Konst/Design

Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten

25 maj–16 september 2018

Galleri 5 •

I utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten får besökaren, liten som stor, möta berättelsens olika karaktärer, uppleva balansgången mellan ont och gott, svart och vitt.

Här ges tillfälle till att fundera på allt från döden till varför man ibland kan känna sig som en liten lort. Genom Jesper Walderstens grafiskt dova illustrationer skapas en bildvärld som ger Astrid Lindgrens berättelse en ny, mörkare klangbotten.

”Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro.”
Jesper Waldersten

Bröderna Lejonhjärta
Bröderna Lejonhjärta från 1973 är en av Astrid Lindgrens mest älskade romaner. En saga om kampen mellan gott och ont. Tillsammans kämpar Jonatan och Skorpan för att det goda ska segra, och det blir en strid på liv och död mot förtryck och tyranneri, för friheten och kärleken. I  samband med att utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten visas ges klassikern Bröderna Lejonhjärta ut i nyutgåva med Jesper Walderstens illustrationer.

Jesper Waldersten
Jesper Waldersten är en av Sveriges mest populära konstnärer och har tilldelats flertalet internationella utmärkelser. Med sin unika stil, där han till synes obehindrat blandar ord, bilder, musik och måleriskt konsthantverk skapar han distinkta bilder där ingenting är statiskt eller självklart. Resultatet blir oförutsägbart, fyndigt och illavarslande: under den humoristiska tonen lurar ett knivskarpt allvar. Waldersten har publicerat ett flertal böcker och ställt ut sina verk i Sverige och utomlands.

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern.

Astrid Lindgren Aktiebolag är upphovsrättsinnehavare till bilder, text och ljud hämtade från Astrid Lindgrens produktion och utgivning.