Forum/Debatt

Debatt: Hur mycket grodor tål Sverige? Humor som politiskt vapen

onsdag 13 september
Studion • Fri Entré

Det är 2017, snart höst, och debatten har inte under något tillfälle i mänsklighetens historia varit så rolig som nu. Nä, vi bara skojar. Däremot är det uppenbart att humor i olika former används allt mer som verktyg inte bara för att kommentera utan också för att försöka påverka det politiska samtalet. Nu bjuder Forum/Debatt in fyra experter på området till Studion på Kulturhuset Stadsteatern – Aron Flam, Bawar Ismail, Dilan Apak och Johannes Klenell.

Sedan den amerikanska valrörelsen har ironin varit ett av den så kallade alternativhögerns främsta vapen i det dagliga kriget på nätet. Det många skulle kalla rasistisk eller sexistisk provokation är enligt alt-högern satir riktad mot pk-eliten. Samtidigt laddas emojis, mjölk (!) och seriefiguren "Pepe the Frog" med ny symbolik, ett skruvat bildspråk som snabbt spridit sig även till svenska sociala medier och vars undertext tycks vara att traditionell politisk debatt är meningslös.

I Sverige har politisk satir och skämtserier å andra sidan länge förknippats med en vänster som säger sig ”sparka uppåt”, underförstått mot högern – oaktat att det förstås finns gott om makthavare med hjärtat även till vänster, kanske särskilt inom kultur- och mediesfären. Debatt om politisk obalans i public service-mediernas humorprogram har inte helt oväntat rasat i många år.

Så, dags att reda ut begreppen! Är det önskvärt med mer humor i den politiska debatten? Är humorn ett effektivt kampanjverktyg, och får man i så fall skämta om allt? Skär en höger/vänster-skala genom samtida satir och ironi – eller följer det politiska skojeriet mer snåriga vägar? Driver svensk vänster verkligen med etablissemanget, och KAN landets höger över huvud taget vara rolig? Och hur påverkas förtroendet för politiker om deras budskap höljs i ironi och sarkasm? Varmt välkomna till en kul kväll!

Onsdag 13 september, kl 17.30-18.30
Studion, Kulturhuset Stadsteaterns gatuplan

Medverkande:

Aron Flam, komiker och programledare Folktes främsta företrädare i SVT
Bawar Ismail, ledarskribent Gävle dagblad
Dilan Apak, komiker och programledare Tankesmedjan i P3
Johannes Klenell, författare och förläggare Galago

Moderator: Elsa Westerstad, debattredaktör på Svenska dagbladets kulturredaktion.