×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Goliat

Arkiverat evenemang:

Goliat

Skärisbiografen ● Från 15 år


19 november 2018 18:15
Skärisbiografen


Peter Grönlund är tillbaka med ett familjedrama som inte lämnar någon oberörd. Långfilmsdebuten Tjuvheder blev Guldbaggegalan 2016:s stora vinnare med baggar för bästa kvinnliga huvuddroll, bästa manus, bästa klipp, bästa kostym och bästa scenografi.

Kimmies pappa Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller vill anta. Det sociala arvet är dock tungt i släkten Henebro, där manlighet och styrka mäts i förmågan att vinna alla strider. Något som Kimmie aldrig lyckats med.

Regissörens kommentar om filmen

”Goliat är en historia om Sverige idag, skildrat genom en kriminell familj och mot en fond av nedlagda industrier, ökade samhällsklyftor och hårdnat politiskt klimat. Jag är intresserad av marginaliserade människor och av att inordna dom i en socialpolitisk kontext. Liksom i min förra film Tjuvheder finns här en tematik kring förhållandet mellan individ och grupp. Goliat är ett skrik från den svenska bakgården." ..."Världen i Goliat består av fejder som gått i arv, maktlöshet och statsförakt; en klaustrofobisk värld av laglöshet med bristande polisiär insyn, inramad av ett kargt och ödsligt landskap, fjärran statsmakten i Stockholms riksdag.” – Peter Grönlund 

 

Press

Man kan tala om det tyngande sociala arvet, om föräldrar som inte orkar bära det ansvar som påläggs dem, om när hedersbegreppet utesluter allt annat än våld. Men när det gäller ”Goliat” som film måste man också notera Peter Grönlunds förmåga att få fram den hundraprocentiga tonträffen hos skådespelarna – amatörer nästan alla -, flytet, rytmen, Gösta Reilands bilder, Dino Jonsäters klipp till och med de sista ensamma röda tomaterna innan frosten tar också dem.  
- DN

”'Goliat' är, som 'Tjuvheder', en påminnelse om hur svensk film kan se ut när den vågar sig på att betrakta samhällets skuggsida. Flera gånger under filmen associerar jag till italienska klassiker som 'Cykeltjuven'”, skriver Michael Tapper om Peter Grönlunds nya film.
- Sydsvenskan

”Goliat” är en mycket handfast påminnelse om den gigantiska ekonomiska klyfta som stora delar av samhället inte låtsas om. Hur är den då som film? Den skapar en känsla av autenticitet, ner i minsta detalj, i gardinuppsättningar och tatueringar och där fotografier i guldram från brukets glansdagar fortfarande sitter på väggen. Då alla de som nu misshandlar varandra fortfarande var i samma gäng.”Goliat” pekar ibland med hela handen men det är inte utan att det behövs.
- Kulturnytt i P1

 

 

Grönlunds finstämda porträtt av huvudkaraktärernas plågade familjer är inget annat än djupt hjärtskärande. I deras isolerade verklighet har kriminalitet, ständigt överhängande hot från diverse myndigheter och ekonomisk utsatthet blivit vardagsmat. De misstror alla sociala säkerhetsnät, tar lagen i egna händer i alla lägen och alla tomma löften från Rosenbad är bara obetydligt bakgrundsbrus ("stäng av den där skiten" säger Roland när han går förbi en tv som visar en partiledardebatt). Filmens träffande utforskning av den här typen av socioekonomisk problematik är både nyanserad och nästan rörande empatisk.
- Moviezine

 

OM FILMEN

Ålder: från 15 år men från 11 år med vuxet sällskap.
Orginaltitel: Goliat
Språk: Svenskt tal med svensk undertext
Genre: Drama
Land: Sverige
Inspelningsår: 2018
Skådespelare: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Davina Robinson
Regi: Peter Grönlund
Manus: Peter Grönlund

 

Goliat
Goliat
Goliat
Goliat

Information

Scen

Skärisbiografen

Speltid

1:26 h, ingen paus

Premiär

5 november 2018

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Skärholmen, Ung

2018-11-19
måndag
18:15
137 Platser kvar
BOKA / KÖP