×
En del av Stockholms stad
Teater
Stolt scenkonst 2018

Arkiverat evenemang:

Stolt scenkonst på Pride


Olika spelplatser


Stolt scenkonst är ett nätverk som jobbar för att öka tillgången och sprida scenkonstproduktioner med HBTQ-perspektiv. Initiativtagare är Scensverige.

Eli & Rio

Teater Tre
1 augusti, Unga Klara

Precis som alla andra – helt olika
Klänningar och mustascher!
En tröja blir en byxa, en byxa blir en hatt!
Hur påverkas vi av vad vi väljer att ha på oss?

Följ med Eli & Rio på ett äventyr i hemmets alla rum, där de delar med sig av sin överraskande och fantasifulla värld. Eli & Rio är en lustfylld föreställning där vi tar oss an roller och identitetsfrågor med rörelse, humor och öppenhet.
Initiativtagare till projektet är Per Dahlström och Maria Selander.

"Fantasifullt och oförutsägbart...genialt" - DN

"Fyndig rörelsepoesi" - SvD

"Leklusten får ny näring" - Expressen

Föreställningen är drygt 35 minuter lång och passar 3-6-åringar och deras vuxna.


Lill-Zlatan och morbror raring

Teater Västernorrland
1 augusti, Kilen, Fri Scen

En musikalisk teaterföreställning om hur det känns när man måste dela med sig av den man tycker mest om i hela världen – och hur fantastiskt det kan bli till slut!

Lill-Zlatan (Ella som hon egentligen heter) älskar sin favoritmorbror Tommy. På alla sätt skiljer han sig från hennes övriga tråkiga kontors-morbröder. Han är en sådan där annorlunda vuxen som man kan drömma om att få ha i sin närhet. Han är en sushiätande hårfrisör som reser jorden runt och hittar på roliga saker. En dag får Ella konkurrens om sin favoritmorbror, av Steve som kommer från Trelleborg. Steve är här för att stanna och Lill-Zlatan är svartsjuk!

Pija Lindenbaum har en förmåga att i överraskande form ta upp viktiga aktuella ämnen i sina bilderböcker. Det förvaltas i den här rappa och händelserika föreställningen fylld av musik och sång.

Per Holm och Örjan Lidén efter Pija Lindenbaums bok
Regi och bearbetning: Victoria Kahn
Scenografi: Anna Olofsson
Mask och kostym: Birgitta Rasmusson
Musik: Örjan Lidén
Medverkande: Mira Andersson, Victor Wigardt och Samantha Ohlanders


Hetero

Regionteatern Blekinge Kronoberg/ hi! art
1 augusti, Unga Klara

En klassrumsföreställning om heterosexualitet och normer. Vissa tycker att heterosexualitet är jättetrist. Lite grått. Och väl normalt. Men det kan ju också vara jättegulligt!

Benämningen “heterosexualitet” är inte särskilt gammal. Och inte särskilt använd, ens idag. Vissa vet knappt vad det betyder. Om du söker på “heterosexuell” på nätet så kommer det mest upp bilder och texter om människor som inte är heterosexuella. Som om heterosexualiteten inte kan existera för sig själv. Den kräver en motsats. Heterosexualitetens hela princip bygger på motsatspar. En Riktig Man och En Riktig Kvinna. Med “riktig” menas att någon med biologiskt manligt kön beter sig ”maskulint”. Och att något med kvinnligt biologiskt kön beter sig ”feminint”. Sådant kan vara ganska svårt. Det kräver övning. Vi måste lära oss det normala. Och ständigt påminna oss själva och varandra om det. Det normala är något mycket ömtåligt. Vi måste vakta noga på det. Annars kanske det går sönder. Och börjar läcka…

Idé & regi: Helena Sandström Cruz
Inspirerad av boken med samma namn av Sandra Dahlén
Scenografi & kostymdesign: Josefin Hinders
Medverkande: Anders Jacob, Indra Linderoth och Rebecca Riggo.


SLICK

Av och med: Sofia Södergård
1 augusti, Kilen, Fri Scen

I SLICK äntrar Sofia Södergård scenen transformerad till dragkingen Qarl Qunt. Vi får följa med på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen. Qarl har det fastaste handslaget och tycker att få saker går upp mot att pickla grönsaker. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance. Genom dansstilarna voguing och waacking levereras butch realness som utmanar det stereotypt maskulina och feminina.

Produktionen är skapad i samarbete med Norrlandsoperan 2018.

Medverkande: Sofia Södergård
Regiöga: Ulrika Malmgren
Koreografiöga: Tarika Wahlberg 


Los indeseables (ESP)

Nicolas Rambaud Dance Company
1 augusti, Lilla scenen
Boka biljett här >>

Varför finns det ett så stort behov av att klassificera människor?

FN erkänner förekomsten av:
112 olika sexuella kön.
112 divisioner
112 avslag
112 meningsskiljaktigheter
112 konflikter
112 minoriteter

Med den stora splittringen hamnar vi alla i en grupp: De outplånliga (Los Indeseables)

Los Indeseables är en samtida dansshow som inkluderar spanskt teckenspråk som vägrar passa in. Punkt slut.

Produktionen har sin urpremiär i Spanien i juli 2018.

Nicolas Rambaud är dansare, prisbelönt koreograf och pedagog, född i Frankrike. Han har studerat vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse i Paris och är titulerad L'Ecole Supérieure på Centre National de Danse Contemporaine d'Angers (Frankrike). Han börjar sin karriär som dansare med koreografen Carmen Werner i företaget Provisional Dance. 2003 grundade han och teaterregissören och dramatikern Coral Troncoso kompaniet Megaló - Teatro Móvil.

Koreografi: Nicolas Rambaud
Dansare: Davicarome, José Luis Sendarrubias, Nicolas Rambaud och Javier Amor (teckentolk)
Kompositör: David G. Mendoza
Ljusdesigner: Paloma Parra
Videodesigner: Anna Indalecio
Filmdesigner: MisterNilson
Kostymdesigner: Graciela S.
Tekniker: Carlos Bustos
Producent: Raquel Oltra
Produktion: AC Megaló

Engelska:

Nicolas Rambaud is a dancer, award-winning choreographer and teacher, born in France. He has studied at the Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Paris and is titled L'Ecole Supérieure at the Center National de Danse Contemporaine d'Angers (France). He began his career as a dancer with choreographer Carmen Werner in the company Provisional Dance. In 2003 he founded the company Megaló - Teatro Móvil with director and dramatist Coral Troncoso.
 

Snoppen blöder

Tvillingskapet
2 augusti, Unga Klara

En transterapipolitisk chakraritual av och med Tvillingskapet.

Snoppen blöder handlar om att vara transperson i en könsbinär värld och hela tiden känna hur könet skaver. Föreställningen vågar ställa frågor som; kan du ibland sakna dina bröst, så som de var innan Operationen? Kan du ibland sakna ditt gamla namn? I formen av en transterapipolitisk ritual bjuder Tvillingskapet in till en lika fiktiv som verklig gränstillvaro mellan kön och bortom, mellan teater och dans. Föreställningen består av talad och inspelad text som kommer från skådespelarnas egna dagböcker och flera år långa brevväxling med varandra. Texter som gestaltas i rörelser och helande dans. Den är en uppgörelse med en ständigt närvarande Blick – den som säger att du är på fel plats, i fel omklädningsrum (vilket av omklädningsrummen du än väljer), att vissa begär är radikala och andra inte och som får dig att skyla din kropp för att den ska slippa vara radikal. Snoppen blöder tar dig med till en parallell verklighet med rum för såväl sorg som hopp och speglande gemenskap.

Medverkande: Eddie Mio Larsson och Leopold K Bojsenburg
Koreografi: Paloma Madrid
Dramaturg: Robin N Spegel
Musik: Make Make, Mörkret m fl.
Teknik: Liv Piccolina


Out of the Closet (RUS)

Teatr.doc
2 augusti, Kilen

Out of the Closet är en dokumentärteater om homosexuella som kommer ut. Det är ett första försök att prata om den känsliga situationen i Ryssland på teaterscenen.

Förr eller senare ställs nästan alla homosexuella inför frågan: “Hur skulle jag berätta det här för mina föräldrar? Borde jag berätta det?”

Våra karaktärer, homosexuella i varierande åldrar och social status, ger olika perspektiv på frågan. Några känner det som att de lever med två tabun: föräldrarna och jobbet. Andra, i en sorts automatisk homofobiattack, letar efter korrektion i kyrkan. Några blir påkomna och fortsätter ljuga utan att tänka efter, eftersom de vet att även deras föräldrar är bekvämare med lögnen.

Artistiskt team:
Valery Voronetsky - idé och research
Nana Grinstein  - dramatiker och dramaturg
Anastasia Patlay —idè, research, regissör

ENGELSKA

Out of the Closet is a documentary theatre performance about gays ‘coming out’. This is a first attempt in Russia to speak about this delicate situation on the theatre stage.

Sooner or later almost every gay faces the question: “How would I say it to my parents? Should I say it?”.

Our characters, gays of different ages and social status, give different perspectives to this question. Some feel themselves comfortable living with two taboo: parents and job. Others in auto-homophobia attack look for “correction” in church. Some occasionally ‘get caught’ and keep lying without a second thought, because they know, that their parents, too, are more comfortable with the lie. 

Artistic team:
Valery Voronetsky - idea and research
Nana Grinstein  - playwright and dramaturg
Anastasia Patlay —idea, research, director of the show


Boys in trouble (USA)

Sean Dorsey Dance
2 augusti, Lilla scenen
Boka biljett här >>

Boys in trouble är en extravagant show av explosiv dans, råa känslor, uppkäftig humor, vågad teater, utsökt queer partnering och intimt berättande. Allt utfört med Sean Dorsey Dances tekniska precision, mod och mänsklighet.

“epic work … powerful, moving, hilarious”(Miami Herald)

“stunningly gorgeous powerful movement … remarkable choreography” (Fairfax Connection)

Long Table: Lois Weaver (GB)

3 augusti, Kilen, Fri Scen

Lois Weaver är en legendarisk performanceartist, regissör och professor i Contemporary Performance på Queen Mary University i London. Weaver har stor erfarenhet av lesbisk och feministisk performancepraktik och har framfört sina verk med sitt kompani, Split Britches, internationellt sedan 80-talet. Weaver kommer till Stockholm för att dela med sig av sin erfarenhet och ställa frågor om vad det innebär att vara queer och vara femme, genom hennes modell för publika diskussioner; Long Table. Long Table är en middagsbjudning strukturerad med etikett där konversationen är den enda rätten. Projektet kombinerar det teatrala och modeller för publikt engagemang och diskussioner. Middagsbjudningen som ofta kopplas till den feminina hemmafrun blir en scen för gemensam tanke, och du är välkommen!

Efter Long Table kommer det vara ett panelsamtal som utforskas femmeness genom ett queert perspektiv med Lois Weaver, Ulrika Dahl och andra akademiker och performanceartister.

ENGELSKA

Lois Weaver is a legendary performance artist, director and professor in Contemporary Performance at Queen Mary University in London. Weaver has extensive experience in lesbian and feminist performance practices and has been performing internationally with her company, Split Britches, since the 1980’s. Weaver comes to Stockholm to share her experience and ask questions around what it means to be queer and to be femme, through her model for public discussion, the Long Table. The Long Table is a dinner party structured by etiquette, where conversation is the only course. The project combines theatricality and models for public engagement and discussion. The often-feminized domestic realm of the dinner party becomes a stage for public thought, and you are invited!

After the Long Table there will be a panel discussion exploring femmeness in a queer perspective with Lois Weaver, Ulrika Dahl and other academics and performance artists.


Zebrafinken

Riksteatern
3 augusti, Unga Klara

Gripande och underhållande om att våga vara den du är. I denna monolog med reflektion över skoltidens utanförskap angriper Carlos Romero Cruz i sin examensföreställning från Stockholms Dramatiska högskola områden som identitet, självkänsla och längtan efter att passa in. Genom dragpersonan Carnita Molida hittar Carlos en underhållande och varm ton för att skildra tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld.

Medverkande: Carlos Romero Cruz
Av: Carlos Romero Cruz och Klas Wiljergård
Producent: Riksteatern 

Information

Scen

Olika spelplatser

Premiär

1 augusti 2018

Pris

  • Ordinarie:150 kr
  • Pridepass:75 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater

Just nu inga föreställningar inlagda