Litteratur
Ojnareskogen, Gotland - Sannolikt skyddad efter 10 år lång konflikt om kalkbrott.
Foto: Marcus Elmerstad

Det som en gång var

En samtalsserie och en utställning om människa, teknik, natur och vår gemensamma framtid

Helena Granström och Marcus Elmerstads Det som en gång var (Natur & Kultur) är en bok som i text och bild kretsar kring frågan: Hur kan vi människor, med den kunskap vi i dag besitter, acceptera att vi rör oss mot en oåterkallelig förstörelse av vår egen livsmiljö? I Helena Granströms text ryms frågor om teknik och utveckling, politik och ekonomi, ideologi och biologi. Boken innehåller enastående svartvita bilder från hotade naturliga miljöer i Sverige av den prisbelönte naturfotografen Marcus Elmerstad.

Under tre kvällar i februari och mars låter vi bokens frågeställningar ge impulser till ett fördjupat samtal under panelsamtal på Bibliotek Plattan. Under perioden 2/2 till 10/3 visar vi också Marcus Elmerstads bilder ur boken i bibliotekets utställningsdel.

Samtalsledare: Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter