Forum/Debatt
civil rights defenders turkiet

Människorättsförsvarare i Turkiet: Mot alla odds?

6 maj 2019 17:30
Under Fontänen

De senaste åren har situationen för mänskliga rättigheter försämrats avsevärt i Turkiet, inte minst sedan det misslyckade kuppförsöket 2016. Trycket på det civila samhället har ökat och människorättsförsvarare övervakas och utsätts för hot, trakasserier, smutskastningskampanjer eller fängslas på grund av sitt arbete.

Grundläggande fri- och rättigheter, inklusive yttrandefrihet, mötesfrihet och rätten till en rättvis rättegång, är kraftigt åsidosatta. Godtyckliga gripanden har resulterat i att MR-aktivister suttit fängslade i över ett år utan rättegång.

Datum: 6 maj 2019
Tid: 17.30 – 19.00
Språk: engelska
Livestream: seminariet filmas och streamas live på Kulturhusets Facebooksida
Plats: Under Fontänen, Sergelgången, Sergels torg
Fri entré – men biljett måste bokas i förväg, här nedan.

Trots ett allt hårdare klimat, finns det fortfarande en mycket livfull och engagerad gemenskap av människorättsförsvarare i Turkiet som fortsätter kämpa.

Şebnem Korur Fincancı, ordförande för turkiska Human Rights Foundation och Murat Çelikkan, en av cheferna för Hafıza Merkezi (Truth Justice Memory Center), är två av Turkiets mest namnkunniga och aktiva MR-aktivister i dag. På seminariet får vi ta del av deras bild av situationen i landet. De har båda åtalats under senare tid, 2017 satt Murat Çelikkan fängslad i två månader på grund av sitt arbete, och delar med sig av sina vittnesmål.

Moderator: Sinan Gökçen (Civil Rights Defenders)

Kort om deltagarna

Murat Çelikkan är journalist och en av Turkiets starkaste röster i kampen för att mänskliga rättigheter ska respekteras. Han har lagt grunden för flera framstående människorättsorganisationer och är idag en av cheferna för Hafiza Merkezi  (Truth Justice Memory Center). Organisationens mål är att rikta strålkastarljuset mot de brott mot mänskliga rättigheter som begås, samt stötta offrens anhöriga i deras kamp för rättvisa och upprättelse. Murat Çelikkan har vunnit flera priser för sitt arbete, 2018 tilldelades han Civil Rights Defenders pris som årets människorättsförsvarare. Här kan du läsa mer och se en film om hans viktiga arbete.

Şebnem Korur Fincancı är känd världen över för sitt arbete med att dokumentera tortyr. Hon är ordförande för en av Turkiets största människorättsorganisationer, Human Rights Foundation, som arbetar med att dokumentera människorättsbrott och behandla överlevare av tortyr. Trots försök att tysta henne har Şebnem Korur Fincancı inte gett upp sin kamp mot tortyr, utan fortsatt att stå upp för sanningen. Hon är medförfattare till fler än tio böcker och hundratals artiklar om rättsmedicin. Hon har vunnit flera priser för sitt arbete.

Seminariet arrangeras av Civil Rights Defenders och Kulturhuset Stadsteatern.

Varmt välkomna!

Scen