Forum/Debatt
Alby metro

Slumpvis utvald? Ett seminarium om etnisk profilering

26 mars 2019 17:30
Under Fontänen

I kölvattnet av hur säkerhetsvakter och poliser agerat vid ett antal uppmärksammade incidenter i Stockholm under vintern och våren, har debatten kring etnisk profilering i Sverige blossat upp igen. I TV4:s Kalla fakta har rasifierade personer beskrivit hur de utsatts för etnisk profilering av polisen. Syftet med detta seminarium är att fördjupa debatten, bland annat utifrån en akademisk studie som Civil Rights Defenders har publicerat.

26 mars 2019, kl 17.30-19.00
Under Fontänen, Sergelgången, Sergels Torg
Fri entré (men biljett måste bokas här i förväg)
Seminariet filmas och streamas live på Facebook

Syftet med detta seminarium är att fördjupa debatten, bland annat utifrån en akademisk studie som Civil Rights Defenders har publicerat.  Studiens syfte är att utgöra underlag för en mer kunskapsbaserad och konstruktiv diskussion kring etnisk profilering som metod. Men också de konsekvenser som etnisk profilering får för polisens trovärdighet och, i det långa loppet, den sociala sammanhållningen i samhället.

Under seminariet kommer fenomenet etnisk profilering att diskuteras utifrån flera perspektiv. Nationella och internationella experter, inklusive representanter för polisen och grupper som utsätts för etnisk profilering, kommer dela med sig av sina tankar kring hur man ska kunna arbeta med frågan framåt och vad som bör undvikas. Seminariet kommer även att behandla en nyligen utgiven rapport som berör skillnader för individer utifrån deras etniska bakgrund i de olika straffrättsliga systemen inom EU.

OBS! Seminariet består av två panelsamtal. Det första samtalet kommer att vara på svenska och det andra på engelska.

Seminariet arrangeras av Kulturhuset Stadsteatern och Civil Rights Defenders i samarbete med den brittiska organisationen Fair Trials

Introduktion: Katri Linna, Senior Legal Adviser, Civil Rights Defenders

Panel 1 (på svenska)

Malcolm Jallow, riksdagsledamot (v) och aktiv i Afrosvenskarnas Riksförbund

Rissa Seidou, polis som arbetar i Järva

Diana Nyman, romsk aktivist

Panel 2 (på engelska)

Victor Olisa, tidigare polis i Londons poliskår och expert på etnisk profilering

Alex Mik, Campaigns and Networks Direcor, Fair Trials

Hanif Azizi, polis som arbetar i Järva

(Ytterligare namn tillkommer)

RANDOMLY SELECTED? A SEMINAR ON ETHNIC PROFILING

This winter and spring, several incidents involving security guards or police in Stockholm has sparked a new debate on ethnic profiling in Sweden. In recent reporting by, among others, the broadcaster TV 4, a large number of Swedish people of colour has described being racially profiled by members of the police force. The purpose of this seminar is to continue and expand the debate on the subject, based on an academic study published by Civil Rights Defenders.

The study aims to lay the foundations for a more knowledge-based and constructive discussion on the method of ethnic profiling and its negative impact on the legitimacy of the police and in a longer run, the cohesion of the social community.

26 March 2019 , 17.30-19.00
Under Fontänen, Sergelgången, Sergels torg
Admission free (but seats must be reserved in advance)
The seminar will be live streamed

In this seminar, the phenomenon of ethnic profiling in Sweden will be discussed from several perspectives. National and international experts, including representatives of the police authority as well as groups in society that experience the effects of profiling, will give their views on possible ways of moving forward and traps to be avoided. The seminar also examines a recent report on disparities in Criminal Justice Systems for individuals of different ethnic background in the European Union, as a set-up for the subject.

The seminar consists of two panel discussions, the first in Swedish and the second in English.

Introduction: Katri Linna, Senior Legal Adviser, Civil Rights Defenders

Panel 1 (In Swedish)

Malcolm Jallow, Member of Parliament, Vänsterpartiet (The Left Party) and active in Afrosvenskarna (the Afro-Swedes’ organization)

Rissa Seidou, Police Officer working in Järva

Katri Linna, Senior Legal Adviser, Civil Rights Defenders

Diana Nyman, Roma activist

Panel 2 (In English)

Alex Mik, Campaigns and Networks Director, Fair Trials

Victor Olisa, former police officer at the London Metropolitan Police and expert on ethnic profiling

Hanif Azizi, Police Officer working in Järva

(more names will be added shortly)

This seminar is co-organised by Kulturhuset Stadsteatern, Civil Rights Defenders and Fair Trials.

Scen

Under Fontänen