Elisa Kragerups succéföreställning om Tove Ditlevsen gör unikt gästspel

Danska stjärnregissören Elisa Kragerups föreställning om författaren Tove Ditlevsen har tagit Danmark med storm. Nu kommer hon och konstnärskollektivet Sort Samvittighed till Kulturhuset Stadsteatern för ett unikt gästspel 31 maj och 1 juni på Klarascenen. Det blir denna hyllade föreställnings enda gästspel i Sverige.

Det banbrytande danska konstnärskollektivet Sort Samvittighed med Elisa Kragerup i spetsen – Danmarks hetaste regissör just nu – har rönt stor uppmärksamhet med sina egensinniga och personliga tolkningar av viktiga kvinnliga konstnärer. Hvid Magi var en teaterkonsert baserad på Anne Linnet musikaliska universum för vilken de belönades med en Reumert (2011). Tove! Tove! Tove! är deras fria tolkning av Tove Ditlevsens liv och verk baserad på utvalda texter av författaren. Det är en föreställning som kompromisslöst skildrar livet lika kompromisslöst som Ditlevsen själv gjorde i sin poesi och prosa.

Tove! Tove! Tove! hade urpremiär 2015 på Det Kongelige Teater i Köpenhamn och efter 40 utsålda föreställningar gick den ut på turné i Danmark. Nu kommer den till Kulturhuset Stadsteatern för ett unikt gästspel.

Tove! Tove! Tove! är en storartad föreställning. Elisa Kragerup och Sort Samvittighed lyfter fram ett oerhört intressant och viktigt författarskap med ett lekfullt och innovativt scenspråk. Jag är väldigt glad över att detta unika gästspel sker hos oss, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Elisa Kragerup (f. 1979) blev historisk när hon 2011 belönades med hela tre Reumert-priser: årets regissör och årets föreställning för Den Unge Werthers Lidelser på Det Kongelige Teater och årets musikteater för Hvid Magi på Betty Nansen Teatret. Och året därpå, 2012, var det dags igen – då fick hon en Reumert i kategorin årets regissör för Det gode menneske fra Sezuan och Sonetter, två föreställningar som hon satte upp Det Røde Rum (som hon varit med att grunda) på Det Kongelige Teater. 2015 mottog hon det danska Kronprinsparets kulturpris. Tidigare i år gjorde Kragerup operaregidebut med en egensinnig version av Figaros bröllop där handlingen är förflyttad från ett italienskt 1700-talspalats till en avdankad nöjespark på 50-talet.

Tove Ditlevsen (1917-1976) är en av Danmarks viktigaste författare, vars betydelse går att jämföra med Kerstin Thorwalls för den svenska litteraturen. Ditlevsen växte upp i ett arbetarhem på Vesterbro i Köpenhamn. Hennes författarskap kännetecknas av ett brutalt och ärligt språk som skildrar livet precis som det är. Med en blandning av humor, glöd och sarkasm beskrev hon sitt liv som barn, ung och vuxen. Hon utelämnade inget från sitt privatliv som var kantat av en hel del tragedier med flera komplicerade äktenskap, depressioner och alkoholmissbruk. Ditlevsen är särskilt ihågkommen för att långt innan kvinnorörelsen tog fäste i Danmark ge röst åt kvinnor och kvinnliga erfarenheter.

Elisa Kragerup och Sort Samvittighed är på plats i Stockholm i samband med gästspelet. Efter föreställningen den 31 maj medverkar de i ett samtal om sitt konstnärskap, projektet Det Røde Rum på Det Kongelige Teater och förstås om Tove Ditlevsen. Samtalet leds av vår teater- och scenkonstchef Anna Takanen.

Tove! Tove! Tove!

Tove Ditlevsens liv och verk fritt tolkat av konstnärskollektivet Sort Samvittighed

Gästspel från Det Kongelige Teater 31 maj och 1 juni Klarascenen

Medverkande: Jeanett Albeck, Rikke Bilde, Tilde Maja Fredriksen, Kitt Maiken Mortensen, Leila Vestgaard