×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Anne Carson
Foto: Beowulf Sheehan

Arkiverat evenemang:

Anne Carson (Kanada)

Läsning med introduktion av Mara Lee


Hörsalen


Den kanadensiska författaren Anne Carson är mångfaldigt prisbelönad för sitt originella författarskap och hennes världsrykte som poet, essäist och berättare bara växer. Två av hennes böcker har utkommit i svensk översättning, Röd självbiografi (2009) och Makens skönhet (2012). Under 2015 utkommer Röd doc>, en fristående fortsättning på Röd självbiografi.

På Internationell författarscen läser hon ur sina verk.

Anne Carsons läsning inleds med en kort introduktion av Mara Lee. Både läsning och introduktion är på engelska.

 

Om »Röd doc>«

I Röd självbiografi berättade Anne Carson om den unge pojken Geryon – ett rött bevingat monster – och hans olyckliga kärlek till den känslokalla dagdrivaren Herakles, som krossar hans hjärta. Utifrån den antika myten skapade hon en modern diktberättelse om begärets irrvägar, om förtärande kärlek och vulkaniska eruptioner.

Röd doc> är en fristående fortsättning på den berättelsen, fast efter myten, när gestalterna – med nya namn – driver runt utan riktning. Geryon – G – är äldre och fortfarande olycklig, han tar hand om sina djur och förlorar långsamt sin skönhet. Hans gamla älskare dyker upp, numera en krigsveteran som kallar sig Sad. Tillsammans med den galna konstnären Ida och liftaren Hermes ger de sig ut på en planlös road trip, en pikaresk som leder över glaciärer och ängar, via en psykiatrisk klinik och en isgrotta full med fladdermöss. Nu gäller det att överleva kylan, överleva en berättelse som är slut, och en tid som oåterkalleligen har flytt.

 

Kritikerröster om Anne Carson

"Den skönhet Anne Carson åstadkommer med sin temperamentsfulla och komplext enkla dikt får mig som läsare att kapitulera. Njuta. Jubla." /Anneli Jordahl, Aftonbladet

"Anne Carson är svårkategoriserad. Hon rör sig fritt i en hybridform mellan lyrik, prosa och essäistik. Där tänjer hon hela det poetiska spektrumet, från framför allt den antika grekiska poesin och rakt in i samtiden… Hon är en sällsynt tekniskt medveten poet, som för den skull aldrig förlorar nerv och känsla i sina dikter." /Annina Rabe, Svenska Dagbladet

"Anne Carsons textvärld är spännande: de udda dubbelexponeringarna och infallen, den akademiska sakligheten som möter de ostillade begären. Det är några av byggstenarna i hennes författarskap och i varje bok sätts de samman på nya, överraskande vis" /Jonas Brun, Svenska Dagbladet

 

Om de medverkande

Anne Carson (f. 1950) är, utöver författarskapet, professor i antik grekisk litteratur, kritiker, antikforskare och översättare. Hon innehar McNaughton-professuren i klassiska språk vid McGill University i Montreal i Kanada och var under 2013 gästprofessor vid Stanford University. Hennes avhandling Odi et Amo Ergo Sum handlade om kärlek och hat i antik grekisk lyrik.

Mara Lee är författare, filosofie doktor i litterär gestaltning och översättare. Hon har bland annat mottagit Svenska Dagbladets litteraturpris för romanen Salome och fått PO Enquists pris. Hon disputerade nyligen med avhandlingen När Andra skriver. Mara Lee har översatt Anne Carson till svenska.

 

I samarbete med Romanska och klassiska institutionen, Stockholms universitet, Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet och Albert Bonniers Förlag.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

7 maj 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Hörsalen, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda