Forum/Debatt

Sen kväll på jorden: Klimatet och kulturen

19 februari 2019 19:30
Årsta Folkets Hus Teater

Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga, en diskussion som på många sätt skär in i allt annat. Samhällsutvecklingen tycks närmast skrika efter ett mer existentiellt perspektiv: Har vår livsstil blivit ett hot mot planetens framtid? Och hur kan vi i så fall förändra vårt sätt att leva i en riktning som är mer hållbar?

Med premiär den 19 februari presenterar DN Kultur i samarbete med Forum/Debatt i vår en serie programkvällar där vi går på djupet i klimatfrågan. Arrangemangen hålls på Folket hus i Årsta, en av de partnerscener som Kulturhuset Stadsteatern gästar under 2019.

Årsta Folkets Hus

19 februari, kl 19.30-21.00

Biljetter: 60 kr ordinarie, 40 kr rabatt (student, pensionär, DN-prenumerant)

Premiärkvällen ägnar vi åt en exposé över kulturens förhållande till klimatet, en sorts kulturhistorisk grundkurs ur klimatperspektiv. Vad behöver vi läsa för att förstå vad som händer? Vilken konst och vilka filmer ska vi se? Vad tänkte våra förfäder, från Pieter Bruegel dä och hans vintermålningar från 1500-talets lilla istid, till de samtida ekopoeter som förnyar 10-talets svenska lyrik? Via panelsamtal och scenframträdanden möter vi verk som ger ledtrådar till utvecklingen – och kanske också visar en väg bort från klimatkrisen.

Kvällen hålls i två akter. I mellanakten presenteras en exklusiv visning av konstnären och regissören John Skoogs suggestiva kortfilm Sent på jorden, nyligen uppmärksammad på Moderna museets Modernautställningen.

Medverkande:

Göran Greider, författare och chefredaktör Dala-Demokraten

Sara May Kahl, snickare, konstnär och jordbrukare

Pella Kågerman, regissör aktuell med filmen Aniara

Sofia Roberg, litteraturvetare inriktad på ekopoesi

Martin Olin, docent i konstvetenskap samt forskningschef, Nationalmuseum

Björn Wiman, författare och kulturchef Dagens Nyheter