×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Herta Muller, Internationell författarscen 2016, Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Stephanie von Becker

Arkiverat evenemang:

Herta Müller (Rumänien/Tyskland)

I samtal med Aris Fioretos


Hörsalen


En av vår tids viktigaste romanförfattare och essäister, Nobelprisbelönade Herta Müller, besöker Internationell Författarscen med en ny bok i bagaget.

I samtalsboken Mitt fosterland var en äppelkärna berättar författaren om sin uppväxt, de tidiga åren som författare i Rumänien, genombrottet i Tyskland med debuten Flackland, och om hur hon sedan - efter att hennes tillvaro i hemlandet blivit alltmer outhärdlig - lämnade Rumänien och bosatte sig i Berlin.

Herta Müller samtalar på tyska med Aris Fioretos. Samtalet tolkas till svenska av Elisabeth Geiger Poignant.

Herta Müllers rika författarskap skildrar tillvaron i det kommunistiska Rumänien, vardagen i en diktatur och den politiska landsflyktens rotlöshet. Hon föddes i augusti 1953 i den tysktalande byn Nitzkydorf, i Banatdistriktet i Rumänien och förbjöds länge att få sina verk publicerade i Rumänien. 1987 emigrerade hon västerut och är sedan dess bosatt i Berlin. Bland hennes mest omskrivna verk märks bland annat romanerna Hjärtdjur, Kungen bugar och dödar och Redan då var räven jägare. 2009 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur med motiveringen ”för att hon med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”.

Aris Fioretos har fått en rad utmärkelser, bland annat Sveriges Radios Romanpris och De Nios Stora Pris.  2015 Augustprisnominerades han för romanen Mary. Sedan 2010 professor i estetik vid Södertörns högskola. Han har även översatt bland andra Paul Auster och Vladimir Nabokov. Han utkom 2016 med essän Vatten, gåshud. Ett otal ord om romanen.

I samarbete med Rumänska kulturinstitutet och Wahlström & Widstrand. Mitt fosterland var en äppelkärna är översatt av Madeleine Gustafsson.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

27 september 2016

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda