×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Nadifa Mohamed Internationell författarscen  Kulturhuset Stadsteatern 2015
Foto: Sabreen Hussain

Arkiverat evenemang:

Nadifa Mohamed (Somalia/England)

i samtal med Andreas Ekström, Sydsvenskan


Studion


Somalifödda Nadifa Mohamed debuterade med romanen Black Mamba Boy 2009, en berättelse om den unga pojken Jamas uppväxt i Somalia på 1930-talet. Romanen blev nominerad till ett flertal litterära priser och vann det brittiska debutantpriset Betty Trask Award 2010. Förlorade själar är hennes andra, kritikerrosade roman som skildrar tre kvinnoöden i ett Somalia på väg in i inbördeskrig.

Samtalet är på engelska.

 

Om »Förlorade själar«

Det är i slutet av åttiotalet och Somalia är på randen till det inbördeskrig som landet fortfarande är drabbat av, och som har slagit sönder varje liten rest av ett politiskt system. I Förlorade själar får vi se de mänskliga dimensionerna av detta sammanbrott, i tre kvinnors kamp för överlevnad. Den kvinnliga soldaten Filsan kämpar för att försvara landets kommunistiska militärjunta men blir till slut den jagade, änkan Kawsar kämpar bokstavligt talat för sitt liv efter en svår misshandel av polisen, och flickan Deqo drömmer om sitt första par skor.

Översättning av Christina Stalby.

 

Kritikerröster om Nadifa Mohamed

”I både Black Mamba Boy och The Orchard of Lost Souls visar Nadifa Mohamed hur krig fortsätter att eka i flera generationer och varför alla länder behöver sina historieberättare: någon som kanske inte förklarar vad som hänt men som skildrar händelser så att förklaringar kan ges.” /Aminatta Forna, New York Times

”Berättelserna är chockerande och engagerande. Mohamed befinner sig inuti kvinnornas huvuden och bevisar att hon kan skriva utifrån ett vuxet krigsperspektiv lika övertygande som hon skildrar hur kriget förstör ett barns värld.” /Arifa Akbar, The Independent

 

Om de medverkande

Nadifa Mohamed föddes 1981 i Hargeisa i Somalia, och flyttade 1986 med sin familj till England, där hon vuxit upp och studerat. Förutom sin litterära verksamhet är hon också en återkommande skribent i The Guardian.

Andreas Ekström är journalist och författare. Han har bland annat skrivit Google-koden (2010), en reportagebok om företaget Google och Främling: en bok om Carola (2012) tillsammans med Johanna Koljonen. 2010 kom också boken Jag kräver att ni läser vaket och långsamt. Samtal med författare, en samling med författarintervjuer som han gjort för Sydsvenskan.

 

I samarbete med Natur&Kultur.

Information

Scen

Studion

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

12 mars 2015

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Studion, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda