×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
8 mars. Kulturhuset Stadsteatern 2017
Foto: Kulturhuset Stadsteatern

Arkiverat evenemang:

8 mars


torsdag 8 mars 2018
Foajé 3 • Fri Entré


Den 8 mars är Internationella kvinnodagen, och Forum/Debatt och Kulturhuset Stadsteatern bjuder i vanlig ordning in till ett fullmatat program med samtal, seminarier och debatter om jämställdhet och feminism. Givetvis ägnas höstens #MeToo-rörelse flera punkter. Bland gästerna under eftermiddagen finns Ebba Witt-Brattström, Alexandra Pascalidou, Anna Hedenmo, Åsa Linderborg, Sara Abdollahi, Isabelle Ståhl och Karin Olsson. Fri entré, varmt välkomna!

PROGRAM 

Kl 16.30: En klass för sig?

Författarna Alexandra Pascalidou, senare i vår aktuell med Mammorna: en berättelse om Sverige, och Pernilla Alexandersson, uppmärksammad för sin bok Gravidilska, möts i ett samtal om hur graviditet och moderskap suddar ut klassgränser och tvingar ner de flesta kvinnor i samma gungiga båt. Arrangeras i samarbete med bokförlaget Atlas.

Moderator: Zandra Thuvesson 

Kl 17.10: Den vilda jakten på oss själva

I dagens samhälle är ett aktivt liv och en vältränad kropp självklara tecken på framgång. Men vad säger egentligen självhjälpstrenden och viljan att optimera sin vardag om våra könsroller? Carl Cederström, docent i företagsekonomi och bokaktuell med Den vilda jakten på ett bättre jag, samtalar med Isabelle Ståhl, författaren bakom hyllade romanen Just nu är jag här. Arrangeras i samarbete med Natur och Kultur.

Moderator: Jenny Jägerfeld 

Kl 17.50: Livepodd: Hysteria

Journalisten Sara Abdollahi fick ideén till podden Hysteria när hon läste Karin Johannissons bok Den sårade divan, som handlar om kvinnor som förvandlat sina diagnoser till ett verktyg för att skapa stor konst. Hur gör dagens kvinnor för att vara konstnärsmonster? Hysteria gästar Forum/Debatts scen, där Sara Abdollahi samtalar med författaren Saskia Vogel och Åsa Beckman, biträdande kulturchef på Dagens Nyheter. 

Kl 18.30: #MeToo: En mediedomstol?

Under hösten vittnade tiotusentals kvinnor om sexuella trakasserier och ett rättssystem som länge svikit halva befolkningen. Flera kända män förlorade sina jobb efter att ha anklagats för övergrepp. Den senaste tiden har allt fler röster höjts för att #MeToo satte rättssäkerheten ur spel, och fick medierna att agera både åklagare och domare. Glömde journalisterna sin granskande roll? Nu möts Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo, Expressens kulturchef Karin Olsson och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, samt Maria Robsahm, initiativtagare till #allavi, i debatt.

Moderator: Axel Gordh Humlesjö, journalist på SVT 

Kl 19.00: #MeToo: Efter revolutionen?

#MeToo-rörelsen har dragit fram som en storm över Sverige – och är, med författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström ”i färd med att utvecklas till den hittills största revolutionen i mänsklighetens historia.” Vad krävs nu för att ta tillvara kraften i #MeToo? Och vad kan vi lära av vårt grannland Finland, där kvinnor inte gick samman branschvis utan istället som kollektiv i uppropet #dammenbrister. I samtal med den finlandssvenska författaren Ylva Perera blickar Ebba Witt-Brattström framåt och utåt. Ytterligare namn tillkommer. Arrangeras i samarbete med den finlandssvenska kulturtidskriften Astra.

Moderator Zandra Thuvesson 

Kl 19.35: Svenska PEN presenterar: #MeToo och yttrandefriheten i Ungern

Inför valet i Ungern 8 april uppmärksammar Svenska PEN:s tidskrift Dissidentbloggen den hotade yttrandefriheten i Ungern. Hur påverkas kvinnors rättigheter av den familjekonservativa politiken under regeringen Orbán?

Vad hände med #Metoo i Ungern? Vilken röst har kvinnliga författare i det allt mer polariserade kulturklimatet? Medverkar i samtalet gör de ungerska författarna Kristina Tóth, introducerad på svenska 2015 med collageromanen Pixel, och Orsolya Karafiáth, som medverkar i senaste numret av Dissidentbloggen.

Moderator Cecilia Hansson 
Tolk: Anna Révész

Missa inte heller: 

Kl 12.00: Debatt: Hur når vi jämställda löner? 

En kvinna får i genomsnitt 4 200 kronor mindre än en man i lön varje månad. Hur ska de ihållande löneskillnaderna och ojämställdheten på den svenska arbetsmarknaden brytas? Företrädare för sex riksdagspartier möts i Foajé 3, våning 3, i en debatt som arrangeras i samarbete med 16:02-rörelsen. Mer information här

FILM i Klarabiografen:

Kl 12:00: Agatha - granndetektiven - FRI ENTRÉ
Tioåriga Agatha-Christine, A-C, gillar att vara ensam och älskar mysterier och deckarhistorier. Hon har nyss flyttat in i ett nytt hus och i ett källarförråd inreder hon en detektivbyrå. Det första fallet verkar vara enkelt, men det utvecklar sig till en mycket komplicerad historia. Huvudmisstänkt är en jämnårig kille som A-C stöter ihop med i närbutiken på hörnet 


Kl. 13:45: Jeune Femme - Förhandsvisning
Jeune Femme vann Bronshästen för Bästa Film på Stockholms filmfestival 2017. I Léonor Serrailles hyllade debut följer vi en ung kvinnas kamp att hitta sig själv. Paula var expert på rollen som flickvän men efter att nyligen ha separerat behöver hon uppfinna sig själv på nytt. Hon prövar olika roller och sammanhang men ingenting passar riktigt. Det enda hon är säker på är att hon har sin katt och sitt kvarter

Kl 16:00: Lady Bird - Förhandsvisning
I Lady Bird får vi se ett dramatiskt och turbulent förhållande mellan en mamma och hennes tonårsdotter. Christine "Lady Bird" McPherson (Saoirse Ronan) kämpar mot, men är precis som hennes väldigt kärleksfulla och viljestarka mamma (Laurie Metcalf), en sjuksköterska som arbetar outtröttligt för att hålla familjen uppe efter att Lady Birds far (Tracy Letts) förlorar sitt jobb.

Kl 18.00: Black Panther - Film & samtal
En specialvisning och samtal om filmen med Ahmed Berhan, komiker och skådespelare aktuell i hyllade Hjärtat, och Marieme Niang Ndiaye, CinemAfrica. Samtalsledare: Mohamed El Abed, programledare för podden Secrets på Radiotopia Showcase

MUSIK PÅ PLATTAN:

Kl 12.00
Nike Markelius, känd som trummis i Tant Strul, sångerska/låtskrivare i bl.a. Nike & Röda Orkestern och som författare, uppträder som soloartist med nya låtar. Text och sångbaserade gitarrsessioner präglade av djupt personliga texter och täta skimrande gitarrvävar. Med flera spännande instrumentalister på scen, som skapar ett flödigt musikaliskt rum för berättelserna och den starka rösten att framträda i. Musikalisk inriktning är alternativ rock/pop med punknerv, drömkänsla och stor dynamik.www.nikemarkelius.com