Martina Hoogland Ivanow - utställning 31 oktober-19 januari

Härifrån till verkligheten

Fotografen Martina Hoogland Ivanow skildrar verkliga och poetiska situationer från vardagen. Händelser som annars kanske gått obemärkt förbi. I hennes fotografier möter verkligheten drömmen i nästan grumliga fotografier. I utställningen på Kulturhuset Stadsteatern debuterar hon även som regissör, med filmen Annelise Frankfurt. Filmen skildrar dansaren, koreografen och dockmakerskan Annelise Frankfurt (1926–2007) som var verksam under 50- och 60-talen och idag är delvis bortglömd.

– Det började med att Nils Harning, som är medverkande och kostymör i filmen, fick ett paket fullt av Annelises tillhörigheter skickat till sig, säger Martina Hoogland Ivanow. Paketet innehöll anteckningar och dockor. Och skickades anonymt. Jag fascinerades och förundrades över hur hennes öde hamnat i våra händer och fastnade för att hon är så motsägelsefull. Hon var både tillgänglig och otillgänglig, upphöjd och utsatt, eftersom hon väckte så mycket motvilja och fascination hos människor omkring sig.
Utställningen består utöver filmen av fyra bildserier.

Ett av Hoogland Ivanows mest uppmärksammade konstprojekt är Speedway (2001-2005). Under flera år fotograferade hon speedwayförare i Mongoliet, Sibirien och norra Europa.

Hoogland Ivanow har under långa perioder rest till övergivna platser och ingenmansland. Bland annat Sibirien, Sakhalin-ön i Ryssland, Tierra del Fuego i Argentina och Murmansk. Bilderna sammanställdes i bildsviten Far too close (2008).

I bildsviten Satellite (2010) har Hoogland Ivanow uppsökt olika samhällen som ekobyar och annorlunda gemenskaper inom till exempel new age-kulturen.

I den pågående bildserien Härifrån till evigheten undersöker Hoogland Ivanow människans förhållande till naturen. Ett förhållande som är sårbart och pendlar mellan kontroll och icke kontroll. I utställningen visas delar av detta projekt för första gången.

Martina Hoogland Ivanow – Härifrån till verkligheten

31 oktober–19 januari

För pressbilder eller mer information, kontakta

Robert Wolf, presskontakt, 076-123 13 98, robert.wolf@stockholm.se

Robert Wolf

Kommunikatör Biblioteken och Soppteatern.

robert.wolf@stockholm.se