×
En del av Stockholms stad
Vällingby
Alexander Salzberg i Kicktorsken, premiär 2016, Kulturhuset Vällingby
Foto: Ea Cyz

Arkiverat evenemang:

Kicktorsken

AV & MED ALEXANDER SALZBERGER


Vällingby


Alexander Salzberger är tillbaka i Vällingby med succémonologen Kicktorsken.

Kicktorsken är en smärtsam, sylvass och humoristisk berättelse av och med Alexander Salzberger, inspirerad av hans egen uppväxt med missbrukande föräldrar. Föreställningen hade urpremiär på Backa Teater i Göteborg i november 2012, där den gjorde stor succé.

Alexander är uppvuxen i Vällingby, långt ut på tunnelbanans gröna linje i nordvästra Stockholm. Hans mamma är från Åmål. Hans styvfarsa en judisk man från Israel och hans riktiga pappa, som han aldrig träffat, en muslimsk man från Marocko.

Som en kameleont slänger sig den unge Alexander Per-Åke Salzberger mellan identiteter och subkulturer. Ibland är han rappare, ibland kickers, vissa gånger sportkille, andra gånger tankefilosof. Stundtals muslim, kristen, adopterad, rasist eller fosterhemsbarn.

Kicktorsken nominerades till Svenska Teaterkritikers Barn- och ungdomsteaterpris 2012 med motiveringen: "Dramatikern, regissören och skådespelaren Alexander Salzberger som med sin egen Kicktorsken på Backa teater, Göteborg, gör en totalshow där euforin är granne med förtvivlan och drogtemat ett sakligt, ofrånkomligt inslag. Ett utskuret stycke levande liv av idag gestaltas av ett sceniskt geni som går på studs, med eller utan musik."

Kulturhuset Stadsteatern har tilldelats Ersta Vändpunktens pris 2016 med motiveringen: ”Med sina uppsättningar April i anhörigsverige av Susanna Alakoski och Kicktorsken av Alexander Salzberger har Kulturhuset Stadsteatern kraftfullt gestaltat den smärtsamma och livsavgörande situation, och det existentiella dilemma, som många anhöriga befinner sig i. Kulturhuset Stadsteatern har på ett betydande sätt bidragit till att öka insikten och kunskapen om anhörigas både utsatthet och styrka.”

Urpremiär Backa Teater 2012. Spelas under höset 2016 på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby.

PRESSCITAT

"Salzberger är ett sceniskt geni" GP

"Ett galet vasst, komiskt och stark vittnesmål om att få sammanhang i livet" DN

"Med sällsam förmåga till tajming, precision och dramaturgiska effekter kastar han sig och publiken mellan roller och stämningslägen." SvD

"För yngre människor kan Kicktorsken säkert bli avgörande. Men alla måste se den! Gör det!" Nöjesguiden

"En existentiell historia om att återfinna och förlora en längtan och en tillhörighet. Om att till slut står man ändå där ensam. Men få kan stå där så modigt och så roligt som Alexander Salzberger i  ”Kicktorsken”."Kulturnytt      

Alexander Salzberger i Kicktorsken, Vällingbypremiär 5 oktober 2016, Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby
Alexander Salzberger i Kicktorsken, Vällingbypremiär 5 oktober 2016, Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby
Alexander Salzberger i Kicktorsken, Vällingbypremiär 5 oktober 2016, Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby
Alexander Salzberg i Kicktorsken, premiär 2016, Kulturhuset Vällingby

Information

Scen

Vällingby

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

5 oktober 2016

Pris

  • Ordinarie:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Vällingby

Just nu inga föreställningar inlagda