Parkteatern
Jannes Frickeboda, 5 Folk Festival på Parkteatern.
Foto: Kim Kangas

5 Folk Festival

Musikfest med Sveriges fem nationella minoriteter

torsdag 17 juli 2014
Kungsträdgården • Fri Entré

Experimentell gammeldans rock’n’roll, amerikansk-yiddish cabaretstil, östeuropeisk yid-pop, traditionell cardasz såväl som moderna romska melodier och balkanskt råröj.

Dessutom debatter, samtal, utställningar och prova-pådans.

Allt detta bjuds du på när Sveriges fem nationella minoriteter står i fokus:
samer, sverigefinnar tornedalingar, judar och romer.

10 juli 16:00– 20:30
Kungsträdgården

11:00 Minoritetstältet öppnas för allmänheten.

Dansbanan - danslektioner med våra kända danslärare

16.00 Gabriela Gutarra - Flamenco
16.30 Matti Alenius - Finsk Tango
17.00 Heléne Don Lind - Klezmerdans

Stora scenen

17.30 Sam Carlquist öppnar festivalen på stora scenen.
17.40 Jesse Piisinen
18.10 Jannes Frickeboda
18.45 Bahtale Roma
18.55 Sternfall
19.45 Svarta safirer
20.30 Tack för oss och välkomna åter den 17 Juli.

17 juli 16:00–20:45
Kungsträdgården

11:00 Minoritetstältet öppnas för allmänheten.

Dansbanan - danslektioner med våra kända danslärare

16.00 Gabriela Gutarra - Flamenco
16.30 Matti Alenius - Finsk Tango
17.00 Anna Markowska – Romsk traditionell dans

Stora Scenen

17.30 Sam Carlquist öppnar festivalen på stora scenen
17.40 Dimitri Keisky
18.15 Vaimo
19.05 Anne Kalmering, Hans Caldaras och Basia Frydman
20.00 Gipsy Brothers
20.45 Tack för oss och välkomna åter 7 augusti på Hesselby slott.

I samarbete med É Romani Glinda, Stallet Folk & Världsmusik/RFOD och Kungsträdgården Park & Evenemang.

5 Folk Festival med Sveriges fem nationella minoriteter i fokus drivs av É romani Glinda i samarbete med Judiska församlingen, Finska föreningen i Stockholm, Tornedalingar i Stockholm, Sameföreningen i Stockholm och Romano Paso.

Sedan 1999 har romer, judar, tornedalingar, sverigefinnar och samer nationell minoritetsstatus i Sverige som innefattar bland annat rätten att tala samt få informationen på sitt eget språk.

Festivalen bjuder publiken på olika aktiviteter för att synliggöra minoriteternas närvaro och öka kunskapen kring deras språk och kultur.

Om artisterna

Bahtale Roma

En romsk grupp från Uppsala som kommer att introducera oss i den gamla rysk-romska musiken och dansen.

Dimitri Keiski

Efter att ha arbetat som musiker i 10 år vann han “True talent”2011, med ‘Sveriges bästa röst’. Dimitri har släppt tre skivor, Experience Dimitri Keiski, Gypsys Heart och Karhu.

Gipsy Brothers

Gipsy Brothers bjuder på en musikalisk resa och får publiken att svepas med i den romska kulturens över tusenåriga historia.

Hans Caldaras, Basia Frydman och Anne Kalmering

Hans Caldaras har under åren samlat romska texter och musik från hela världen, musik som han bearbetat med stor kärlek och respekt. Basia Frydman är ett välkänt namn inom klezmer och yiddish-sång samt sedan länge anställd vid Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Anne Kalmering, med sin personliga tolkning och fascinerande röst är hon en av de mest populära uttolkarna av judisk sång i Sverige idag. Med musikerna Rimma Gotskosik, Bosse Johansson, Christer Langborn och Hasse Larsson.

Jesse Piisinen

Han är skivaktuell med den ack så efterlängtade svenskburna EP’n ”Ambitioner” som släpps i augusti. Det som gör Jesse P unik som rappare är att han framför sin musik på 3 språk (svenska, engelska och finska).

Jannes Frickerboda

Musiken är “experimentell gammeldans rock´n roll” med rötter från Tornedalen. Högt tempo, spelglädje och glimten i ögat är gruppen kännetecken.

Sternfall

Gruppen har en övervägande amerikansk-yiddish cabaretstil men lämnar gärna det amerikanska till fördel för östeuropeisk yid-pop.

Svarta Safirer

Gruppen spelar romsk musik från Balkan. Svarta Safirer blandar zigensk magi och balkanröj med turkiska kvartstoner, makedonskt hetsiga rytmer, grekisk känsla, ryska molltoner, eldig flamenco och indisk mystik. Kort sagt: världsmusik på riktigt!

Vaimo

Musikgruppen har sina rötter i svenska Lappland. Vaimo framför musik på samiska, finska, meänkieli och svenska i sånger från Tornedalen. En stor inspiration till musiken är
mystiken kring klangerna som kan jämföras med en kall vinter och känslan av norrsken.

Svarta Safirer, 5 Folk Festival på Parkteatern.
Sternfall
Hans Caldaras, Basia Frydman