×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Ljuset återvänder. Eva Ström, Khashayar Naderehvandi, Katja Perat, Tom van de Voorde, Gabriel Itkes-Sznap, Arazo Arif
Foto: Kennet Rouna, David Reland, Tihomir Pintar, Rámus, Khashyar Naderehvandi, Patricia Reyes

Arkiverat evenemang:

Ljuset återvänder

Tom Van de Voorde (Belgien), Katja Perat (Slovenien), Eva Ström, Khashayar Naderehvandi, Gabriel Itkes-Sznap, Arazo Arif


Foajé 3


Vi firar vårdagjämningens tid med att låta sex poeter, svenska som internationella, tillsammans med skådespelare läsa fram ljuset. Baren är öppen så länge läsningarna pågår. Välkommen att fira in våren med oss och poesin!

Medverkande poeter är Tom Van de Voorde (Belgien), Katja Perat (Slovenien), Eva Ström, Khashayar Naderehvandi, Gabriel Itkes-Sznap och Arazo Arif. Medverkande skådespelare är Jonas Nilsson och Sofia Berg Böhm.


Om de medverkande

Tom Van de Voorde från Belgien har utkommit med två diktsamlingar, varav den aktuella Kärlek och jord är hans andra. Boken nominerades till priset för årets bästa diktsamling i Belgien. Van de Voorde är en central person på den flamländska lyrikscenen. Hans poesi ter sig som en ovanlig, ibland oroande, utforskning av naturen och samhället, som inte tvekar för att ta ställning mot de politiska systemens absurditeter och grymheter.

Katja Perat från Slovenien har utkommit med två diktsamlingar varav De bästa har fallit är hennes prisbelönta debut. Förutom att vara verksam som poet är Perat en välkänd litteraturkritiker och samhällsdebattör som fått lära sig leva med epitetet ”sin generations röst”. Hon har också skrivit operalibretton. Hennes dikt är högljudd, full av ironi samt rymmer blinkningar till filosofi- och litteraturhistorien.

Eva Ström debuterade 1977 med diktsamlingen Den brinnande zeppelinaren och fick två år senare ett genombrott med sin andra diktsamling, Steinkind. Hennes första roman, Det mörka alfabetet, publicerades 1982. Hon har bland annat tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2013 och Tegnerpriset 2010. I vår är hon aktuell med diktsamlingen Och morgonen redan stark och vaken omkring dig

Khashayar Naderehvandi debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes som följdes upp av romanen Vilar i era outtröttliga händer (2013). Hans nya diktsamling, Allting glittrar och ingenting tar slut, är en tredelad skildring av kärlekens villkor i en värld som präglas av avstånd i sviterna av krig, naturkatastrofer och förluster. Khashayar Naderehvandi tilldelades Sveriges Radios Novellpris 2014 för novellen Förhöret.

Gabriel Itkes-Sznap kritikerrosades för sin debutsamling Tolfingertal (2015). I Tolvfingertal anas konturerna av en våldsam familjeberättelse märkt av fördrivning och förlust. Det är en berättelse som rör sig oroligt kring sin egen omöjlighet, längs kanten av ett språk som hela tiden tycks spärrat, sönderfallande. Gabriel Itkes-Sznap är doktorand i estetik och har gått på Biskops Arnös författarskola.

Arazo Arif  är poet och journalist, samt projektledare och redaktör för plattformen Kultwatch.  Hon har bland annat publicerat sina dikter i tidskriften 10TAL och mottog tredje pris i Tensta Konsthalls Textpris 2015.

Jonas Nilsson hyllades häromåret för sin uppsättning av Albert Camus Främlingen på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen. Han har där även medverkat i flera kritikerrosade uppsättningar som VågenHamlet och Den unge Werthers lidanden, liksom i ett flertal föreställningar på Malmö Stadsteater.

Sofia Berg-Böhm har bland annat medverkat i flera uppsättningar på Unga Klara, Parkteatern, Malmö Dramatiska Teater och Orionteatern. Just nu är hon aktuell på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen. Hon är också sångerska och uppläsare av Dagens dikt i P1 samt har medverkat i TV-serier och filmer som Äkta människor och Beck - Sista vittnet.

I samarbete med Rámus, Albert Bonniers förlag och Norstedts.

Jonas Nilsson
Sofia Berg-Böhm
Ljuset återvänder. Eva Ström, Khashayar Naderehvandi, Katja Perat, Tom van de Voorde, Gabriel Itkes-Sznap, Arazo Arif

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

2:00 h, inklusive 1 paus

Premiär

18 mars 2016

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Foajé 3

Just nu inga föreställningar inlagda