×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Ko Un
Foto: Serge Assier

Arkiverat evenemang:

Ko Un (Sydkorea)

I samtal med Per Bergström

På grund av hälsoskäl och sviterna efter operation tvingas Ko Un att ställa in sina framträdanden i Sverige och Storbritannien.

Under den japanska ockupationen av Korea var Ko Uns modersmål förbjudet, men när han som tonåring hittade en olaglig poesibok lades grunden för en önskan om att skriva. Poeten Ko Un är flerfaldigt prisbelönad och ständigt nobelpristippad – nu är han aktuell i svensk översättning med samlingen Vit fjäril.

Samtalet tolkas av Ko Uns översättare Sun-Kyoung Choi. Per Bergström är samtalsledare och Sten Ljunggren uppläsare.

"Ko Un är en vild koreansk dans." /Barry Hill

"Ko Uns poesi är lika gammaldags som ett lerigt hjulspår på en landsväg efter regn, och samtidigt lika modern som ett DNA-chips." /Michael McClure

"Han har på något vis det som alla stora poeter har, barnets förundran är så stark hos honom, samtidigt som han vet allt om sorg" /Birgitta Wallin, Örnen och Kråkan

Ko Un är ett namn som ofta nämns i samband med spekulationer om Nobelpriset i litteratur. Han är översatt till ett tjugotal språk och har fått flera internationella priser. Mest känd är han som poet men han har skrivit både prosa, essäer och dramatik. Hans produktion är mycket rik och omfattar över 150 olika titlar. Ko Un blev buddhistisk munk under Koreakriget. Senare debuterade han som poet och deltog aktivt i kampen för demokrati i Sydkorea. Han dömdes till livstids fängelse 1980 men släpptes efter två år. Fullständig amnesti fick han först på 1990-talet.

Översättaren Sun-Kyoung Choi är född i Suwon och uppväxt i Seoul i Sydkorea. Hon disputerade i litteraturvetenskap vid Umeå universitet 2017 och undervisar nu i svenska och svensk litteratur vid Hankuk-universitetet i Seoul. Till Vit fjäril har Sun-Kyoung Choi valt ut dikter hon tycker om från Ko Uns digra produktion.

Per Bergström driver Ramús förlag som sedan 2002 gett ut översatt kvalitetslitteratur från ett 30-tal länder, såväl prosa som poesi,. 

Sten Ljunggren är skådespelare, som kom till Stockholms stadsteater 1989. Just nu är han aktuell i Lars Noréns Vintermusik.

I samarbete med LTI, Atlantis, Littfest Umeå och Internationell författarscen i Malmö.

Internationell författarscen är Sveriges äldsta scen för internationella författare, med efterföljare i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har över 550 författare besökt författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern.