×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Andréa del Fuego & Vanessa Barbara, Internationell författarscen 2014 på Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Renato Parada & Nino Andrés

Arkiverat evenemang:

Andréa del Fuego & Vanessa Barbara (Brasilien)

i samtal med Malin Ullgren, DN


Hörsalen


OBS! På grund av sjukdom har Vanessa Barbara ställt in. Samtalet mellan Andréa del Fuego och Malin Ullgren blir av som planerat.

Andréa del Fuego och Vanessa Barbara tillhör båda en ny generation författare från ett Brasilien som i hastig takt genomgår en ekonomisk och samhällelig förändring. Nu finns deras hyllade skönlitterära debuter, Syskonen Malaquias och Salladsnätter, äntligen på svenska.

Samtalet tolkas från portugisiska av Lena Öhman.

Om »Syskonen Malaquias« av Andréa del Fuego

De tre syskonen Nico, Julia och Antonio skiljs åt efter att deras föräldrar dödats av ett blixtnedslag. Nico börjar arbeta på kaffeplantagen och hans två yngre syskon skickas till ett barnhem i staden. De två bröderna återförenas och några år senare reser de med en mystisk båt på andra sidan berget för att leta efter sin syster.

I berättelsen om det hårda livet på den brasilianska landsbygden under 1900-talets första hälft framträder en drömsk verklighet i flera lager. Syskonen Malaquias är en unik skildring av tre gripande livsöden i brytpunkten mellan modernitet och tradition.

Andréa del Fuego (f. 1975) är journalist och författare. Syskonen Malaquias är hennes debutroman. Den belönades med det prestigefyllda José Saramago-priset 2011.

Om »Salladsnätter« av Vanessa Barbara

När Ottos fru Ada dör efter femtio års äktenskap raseras i ett slag den trivsamma tillvaro de delat. Otto måste nu själv hantera de påträngande grannarna: ett apoteksbiträde som drömmer om att simma över Engelska kanalen, en ung antropolog som tittar på samma film om eskimåer varje kväll och en sjungande brevbärare som blandar ihop adresser.

För varje ny kontakt med grannarna blir Otto alltmer misstänksam och snart inser han att något inte står rätt till. Har Ada varit inblandad i en mörkläggning av något som hänt i kvarteret? Otto börjar samla bevis: han måste få reda på sanningen.

"Med gott gehör för det tragikomiska och skrönans oväntade vändningar skildrar Vanessa Barbara en tillvaro på gränsen mellan dröm och en verklighet som inte sällan grundar sig på riktiga händelser och fakta. Det är finurligt och fint iakttaget av en författare vi lär höra mer av framöver." /Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

Vanessa Barbara (f. 1982) är författare, journalist och översättare. Hon medverkade nyligen i Granta som en av de tjugo viktigaste litterära rösterna i dagens Brasilien och skriver regelbundet i The New York Times.

Malin Ullgren är kulturjournalist på Dagens Nyheter.

I samarbete med Natur & Kultur.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

30 september 2014

Pris

  • Ordinarie:90 kr
  • Stud. från 26 år:70 kr
  • Pensionär:70 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda