Konst/Design
Augusta Lundin som ung. Fotograf okänd. Stockholms stadsmuseum

Augusta Lundin och det moderna modets födelse

Föreläsning med Hanna Eide, doktorand i modevetenskap vid Stockholms universitet

9 maj 2019 17:30
Studion

Sömmerskan Augusta Lundin var dotter till en skräddare i Kristianstad och flyttade på 1860-talet till Stockholm för att börja arbeta i en hatthandel. Snart startade hon en egen modeateljé i liten skala på Malmskillnadsgatan, innan hon flyttade in i Brunkebergs hotell med sin växande verksamhet och blev berömd. En av hennes trognaste kunder var författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf.

Hanna Eides avhandling handlar om den Parisiska couturens grundande och hur dess praktiker spreds över hela Europa i från mitten av 1800-talet och framåt. Lundin var en del av den rörelsen och Eide studerar hur Augusta Lundins firma organiserades i samklang med utvecklingen i Paris.

Hanna Eide, foto: Bart van der Gaag

Augusta Lundin som ung. Fotograf okänd. Stockholms stadsmuseum

I biljettpriset ingår entré till utställningen Kvarterets kvinnor och föreläsningen. Fri entré för dig som är under 26 år.

I Studion, Sergels torg 3

Scen