Forum/Debatt

PI-samtal: Mångkultur och medborgerlig identitet

7 februari 2019 17:30
Under Fontänen

Vad innebär det att vara medborgare i Sverige idag? Vilka krav ställs på medborgarskapet och vilka principer hänvisar politiker till när de begränsar eller utökar minoriteters handlingsutrymme?

Sverige har gått från en homogen folkhemskultur till ett pluralistiskt invandrarland under de senaste decennierna. Exemplen på fenomen som både stat och samhälle haft svårigheter att hantera och förhålla sig till är många: hijab och burka, religiösa friskolor, böneutrop, arbetskraftsinvandring och klankultur för att nämna några exempel.

Välkomna till ett PI-samtal som utforskar synen på svenskhet och vad ett pluralistiskt samhällskontrakt betyder i praktiken. Samtalet hålls på engelska.

PI-samtalen är ett samarbete mellan Fri Tanke, Kungl. Vetenskapsakademien och Kulturhuset i Stockholm. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och vill öka kunskapen om verkligheten och oss själva. Namnet syftar på det matematiska talet π.

Medverkande:

Henrik Dahlquist, doktorand i politisk filosofi i Oxford