×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Olga Tokarczuk och Jan Henrik Swahn, Kulturhuset Stadteaterns internationella litteraturpris
Foto: K. Dubiel for Polish Book Institute

Arkiverat evenemang:

Prisceremoni

utdelning av Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2016


Hörsalen


Möt pristagarna Olga Tokarczuk och Jan Henrik Swahn i ett samtal med juryledamöterna Maria Schottenius (DN) och Claes Wahlin (AB).

Samtalet förs på engelska.

Skådespelaren Christer Fant bidrar med uppläsning ur den prisvinnande romanen Jakobsböckerna.

För första gången delas Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris ut och priset går till Olga Tokarczuks roman Jakobsböckerna, utgiven av Ariel förlag, i översättning av Jan Henrik Swahn. Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern instiftade 2015 ett nytt litteraturpris för att premiera utländska författare och svenska översättare. Prissumman på 100 000 bekostas av Bonnierförlagen, De Oberoende, Natur & Kultur, Norstedts och Kulturhuset Stadsteatern.

Juryn består av Maria Schottenius (DN), Madelaine Levy (SvD), Elise Karlsson (UNT), Jens Liljestrand (Expressen), Claes Wahlin (Aftonbladet), Fredrik Lind (Bibliotek Plattan, Kulturhuset Stadsteatern). Ordförande är Ingemar Fasth (Konstnärlig ledare/Litteraturscenen, Kulturhuset Stadsteatern) och sekreterare är Hanna Karlsson (verkställande producent, Kulturhuset Stadsteatern).

Juryns motivering:

En överväldigande och bländande roman om en karismatisk judisk predikant, Jakob Frank, som levde i Polen under 1700-talet och vars lära splittrade den judiska befolkningen. Olga Tokarczuk målar suveränt upp en tid med människor och idéströmmar som hon gör levande med hjälp av en rad berättarformer, ett verk som Jan Henrik Swahn mästerligt har fört över till svenska.

Tack till Bergevall Ramar AB!

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

19 januari 2017

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Hörsalen

Just nu inga föreställningar inlagda