×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Ordets akt

Arkiverat evenemang:

Ordets akt: Hoten mot yttrandefriheten i Europa


måndag 16 maj 2016
Studion • Fri Entré


De tilltagande försöken att tysta obekväma journalister och andra obekväma kritiker i länder som Turkiet är temat för denna debatt ordnad av Publicistklubben. Bl.a medverkar utrikesminister Margot Wallström.

Exemplen är många på hur Turkiets president Erdogan försöker tysta kritiska röster, inte bara i det egna landet, utan också i övriga Europa. En tysk komiker hotas med åtal. Med påtryckningar har man försökt stoppa en obekväm dokumentär från att visas i svensk teve. Och det är inte bara i Turkiet det fria ordet hotas i vår närhet. I länder som Ungern, Polen och Ryssland är den oberoende granskande journalistiken satt under press.

Hur tydligt markerar Sverige mot detta? Går det att se en tilltagande undfallenhet hos övriga länder i Europa för att inte stöta sig med Turkiet? Hur långt kan andra länders ledare gå för att stoppa oönskad publicitet i Sverige och andra europeiska länder?

Medverkande:

Margot Wallström, utrikesminister
Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser
Yavuz Baydar, journalist, medgrundare av organisationen P24 som främjar oberoende journalistik i Turkiet.

Moderator: Björn Häger, ordförande Publicistklubben

Kvällen inleds kl 18.15 med att Publicistklubben delar ut dubbla priser och intervjuar pristagare. Paneldiskussionen börjar kl 19.00.

Mer information kommer att finnas på publicistklubben.se. Där går det också att se debatten direkt och i efterhand. Kontakt: Björn Häger, ordförande Publicistklubben, bjorn.hager@gmail.com