Olof Hanson och Ayesha Quraishi blir konstnärliga ledare för Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

60 år efter invigningen av den unika och k-märkta byggnaden Trappan i Vällingby slår vi nu åter upp portarna för Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby! I samband med att Kulturhuset Stadsteatern Vällingby nu invigs, har vi den stora glädjen att presentera regissören Olof Hanson och musikproducenten Ayesha Quraishi som konstnärlig ledare respektive biträdande konstnärlig ledare för det nya kulturhuset. Invigningen kommer att äga rum den 2 april med ett öppet hus, dessförinnan har teaterföreställningen Anna & Mats i Vällingby – en modernitet om kärlek urpremiär 19 mars.

– Det här är ett roligt och unikt samarbete mellan en av stadens starkaste offentliga institutioner och en etablerad föreningsverksamhet. Nu får västra Stockholm tillgång till en efterlängtad fast kulturscen samtidigt som vi breddar kulturutbudet i staden och gör kulturen tillgänglig för fler, säger Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

Medborgarhuset Trappan ritades av Sven Backström och Leif Reinius och invigdes 1956. Den ursprungliga hyresgästen Medborgarhusföreningen Trappan är fortfarande verksam och Kulturhuset Stadsteatern Vällingby kommer att ha ett tätt samarbete med dem.

– Vi fick i uppdrag av fullmäktige förra året att etablera en verksamhet i Västerort. Vi tittade på flera olika lokaler men självklart var det en dröm att få komma till Trappan i Vällingby. Den konstnärliga profilen kommer att vara scenkonst i en bred bemärkelse som rymmer både professionella och semiprofessionella verk – dans och rörelse! Men det ska också gå att göra utställningar här som rymmer de unika erfarenheter som finns här ute bland unga vuxna, vi vill vara en angelägenhet för alla västerortsbor. Medborgarhuset Trappan är en arkitektonisk pärla utan dess like. Det ligger mitt i byn, är vackert, funktionellt och nästan för bra för att vara sant, säger Benny Fredriksson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

Ayesha Quraishi och Olof Hanson kommer under 2016 förvalta den repertoar som ligger och parallellt bygga relationer med invånarna och lokala organisationer för att på djupet etablera Kulturhuset Stadsteatern Vällingby i Västerort. Verksamheten kommer att arbeta med stark lokalförankring och delaktighet med särskilt fokus på unga vuxna (15-25 år). Bredvid scenkonsten utlovas en hel del konsertverksamhet.

Ayesha Quraishi, Biträdande konstnärlig ledare Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

Ayesha Quraishi är musikproducent, systemteoretiker, filosof och konstnär. Hon har gjort ett flertal samarbeten med bland annat Kungliga Konsthögskolan, Kungliga Musikhögskolan och Riksteatern. Hon är även rapartist och har gett ut skivorna Jade Fever och The Lobby. Hon har en stark förankring till Hässelby-Vällingby där hon bott större delen av sitt liv. Hennes passion är att kombinera olika discipliner för att hitta nya vägar att lösa samhällsutmaningar och hylla människan.

– Vällingby är hemmaplan för mig. Här har jag upplevt allt från att ha att ha rappat på gatan till att försöka påverka stadsutvecklingen genom att driva olika projekt. Att nu få äran att tjäna min stadsdel och mina medmänniskor i detta otroliga sammanhang känns magiskt, säger Ayesha Quraishi.

Olof Hanson, Chef och konstnärlig ledare Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

Olof Hanson är utbildad vid Dramatiska institutets regilinje och var med och startade upp Ung Scen Öst. Sedan 2009 är han knuten som regissör till Stadsteatern och är även återkommande regissör på Teater Galeasen. Sedan 2012 är han konstnärlig ledare för Fri scen, en tjänst han kommer att behålla parallellt. Olof Hanson brinner för det fria kulturlivet och kommer att knyta frigrupper med tematiskt intressant innehåll till Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

– Det känns som en dröm att få vara med och bygga en scen från grunden. Jag vill öka kopplingen till samhället och att mitt skapande ska komma närmare min publik. Det känns extremt viktigt med deltagande, att inkludera medborgarna i en process är så mycket större än att bara arbeta med min egen vision. Att samarbeta med Ayesha känns fantastiskt, hon har en enorm kompetens och en bred populärkulturell kunskap. Hennes lokala anknytning och kontaktnät kommer att vara ovärderlig i vårt framtida arbete ihop, säger Olof Hanson.

Gemensamt för dem båda är det stora engagemanget för unga vuxna, en stark drivkraft att hitta nya konstnärliga uttryck och konstellationer samt förmågan att skapa intressanta samarbeten.

Repertoaren 2016 på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

ANNA OCH MATS I VÄLLINGBY – EN MODERNITET OM KÄRLEK
av Helena Von Zweigbergk
Urpremiär 19 mars 2016
Regi: Christian Tomner
Medverkande: Sanna Krepper, Niklas Hjulström, Maria Salomaa, Jörgen Thorsson samt barnen Emmeline Pilkrantz/Linn Bergqvist, Linnea Fors/Kajsa Elinder och Adam Hofvander/Elliot Helleday Ahlström.

IDIOM

Regi: Jonna Nordenskiöld
Dansare bl.a. Pär Andersson

Dessutom:

MEGASHOP – öppen och gratis dansträning med fokus på streetdance-kulturen för alla mellan 13 och 25 år.

Pressbilder finns att hämta på http://kulturhusetstadsteatern.se/Press/Pressmeddelanden/

Presskontakt Roger Mogert:

Tomas Gustavsson, 0761-22 91 99