettes
Uppmärksammade popgruppen The Magnettes bildades i Pajala av Rebecka Digervall och Sanna Kalla. Efter några år anslöt Tomas Bäcklund Tuneström och trion började mejsla ut den synth-, riot grrrl- och new wave-influerade pop som numera beskrivs med termer som ”fuck-pop” och ”glitterpunk”.

20:15 Mark Maxim
Mark för den romska publiken även känd som Marak, är inte bara en sångare utan även låtskrivare, kompositör & dansare. Marks uppträdande är ett härligt exempel på hur fantastiskt det kan bli när traditionen möter nya modernare sound.

I samarbete med É Romani Glinda, Stallet Världens Musik/Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD), Judiska Församlingen, Finska Föreningen i Stockholm, Tornedalingar i Stockholm, Sameföreningen i Stockholm och Sensus Stockholm Gotland. Med bidrag från Stockholms stad kulturförvaltningen, Kulturrådet och Stockholms läns landsting.

Arja Saijonmaa
Mark Maxim
Lis-Mari Hjortfors
Gålmuk