×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Foto: Triart

Arkiverat evenemang:

Jimmie

Skärisbiografen ● Rekommenderas från 11 år


27 maj 2018 15:15
Skärisbiografen


En impressionistiskt berättad historia om rädsla, nyfikenhet och saknad.

Jimmie berättar historien om fyraåriga Jimmie som måste åka på en resa med sin pappa och lämna mamma hemma. Men resan tar aldrig slut och ingen verkar veta var de ska. Förutom att de är på väg bort från något.

Om regissören

Det här är en serie händelser berättade ur ett barns perspektiv. Några av dem är grymma och orättvisa mot personerna i berättelsen, andra är hinder som måste övervinnas. Men sett med Jimmies ögon så förvandlas de, han varken dömer eller avfärdar. Istället för det som vi vuxna kanske skulle uppleva som överväldigande sorgligt eller bara svårt, så verkar Jimmie hitta nyfikenhet och styrka de mest oväntade situationer.
Jimmie handlar om en 4-åring som lämnar sitt hem för att det är för farligt att stanna kvar. Filmen är löst baserad på verkliga händelser och vittnesmål från familjer som tvingats fly från sina hem. Jag ville återberätta deras historier i en lite annan miljö. För att se om vi känner samma sak, eller någonting annat, när det är ett barn som heter Jimmie som flyr för sitt liv. Jag tycker alltid det är sunt att ändra perspektiv, att kliva in i en annan värld om än bara för ett ögonblick. Och då är filmens kraft enastående!” – Jesper Ganslandt

Jesper Ganslandt (f.1978) är uppvuxen i Falkenberg, Jesper Ganslandt (f.1978) är uppvuxen i Falkenberg, men flyttade till Stockholm vid millennieskiftet och började snart driva produktionsbolaget Fasad tillsammans med producenten Jesper Kurlandsky. 2006 kom den personligt färgade långfilmsdebuten Farväl Falkenbergsom väckte stor uppmärksamhet med sin speciella stil och närvaro. I rask takt regisserade han sedan Filmen jag inte pratar om längre (2008) och Apan (2009). 2012 släpptes Blondie som premiärvisades på filmfestivalen i Venedig. I Jimmie (2018), som öppnade filmfestivalen i Rotterdam, spelar Jesper Ganslandt själv huvudrollen tillsammans med sin son.

Press

Med Jimmie har Jesper Ganslandt skapat ett slags högaktuellt antikt drama, med en katharsis redan i filmens första fruktansvärda scen.
- Sveriges radio

Månsson jobbar ständigt med närbilder på och runt Jimmie och med det mjuka fokuset ges en känsla av att allt berättas ur Jimmies perspektiv. 
- Filmtopp

Jesper Ganslandt imponerar med Jimmie, ett estetiskt sammanhållet flyktingdrama som skildrar en kaotisk vuxenvärld ur ett barns perspektiv.
- DN

Om filmen:

Ålder: Rekommenderas från 11 år. Med vuxet sällskap är filmen tillåten från 7 år men inte yngre.

Språk: Svenska med svensk text
Originaltitel: Jimmie
Genre: Drama, thriller
Land: Sverige
Inspelningsår: 2018
Regi: Jesper Ganslandt

Information

Scen

Skärisbiografen

Speltid

1:31 h, ingen paus

Premiär

13 maj 2018

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Skärholmen, Ung

2018-05-27
söndag
15:15
136 Platser kvar
BOKA / KÖP