Jesper Waldersten skapar en ny bildvärld kring Bröderna Lejonhjärta i stor utställning på Kulturhuset Stadsteatern

I maj 2018 öppnar utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten i Galleri 5 på Kulturhuset Stadsteatern. Genom Jesper Walderstens grafiskt dova illustrationer skapas en bildvärld som ger Astrid Lindgrens berättelse en ny, mörkare klangbotten. Välkommen till en utställning om kärlek, hat, sorg, solidaritet, förtryck och om den svåra konsten att vara människa.

– Jesper Waldersten är en av Sveriges ledande samtida konstnärer. Astrid Lindgren är en av våra absolut största berättare någonsin och hennes Bröderna Lejonhjärta är en av litteraturens mest älskade berättelser. Jag är oerhört hedrad att Kulturhuset Stadsteater kan göra detta möte möjligt, säger Benny Fredriksson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

– Astrid Lindgren arbetade med de bästa, säger Annika Lindgren på Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsbolag. De bästa illustratörerna, filmregissörerna och producenterna. Det vill vi fortsätta att göra. När stora självständiga konstnärskap möts kan ett plus ett bli mycket mer än två.

Kulturhuset Stadsteatern har en lång och uppskattad tradition av iscensättningar av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser.
– Flera av Astrid Lindgrens berättelser har de senaste 15 åren fått ny form på våra scener i väldigt uppskattade familjeföreställningar. Det känns spännande att få gå vidare med Astrid Lindgrens magiska värld även på bildkonstens område, säger Benny Fredriksson.

– Som utställningsbesökare kommer man möta Bröderna Lejonhjärtas olika karaktärer i en miljö som utmanar, det knakar och sprakar. Här finns förstås också Jesper Walderstens original, det grafiska hantverket. Utställningen riktar sig till alla åldrar då vi anser att konsten att uppleva saker och ting vare sig har en nedre eller övre åldersgräns, säger Karina Ericsson Wärn, chef Konst/Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern.

– Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro, berättar Jesper Waldersten

Jesper Waldersten har tidigare medverkat på Kulturhuset Stadsteatern, dels med en utställning på Kulturhuset och nu senast i scenkonstprojektet Det var inte jag. Igen. i samarbete med koreografen Kenneth Kvarnström.

Astrid Lindgren-dramatiseringar på Kulturhuset Stadsteatern:
Jonna Nordenskiöld har dramatiserat och regisserat Allra käraste syster och Pippi Långstrump. Johanna Huss har dramatiserat och regisserat Lotta på Bråkmakargatan. Daniel Lind Lagerlöf satte upp Alexander Mørk-Eidems dramatisering av Bröderna Lejonhjärta (2009) med scenografi och kostym av Charles Koroly. Och nu senast Ronja Rövardotter i regi av Ronny Danielsson och Mio min mio, i dramatisering av Kristina Lugn och regi Sofia Jupither.

Bakgrund till utställning och nyutgåva:
I maj ges även Astrid Lindgrens klassiker Bröderna Lejonhjärta ut i nyutgåva med Jesper Walderstens illustrationer. Bakgrunden till Jesper Walderstens arbete kring Bröderna Lejonhjärta är att han och regissören Tomas Alfredson inledde ett unikt samarbete i samband med filmatiseringen av Astrid Lindgrens berättelse. Deras gemensamma sökande efter en ny bildvärld kring Bröderna Lejonhjärta ledde fram till utställningen och nyutgåvorna av boken.

Utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten är producerad av Kulturhuset Stadsteatern.

Nyutgåvorna av boken Bröderna Lejonhjärta ges ut av Rabén & Sjögren.

Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten

25 MAJ–16 SEPTEMBER 2018 I GALLERI 5

För mer information kontakta:

Stefan Zachrisson, presskontakt Kulturhuset Stadsteatern. 072-584 80 19, stefan.lava.zachrisson@stockholm.se

Cilla Nergårdh, kommunikationschef Saltkråkan. 0709-38 46 52, cilla.nergardh@saltkrakan.se  Saltkråkans pressrum: www.mynewsdesk.com/se/saltkraakan-ab

Sofia Bengtsson, kommunikationsansvarig Rabén & Sjögren. 070-214 71 12, sofia.bengtsson@rabensjogren.se

Stefan Zachrisson

Presskontakt Konst/Design och Mode, Litteratur och Film