Dritëro Kasapi ny biträdande teater- och scenkonstchef

Dritëro Kasapi tillträder under maj en tjänst som biträdande teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern. I sin nya roll arbetar han nära teater- och scenkonstchefen Anna Takanen men kommer även att regissera egna uppsättningar. Han tackade ja till jobbet för att ”potentialen i huset är enorm”.

Dritëro Kasapi kommer ursprungligen från Makedonien, utbildades vid The Faculty of Dramatic Arts i Skopje där han bildade Children´s Theatre Centre. Under åren 2005 till 2008 var han konstnärlig ledare för Gottsunda Teater utanför Uppsala. Han har regisserat många framgångsrika uppsättningar, exempelvis De onda (2008) på Göteborgs stadsteater, Enron (2010) på Örebro länsteater, Martyrer (2013) på Stockholms stadsteater och nu senast den hyllade Folkets fiende (2015) i Malmö. Han känner Anna Takanen sedan slutet av 1990-talet då han kom till Stockholm som gästande regissör under Kulturhuvudstadsåret.

-   Det som fick mig att säga ja var en möjlighet att delta i Anna Takanens vision. Att få vara med och bidra i det konstnärliga samtalet, att lyfta fram andra berättelser. Det var också viktigt att jag skulle kunna fortsätta att vara utövande konstnär, att få möjlighet att regissera, säger han.

-   Jag ser Kulturhuset Stadsteatern som det mest spännande huset i Europa just nu. Det har en enorm potential till samarbete mellan konstformerna och en unik möjlighet att skapa kulturhändelser. Det är ett mål som måste få ta tid.

För Anna Takanen var det viktigt att få en ”konstnärlig praktiker” som sin biträdande teater- och scenkonstchef.

-   Dritëro Kasapi är en mycket intressant regissör med en fin fingertoppskänsla för frågor i tiden, säger hon.

-    Vi har dessutom en samsyn vad gäller genus och jämställdhetsfrågor.  Dritëro har både kunskap och cred i mångfaldsfrågor vilket är jättebra för huset. Jag är oerhört glad över att ha haft möjlighet att rekrytera honom.

Lotta Fristorp
lotta.fristorp@stadsteatern.stockholm.se