×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Panama

Arkiverat evenemang:

Panamadokumenten – gammelmedia strikes back!


tisdag 1 november 2016
Hörsalen • Fri Entré


Historiens största läcka. Tisdagen den 3 april 2016 offentliggörs Panamadokumenten – 11,5 miljoner dokument som visar hur en global ekonomisk elit gömmer miljardtals kronor i skatteparadis med hjälp av en advokatbyrå i Panama. Publiceringen var resultatet av ett års hemligt samarbete mellan journalister från närmare 80 länder. Välkommen till ett samtal mellan några av de som var med från början.

Allt började med att Bastian Obermayer, journalist på Süddeutsche Zeitung, blev kontaktad av en ”bekymrad medborgare” som ville dela med sig av uppgifter. Källan – som fortfarande inte är identifierad – hade tillgång till ett enormt material som visade att världsledare, idrottsstjärnor, skådespelare, knarkbaroner, företag och banker m.fl. tagit hjälp av advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama för att dölja tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag. Cirka 500 svenskar förekommer i dokumenten.

 

På grund av materialets storlek och globala utbredning tog Süddeutsche Zeitung snart initiativ till ett hemligt journalistiskt samarbete, som skulle komma att pågå i över ett år. 376 journalister och 109 medieorganisationer i 76 olika länder granskade dokumenten och förberedde en gemensam publicering. Hur gick detta unika arbete till? Vilka resurser krävs för att genomföra denna typ av granskande journalistik? Kommer det att kunna upprepas i framtiden?

Medverkande:

Frederik Obermaier, grävande journalist på Süddeutsche Zeitung och en av de två författarna till boken Panamadokumenten

Helena Bengtsson, journalist på The Guardian, expert på datajournalistik och medlem i The Guardians team för Panama Papers

Sven Bergman & Joachim Dyfvermark, reportrar på SVT:s Uppdrag granskning, svarade för det svenska bidraget om Nordea och gjorde intervjun med den isländske statsministern

 

Kommentator: Jan Helin, programdirektör på SVT, tidigare publisher för Aftonbladet

 

Samtalsledare: Svante Weyler

 

På svenska och engelska.

 

I samarbete med Weyler förlag och Goethe-institutet