×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Svetlana Aleksijevitj i samtal med Margot Wallström
Foto: Margarita Kabakova och Kristian Poohl

Arkiverat evenemang:

Svetlana Aleksijevitj (Vitryssland/ Belarus)

i samtal med Margot Wallström


Stora scenen


Årets Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, besöker Internationell Författarscen för ett unikt samtal med Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Svetlana Aleksijevitj tilldelas årets Nobelpris i litteratur "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid." Aleksijevitj får Nobelpriset två år efter att hon satt punkt för sitt stora livsverk, Utopins röster – den röda människan. Svitens fem böcker är ett slags vittneslitteratur, skriven med ambitionen att ge den lilla Sovjetmänniskan en egen litterär röst. Själv har hon kallat sina böcker för "dokumentärromaner", i gränslandet mellan skönlitteratur och reportage.

Moderator för samtalet är Lena Jonson, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet och tidigare kulturråd i Moskva. För tolkningen står Svetlana Aleksijevitjs svenska översättare Kajsa Öberg Lindsten.

 

»Jag genomsöker livet efter iakttagelser, nyanser, detaljer. Mitt intresse i livet är inte händelsen i sig, inte kriget i sig, inte Tjernobyl i sig, inte självmordet i sig. Det jag är intresserad av är vad som händer med människan, vad tiden gör med henne. Hur beter sig människan, hur reagerar hon. Vad är biologi i henne, vad är tid, vad är människa i människan?«

Svetlana Aleksijevitj

Information

Scen

Stora scenen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

7 december 2015

Pris

  • Ordinarie:150 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Stora scenen, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda