Forum/Debatt

PI-samtal: Mångkultur och medborgerlig identitet

Under Fontänen

Pi-samtal: Multi-culture and civic identity

During the last decades Sweden went from a homogeneous culture to a pluralistic immigrant country. Both state and society have had some difficulty dealing with several issues that have come to light during this period. For example, there here have been discussions regarding: hijab and burqa, religious schools, Adhan, the Islamic call to worship, labour migration and clan culture.

What does it mean to be a Swedish citizen today? What kind of demands are put on the Swedish citizenship and which principles do politicians refer to when they want to limit or expand the acting space of minorities?

Welcome to a Pi-samtal which will explore the idea of Swedishness and what a pluralistic social contract means in practice?

Pi-samtal is a collaboration between Fri Tanke, The Royal Swedish Academy of Sciences (Kungl. Vetenskapsakademien) and Kulturhuset Stadsteatern in Stockholm, Sweden. This is a series of talks that reflects over the frontlines of science and wants to increase the knowledge of the world and ourselves. The name refers to the mathematical constant π.

Participants:
Henrik Dahlquist, Phd in political philosophy, University of Oxford
Mark S. Weiner, Visiting professor at the Department of English, The Swedish Institute for North American Studies, Uppsala Universitet
Katharina Berndt Rasmussen PhD, researcher in philosophy Institute for Futures Studies
Hamid Zafar, head of education Mullsjö kommun, recently named "Swede of the Year"

The talk is chaired by Christer Sturmark, CEO and publisher at Fri Tanke

Pi-samtal: Mångkultur och medborgerlig identitet (samtalet hålls på engelska)

Vad innebär det att vara medborgare i Sverige idag? Vilka krav ställs på medborgarskapet och vilka principer hänvisar politiker till när de begränsar eller utökar minoriteters handlingsutrymme?

Sverige har gått från en homogen folkhemskultur till ett pluralistiskt invandrarland under de senaste decennierna. Exemplen på fenomen som både stat och samhälle haft svårigheter att hantera och förhålla sig till är många: hijab och burka, religiösa friskolor, böneutrop, arbetskraftsinvandring och klankultur för att nämna några exempel.

Välkomna till ett PI-samtal som utforskar synen på svenskhet och vad ett pluralistiskt samhällskontrakt betyder i praktiken. Samtalet hålls på engelska.

PI-samtalen är ett samarbete mellan Fri Tanke, Kungl. Vetenskapsakademien och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och vill öka kunskapen om verkligheten och oss själva. Namnet syftar på det matematiska talet π.

Medverkande:

Henrik Dahlquist, doktorand i politisk filosofi i Oxford
Mark S. Weiner, gästprofessor i juridik Uppsala Universitet
Katharina Berndt Rasmussen, fil.dr, forskare i praktisk filosofi Institutet för framtidsstudier
Hamid Zafar, nyligen utseded till "Årets Svensk", utbildningschef Mullsjö kommun

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och förläggare Fri Tanke

Datum: 7 februari Tid: 17.30–18:30
Plats: Kulturhuset Stadsteatern
Anmälan: Biljetterna kostar 60 kr ordinarie och 40 kr student/pensionär

Scen

Under Fontänen

Speltid