×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Assaf Gavron. Internationell författarscen 2015.
Foto: Jonathan Bloom

Arkiverat evenemang:

Assaf Gavron (Israel)

i samtal med Ingrid Elam


Studion


Under kriget mot Gaza sommaren 2014 skrev Assaf Gavron en uppmärksammad artikel i DN Kultur, där han skildrade ”en ohållbar situation” i den interna israeliska debatten. Han vittnade bland annat om hur fredsaktivister, vänsteraktivister och intellektuella dödshotades och människor vågade inte protestera mot kriget. Nu är han äntligen aktuell på svenska med romanen Uppe på höjden, den skildring av bosättningar som blivit hans stora internationella genombrott.

Samtalet är på engelska.

 

Om »Uppe på höjden«

Uppe på av en av Västbankens kullar ligger Ma’aleh Hermesh C.

En tomatodling som genom Othniel Assis politiska slughet blivit ett jordbrukskooperativ, som nu håller på att bli en illegal bosättning. Medan familjer anländer från Tel Aviv och slamret från plåtslagarna hörs vida omkring försöker ideologen Othniel skapa enhet i ett samfund som präglas av motstridiga viljor. Här finns Gabi Kupper, kibbutzarbetaren som genomgått en religiös väckelse, och hans bror Roni, som återvänder från USA och ger sig in i ett affärssamarbete med palestiniern Moussa.

Efter att en amerikansk journalist förirrat sig upp på berget dyker Ma’aleh Hermesh C upp på en karta över illegala bosättningar. Demonstranter tar sig upp på berget, USA dras in, och snart är den internationella skandalen ett faktum.

Översättning av Erik MacQueen.

 

Kritikerröster om Assaf Gavron

”Gavron är uppenbart född författare, intelligent och fantastifull.”

/Ruth Margalit, Haaretz

”Det är glädjande att The Hilltop inte levererar några enkla lösningar.”

/David Ulin, Los Angeles Times

”Det perfekt iscensatta kaoset gör The Hilltop till en oumbärlig roman.”

/Sam Sacks, The Wall Street Journal

 

Om de medverkande

Assaf Gavron (f. 1968) är författare till flera romaner och har vunnit en rad priser. Gavron har också översatt engelskspråkig litteratur, bland andra J.D. Salinger, Jonathan Safran Foer och Philip Roth, till hebreiska.

Ingrid Elam är litteraturvetare och dekan för konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Hon är också verksam som litteraturkritiker och har varit kulturchef på Göteborgs-Posten, Göteborgs-Tidningen och Dagens Nyheter.

 

I samarbete med Natur&Kultur.

Information

Scen

Studion

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

9 april 2015

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Studion, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda