Konst/Design
Undated.
Foto: Vivian Maier. © Vivian Maier/Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York.

VIVIAN MAIER »IN HER OWN HANDS«

26 februari - 22 maj
Galleri 5 •

Ordinarie 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.

Med en kamera runt halsen dokumenterade Vivian Maier (1926–2009) gatulivet i New York och Chicago. Hon tog under 30 år, samtidigt som hon försörjde sig som barnflicka, närmare 120 000 bilder som hon inte visade för nästan någon medan hon levde.

När Maiers fotoskatt upptäcktes efter hennes död rönte det enormt stor uppmärksamhet världen över. Utställningen Vivian Maier: In her own hands utgör en omläsning av Maiers produktion; med utgångspunkt i ett stort antal nyligen framkallade filmrullar presenteras ett urval som inte har visats tidigare.

I början av 1950-talet tog amerikanskan Vivian Maier (1926-2009) anställning som guvernant i Chicago. Ett yrke hon kom att hålla sig till i fyrtio år. Hon levde obemärkt fram till 2007 då hennes fotografiska gärning upptäcktes: mer än 120 000 negativ, filmer i formaten super-8 och 16 mm, olika inspelningar, diverse fotografier och mängder av oframkallad film.

Vivian Maier fotograferade allt från gator, människor och föremål till miljöer. Hon skildrade det vackra i det ordinära, sökte de osynliga sprickorna och synliggjorde det banala. De anonyma människorna var hennes värld och motiv. Med sin blick och kamera snuddade hon vid dem en sekund.

Själv befann sig Maier oftast i mitten av den händelse som hennes kameraöga fångade. I bildens utkant framträder ibland spegelbilden av hennes ansikte, ibland faller hennes skugga på marken, ibland anar vi hennes egen silhuett någonstans. Under alla år som Vivian Maier levde med kameran som sällskap tog hon ett stort antal självporträtt och det med en ihärdighet som närmast är att beskriva som en besatthet.

Vivian Maier framkallade inte särskilt många av sina filmer och förvandlade få av sina negativ till papperskopior. Hon har därmed inte själv gett de utställda fotografierna deras slutgiltiga uttryck eller titel. Plats- och datumangivelser är hämtade från handskrivna anteckningar från Vivian Maiers arkiv.

I utställningen visas även filmerna Finding Vivian Maier (2014, 84 minuter, av John Maloof och Charlie Siskel) och Vivian Maier: Who took nanny's pictures (2013, 68 minuter, av Jill Nichols).

Samtliga verk kommer från John Maloofs samling i Chicago. Utställningen är producerad av diChroma photography, Madrid, Spanien. Curator: Anne Morin.

Visningar

De offentliga visningarna ingår i ordinarie entréavgift.

Tisdagar kl. 13.30: 8/3, 15/3, 29/3, 12/4, 26/4, 3/5, 10/5, 17/5

Instawalks

I samband med utställningen arrangerar vi även ”instawalks” inspirerade av Vivian Maiers fotografier, med hashtaggen #vivianmaiersthlm, under ledning av fotografen Mia Galde. Läs mer >

Presscitat

"En unik spegel av sin tid" / DN

"Sensationellt bra" /DN

"Genial gatufotograf" /P1 Kultur/Kulturnytt

Self-portrait, New York, 1953.
September 18, 1962. Vivian Maier – In her own hands. Öppnar 26 februari 2016 i Galleri 5, Kulturhuset Stadsteatern.
Self-portrait, 1955. Vivian Maier – In her own hands. Öppnar 26 februari 2016 i Galleri 5, Kulturhuset Stadsteatern.
Self-portrait, Chicago area, n.d, Vivian Maier – In her own hands. Öppnar 26 februari 2016 i Galleri 5, Kulturhuset Stadsteatern.
Armenian woman fighting on East 86th Street, September, 1956. New York, NY. Vivian Maier – In her own hands. Öppnar 26 februari 2016 i Galleri 5, Kulturhuset Stadsteatern.
Self-portrait, 1956. Vivian Maier – In her own hands. Öppnar 26 februari 2016 i Galleri 5, Kulturhuset Stadsteatern.
Self-portrait, undated. Vivian Maier – In her own hands. Öppnar 26 februari 2016 i Galleri 5, Kulturhuset Stadsteatern.

Öppettider Gallerier

Måndag 16-19
Tisdag-fredag 13-19

Lördag-söndag 11-17