Teatersalongen
Illustratör: Emma Holmer, Nyckelviksskolan

Salongen

#5, oktober 2017

Välkomna till Teatersalongen #5!

Den spanske regissören Andrés Lima är just nu aktuell med Personer, platser och saker som spelas på Kulturhuset Stadsteatern till och med den 24 november. I detta nummer av Teatersalongen möter vi honom i ett personligt och vindlande samtal med regissörskollegan Astrid Menasanch Tobieson.

Under nio fullspäckade dagar i oktober var skådespelaren Robert Fux på studieresa i Ryssland. Under en rask höstpromenad samtalar han med Stefan Ingvarsson, kulturråd i Moskva om rysk teater idag:

”… det som är viktigt i en miljö med så mycket självcensur som i Ryssland är ju känslan av att nån faktiskt säger nåt på riktigt. I ett land där folk håller tillbaka blir det väldigt påtagligt när någon är ärlig. Och då menar jag främst i bemärkelsen konstnärligt ärlig och uppriktig.” Stefan Ingvarsson

Brinnande reflektioner kring konst och politik presenterar vi i detta nummer av Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst teater, regissör och skådespelare. Josette skriver om det avgörande i att låta varje historia räknas, och att genom konsten ge röst åt de som inte självklart hörs i det offentliga samtalet.

Scenografen och regissören Ulla Kassius, som just nu arbetar intensivt inför premiären av Per Anders Fogelströms Våra drömmars stad på Stora scenen, skriver en hyllning till kollegan och inspiratören Sören Brunes (1938-2016).

Vi är också stolta att få presentera regissör Ole Anders Tandbergs berättelse om sitt första vibrerande möte med Teater Galeasen och skådespelaren Leif André i ett kallt Stockholm i slutet av 1980-talet. ”Sprickan i den röda sammetsridån” publicerades ursprungligen i programmet till Tandbergs uppsättning om Leif Andrés  liv under titeln Leif, som spelats på Kulturhuset Stadsteatern under 2017.

Sist men inte minst bjuder vi på en text av journalisten och Författaren Stig Hansén om den nyligen bortgångna skådespelerskan Birgitta Ulfsson, tillsammans med fantastiska fotografier av henne ur våra arkiv.

Trevlig läsning!