Bernard Cauchard debuterar som dockspelare i kosmisk dans- och dockteater för vuxna

Regissören, skådespelaren och dansaren Bernard Cauchard är ett välbekant ansikte för alla som följt Cullbergbaletten under Mats Eks ledning. I Du och jag­ –en kosmisk associativ dans- och dockteater för vuxenpubliken om livets alla situationer – syns han för första gången i rollen som dockspelare. Urpremiär 15 februari på Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern.

Du och jag är en fysisk och visuell föreställning av Bernard Cauchard och Marionetteaterns konstnärliga ledare Helena Nilsson. Efter två succéartade samarbeten med Cauchard som regissör, är rollskiftet upphovsmakarna emellan något som de båda menar har berikat processen med en mix av kompentenser.

Jag hade sett Bernard på scenen i Birgitta Egerbladhs produktioner och drömde om att få jobba med honom en dag. Jag tänkte att han, som har en sådan uttrycksfullhet och tydlighet i sina rörelser, borde även ha förståelse för dockteaterns uttryck. Det visade sig att jag hade rätt, berättar Helena Nilsson.

Du och jag vill utforska vad som händer när en dansare och en docka i mänsklig storlek tar plats på samma scen och begränsas till samma livsrum. En gestalt av kött och blod, den andra av tyg och trä. Men vem är vem? Föreställningen är ett sceniskt undersökande av kroppsspråk.

Tack vare min erfarenhet som dansare vet jag hur en kropp rör sig. Det krävs trovärdighet i rörelserna för att dockan ska komma till liv och det är också rörelser som leder handlingen framåt, tillsammans med musiken av Matti Bye, säger Bernard Cauchard.

Cauchard har tidigare samarbetat med Marionetteatern, då som regissör av de hyllade familjeföreställningarna Lindansarna och Papper, båda med stora framgångar.

Jag tycker om att arbeta med Marionetteatern eftersom det finns så mycket mer öppenhet i konstuttrycken här än på andra håll. I Du och jag öppnar vi upp mot dans och poesi och låter publiken tolka vad de ser – där finns likheter med dansen, säger Bernard Cauchard.

Bernard Cauchard var verksam på Cullbergbaletten under Mats Eks ledning mellan 1989-97. Cauchard har även regisserat på Riksteaterns Tyst Teater och skapat föreställningar för såväl hörande som döva. Som skådespelare och dansare har Bernard jobbat på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Dramaten och Norrlandsoperan.

DU OCH JAG

Non verbal. Från 15 år.
URPREMIÄR 15 FEB, KL. 19, MARIONETTEATERN, KULTURHUSET STADSTEATERN
Längd: 50 min

Av Helena Nilsson och Bernard Cauchard
Scenografi och kostym: Märta Fallenius
Ljus: Moa Deurell
Ljud och musikkollage: Matti Bye
Docka: Kay Tinbäck Du Rées

Mariam Hibombo

Presskontakt Parkteatern, Kretsteatern, Soppteatern och Marionetteatern.

mariam.hibombo@stadsteatern.stockholm.se

Pressbilder