Patti Smith till Kulturhuset Stadsteatern för utställning och samtal

Polarprisbelönad musiker, etablerad bildkonstnär och hyllad författare – Patti Smith är en av vår tids stora allkonstnärer. 23 september öppnar hennes fotoutställning Eighteen Stations i Galleri 3. Dessutom presenterar vi ett unikt samtal på Stora scenen mellan Patti Smith och Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet.

Utställningen Eighteen Stations, som presenteras i samarbete med Patti Smith och Robert Miller Gallery, New York, har sin utgångspunkt i boken M Train (2015). Boken och utställningen är tillsammans dokument från Patti Smiths liv och resor. Städernas caféer är centrala i den litterära och visuella berättelsen. Fotografierna är för Smith ett slags solitär, kreativ meditation från ett annars hektiskt turnéliv.

Kulturhuset Stadsteatern kommer även presentera Patti Smiths bibliotek, där besökare får läsa eller låna hem ett urval av hennes favoritlitteratur. Litteraturen är en central del i Smiths konstnärskap och flertalet av hennes fotografier hyllar erkända författare och konstnärer. Biblioteket blir ett komplement till utställningens berättelse.
– Det vilar något sorgligt och sublimt över Patti Smiths bildvärld. Varje fotografi är som en inbjudan till en berättelse, en stillsam prolog som manar till fördjupning. Att vi skapar ett bibliotek i anslutning till utställningen känns därför otroligt logiskt, säger Karina Ericsson Wärn, chef för Konst/Design & Mode.

Utställningen, som visas för första gången i Europa, presenterar över 80 fotografier men även en installation med handskrivna anteckningar och utskrifter. Patti Smith samlar på minnen från resor och dokumenterar och hyllar konstnärer hon beundrar, hon besöker författares hem eller gravar. Vi ser Frida Kahlos säng, Sylvia Plaths grav, Virgina Wolfs käpp. Några av fotografierna finns publicerade i boken M Train men flertalet har aldrig tidigare visats.

I samband med utställningens öppning presenterar vi lördag 24 september även ett närgånget samtal på Stora scenen mellan Patti Smith och Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet.
– Jag har lyssnat till henne på Litteraturhuset i Oslo, stått i ett hav av människor framför Skeppsholmsscenen en magisk augustinatt, läst Just Kids, M Train och hennes poesi och stirrat ner i fotoböckerna och sugit in hennes bilder. Jag räknar dagarna tills denna multidisciplinära konstnär kliver in i vårt allkonsthus, säger Ingemar Fasth, litteratur- och bibliotekschef.

Patti Smith (född 1946) etablerade sig som en av de viktigaste musikerna i sin generation genom albumet Horses (1975). Hon har gett ut 20 böcker, bland annat Just kids (2010), hennes memoarer om livet tillsammans med Robert Mapplethorpe. 2011 fick hon Polarpriset. Hennes fotografier finns representerade bland annat på The Museum Of Modern Art, New York och Centre Pompidou, Paris.

PATTI SMITH
EIGHTEEN STATIONS

Utställning i Galleri 3, 23 september 2016–19 februari, 2017
Pressvisning fredag 23 september kl. 15.30–16.30
Samtal på Stora scenen lördag 24 september kl. 14–15.15. Biljettsläpp tisdag 3 maj kl. 09.00
Utställningsansvarig: Maria Patomella, verkställande producent, Kulturhuset Stadsteatern.

Stefan Zachrisson

Presskontakt Konst/Design och Mode, Litteratur och Film